Het jaar is bijna voorbij en je hebt vast de nodige oliebollenkramen alweer gespot op straat. Heb je ook al oliebollen gegeten? Ik wel hoor, heerlijk! In de video van vandaag bak ik zelf ook weer oliebollen maar wederom met een twist. Op OMF hebben we al vaker oliebollenrecepten gedeeld, maar dit is toch wel een van mijn favorieten. Ik maak oliebollen met appel en kaneel en die zijn zó lekker! Wat mij betreft een combinatie tussen oliebollen en appelflappen; beter kun je het niet krijgen toch?

Warm zijn oliebollen natuurlijk het allerlekkerst, dan is het korstje nog lekker knapperig. Echter kun je de oliebollen ook prima bewaren! Zelf heb ik ze ingevroren en haal ik ze op 31 december gewoon uit de vriezer. Even opwarmen in de magnetron of oven en ze zijn weer hartstikke lekker.


Klik hier als je de video niet kunt zien

Oliebollen met appel en kaneel
Oliebollen met appel en kaneel

Oliebollen met appel en kaneel

Oliebollen met appel en kaneel

30 stuks

Ingrediënten

  • 200 gr rozijnen
  • 2 appels
  • 1 el kaneelpoeder
  • 500 ml volle melk
  • 50 gr ongezouten roomboter
  • 1 zakje instant gist 7 gr
  • 1 ei
  • 50 gr kristalsuiker
  • 500 gr bloem

Instructies

  • Laat de rozijnen een half uurtje in warm water weken. Laat ze daarna goed uitlekken.
  • Schil de appel en snijd deze in blokjes van 1 centimeter. Doe de kaneel bij de appelblokjes in de kom en schep dit even goed om.
  • Doe de melk samen met de roomboter en de gist in een steelpannetje en verwarm dit op het fornuis, net zolang tot de boter gesmolten is.
  • Klop ondertussen de kristalsuiker samen met het ei tot een lichtgeel mengsel.
  • Schenk terwijl je blijft kloppen de warme melk, boter en gist bij het eimengsel. Blijf even goed met een garde kloppen om te voorkomen dat er klontjes ontstaan.
  • Doe de bloem in een kom en schenk hier de natte ingrediënten bij. Spatel dit even kort door en voeg dan de rozijnen en blokjes appel toe.
  • Dek de kom af met plasticfolie en laat het oliebollenbeslag 30 - 60 minuten op een warme plek rijzen, tot het in volume is verdubbeld.
  • Verhit ondertussen zonnebloemolie in een gietijzerenpan naar 190°C, je kunt ook een frituurpan gebruiken.
  • Gebruik een ijslepel om een schep van het oliebollenbeslag in de hete olie te scheppen. Bak de oliebollen met appel en kaneel zo'n 5 minuten tot ze goudbruin zijn en van binnen gaar.
  • Laat de oliebollen uitlekken in een kom met keukenrol.
Heb je dit recept al eens geprobeerd?Tag @ohmyfoodnessnl of gebruik #ohmyfoodnessnl!

Over de auteur

29 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, zoontjes Vic (maart 2017) en Cody (november 2019), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018). Sinds juni 2019 liggen ook de Ohmyfoodness Cheesecake bakmixen in de schappen van Jumbo en Albert Heijn.

Gerelateerde berichten

5 reacties

  1. Christianne

    Klinkt lekker!! Als je ze een dag van tevoren maakt, is het dan nog steeds verstandig ze in te vriezen of denk je dat koelkast beter is? Of niet in de koelkast. Hoe denk jij daarover?

    Beantwoorden
    • Sabine

      Als je ze een dag van tevoren maakt zou ik ze niet invriezen. Even goed af laten koelen en in een plastic zak of bak bewaren buiten de koelkast.

      Beantwoorden
    • Sabine

      Ojee… dat kan heel veel oorzaken hebben. Oude gist, te koude omgevingstemperatuur, gist direct in aanraking gekomen met het zout misschien?

      Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.