Vorige week kwam ik ergens op een website (ik weet helaas niet meer welke) een ‘recept’ tegen voor “eggs in a basket”. Het stelde weinig meer voor dan een gebakken ei in een boterham, maar toen ik het eenmaal zelf had geprobeerd vond ik het er zo leuk uitzien dat ik het wel even met jullie wilde delen. Daarnaast is de smaakt ook echt wel wat anders dan wanneer je een normaal gebakken eitje op brood doet. Mocht je nou toast met ei gaan serveren bij een ontbijt de komende tijd, probeer het dan eens op deze manier. Ziet er gelijk een stuk feestelijker uit!

Wat heb je nodig? (1pers)

  • Twee boterhammen
  • Twee eieren
  • Twee plakken kaas
  • Peper/Zout
  • Boter

Met behulp van een koekjes uitsteker haal je rondjes uit je boterham. Als je écht eggs in a basket wil maken dan leg je de overige schijfjes na het bakken weer op het ei, maar ik heb ze zelf gewoon even in de koekenpan geroosterd en besmeert met Slankie.

Smelt wat boter in de koekenpan en leg hierin de broden waar je dus een rondje uit hebt gehaald. Breek één ei per boterham en doe deze in het midden van het brood in de koekenpan. Zorg ervoor dat je het vuur niet te hoog hebt staan. Je brood wordt dan al gauw te donker, terwijl je ei nog niet gestold is. Zelf hou ik ervan om de eidooier te breken en hem zo te bakken dat ie een beetje uitloopt wanneer je het brood aansnijdt. Uiteraard is dit natuurlijk geheel persoonlijk en kun je je eitje en brood zo bakken zoals jij het lekker vindt.

Van de onderkant ziet je brood er zo uit, mooi geroosterd met een gebakken eitje in het midden. De bovenkant heb ik niet goed kunnen fotograferen want ik heb zelf kaas op de boterhammen gelegd toen ik ze in de koekenpan deed. Ik ben gek op een uitsmijter met kaas, dus dit werd meet een “egg in a basket” met kaas op de top. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om je brood zo te laten of tijdens het bakken te beleggen met allerlei lekkers.

Hmm, eitje is perfect. Een nog zachte eidooier, het eiwit is op de meeste plekken volledig gestold en heerlijk gesmolten kaas eroverheen. Zelf vind ik het lekker als er wat verse peper en zeezout aan toe zijn gevoegd.

De boterham doormidden gesneden, zie je het mooi gebakken ei, het lekkere kaaslaagje erbovenop en het geroosterde stukje brood links?

Natuurlijk is dit recept te simpel voor woorden, maar het zorgt wel voor wat extra’s tijdens je ontbijt. Het oog wil ook wat en een ei dat ín het brood is gebakken ziet er toch wat leuker uit dan een gebakken eitje dat op een toast is gekwakt. Qua smaak voegt het voor mij ook net wat meer toe omdat je op deze manier zowel het brood als het ei en de kaas samen goed proeft maar ook los van elkaar kunt eten.

Over de auteur

30 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, zoontjes Vic (maart 2017) en Cody (november 2019), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018). Sinds juni 2019 vind je de OMF Cheesecake Bakmixen in de schappen van verschillende supermarkten. Voor 2021 is de allereerste editie van de Ohmyfoodness Agenda nú te reserveren via de OMF Shop.

Gerelateerde berichten

5 reacties

  1. Lydia

    Misschien een simpel receptje, maar presentatie is ook belangrijk als je gaat koken en/of bakken. ^_^ Van eggs in a basket had ik nog nooit gehoord, ik ga het onthouden!

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.