Ik ben dól op cinnamonrolls. Jaren geleden (3,5 jaar geleden, wow!) deelde ik al een recept voor Cinnabuns, maar degene die ik vandaag met je ga delen zijn net iets specialer. Een aflevering van Masterchef USA bracht me op het idee voor deze Chai Cinnamonrolls. Ik ben dol op Chai Tea Latte, maakte al eens een Chai smoothie en nu verwerk ik deze specerijenmix (die openstaat voor interpretatie overigens) in cinnamonrolls. Het maakt ze net iets specialer als je het mij vraagt. Gecombineerd met een heerlijk roomkaasglazuur wil je van deze cinnamonrolls blijven eten. Laat je overigens niet afschrikken door de ingrediëntenlijst, ze zijn een fluitje van een cent om te maken. Voor de broodjes heb ik het deegrecept gebruikt dat ik ook heb gebruikt voor de Cinnabuns.

Wat heb je nodig? (± 20 stuks)

Voor het deeg:

  • 500 gram patentbloem
  • 50 gram kristalsuiker
  • 240 gram volle melk
  • 2 eieren
  • 10 gram instant gist
  • 10 gram zout
  • 125 gram ongezouten roomboter

Voor de vulling:

  • 50 gram ongezouten roomboter
  • 150 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 1½ eetlepel kaneel
  • 1 theelepel gember
  • ½ theelepel kardemom
  • ¼ theelepel gemalen kruidnagel

Voor het glazuur:

  • 60 gram naturel roomkaas
  • 100 gram poedersuiker
  • 30 gram ongezouten roomboter
  • 1 theelepel vanille-aroma
  • ± 2 – 3 eetlepels water

1. Schep de bloem en het zout door elkaar en voeg hier het gist en de kristalsuiker aan toe. Doe de melk, de eieren en de zachte(!) roomboter in de kom en kneed het geheel met de hand of met een keukenmachine tot een soepel deeg. In eerste instantie lijkt het alsof het deeg geen bal wil vormen maar wanneer je een minuut of 10 kneed zul je merken dat het een soepel brooddeeg wordt.

2. Vorm een bal van het deeg en leg deze in een ingevette kom. Dek de kom af met plasticfolie en laat het deeg een uur rijzen tot het in volume is verdubbeld.

3. Bestrooi het aanrecht met een beetje bloem en kneed het brooddeeg een keer door om de lucht eruit te kneden. Dek het deeg af met plasticfolie of een theedoek en laat het 15 minuten rusten.

4. Schep ondertussen de ingrediënten voor de vulling, met uitzondering van de boter door elkaar. Smelt de boter in de magnetron.

5. Rol het brooddeeg uit tot een grote, rechthoekige plak.

6. Smeer de bovenkant van het brooddeeg in met de gesmolten boter en verdeel het suiker en specerijenmengsel over het deeg.

7. Rol het brooddeeg op en druk de vouwrand goed dicht. Snijd het opgerolde deeg vervolgens in plakken.

8. Vet een ovenschaal lichtjes in met olie en leg de Chai Cinnamonrolls met 1 – 1,5 cm afstand naast elkaar in de ovenschaal.

9. Dek de schaal af met een schone theedoek en laat de broodjes nogmaals 60 minuten rijzen.

10. Verwarm ondertussen de oven voor op 180°C.

11. Bak de Chai Cinnamonrolls na het rijzen in het midden van de oven in 20 – 25 minuten gaar.

12. Roer alle ingrediënten voor het glazuur door elkaar en besprenkel de cinnamonrolls hiermee zodra ze uit de oven komen. Serveer de broodjes bij voorkeur direct.

Mocht je dit lekker vinden: voeg dan een handvol gehakte pistachenoten aan de vulling toe en strooi deze na het glazuren ook nog over de broodjes heen.

Chai Cinnamonrolls

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

7 reacties

  1. Daniëlle

    Wat een leuke variatie op de kaneelrolletjes. Ik ben er sowieso al dol op, maar met die chai smaak erbij lijken ze mij helemaal heerlijk!

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.