Je zou het niet denken, maar op vijf van de zeven dagen in de week bestaat mijn ontbijt uit donkerbruine boterhammen met pindakaas. Lekker oerhollands en alles behalve ‘foodie verantwoord’. Omdat ik anders de rest van de dag een opgeblazen buik heb moet ik ’s ochtends brood eten en in bijvoorbeeld kaas heb ik dan nog niet zoveel zin. Pindakaas dus! Het jammere vind ik alleen altijd dat er zoveel suiker aan de pindakaas uit de supermarkt wordt toegevoegd of andere ingrediënten die er niet per se in hoeven. Tijd om eens zelf aan de slag te gaan met het maken van dit meest favoriete Hollandse broodsmeersel. Hoewel pindakaas maken het makkelijkste is dat er bestaat, nam ik het toch voor camera op. Ik durf te wedden dat je na het zien van deze video nooit meer pindakaas in de supermarkt koopt!


Klik hier als je de video niet kunt zien

Wat heb je nodig? (1 potje – 200 gram)

 • 200 gram Dry Roasted pinda’s
 • 1/2 theelepel sesamolie
 • Food processor

1. Mik de pinda’s in de foodprocessor en laat de machine verder het werk doen. De pinda’s zullen eerst in stukken worden gehakt, langzaamaan veranderen in poeder en hierna gaan ze olie loslaten waardoor ze uiteindelijk zullen veranderen in pindakaas.

2. Voeg de sesamolie toe wanneer je van meer romige pindakaas houdt en om de smaak te benadrukken.

Bewaar de pindakaas luchtdicht buiten de koelkast. De pindakaas blijft ongeveer een week à anderhalf goed.

pindakaas maken

Over de auteur

30 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, zoontjes Vic (maart 2017) en Cody (november 2019), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018). Sinds juni 2019 vind je de OMF Cheesecake Bakmixen in de schappen van verschillende supermarkten. Voor 2021 is de allereerste editie van de Ohmyfoodness Agenda nú te reserveren via de OMF Shop.

Gerelateerde berichten

16 reacties

 1. Susanne

  Ik heb het ook weleens geprobeerd te maken maar was niet helemaal naar mn zin doordat wij in huis niet zon goede foodprocessor hebben. Ik denk er wel steeds aan en ik hoop het snel weer te kunnen maken!

  Beantwoorden
 2. Claudia

  Hmm lekker! Ik eet het ook vaak ’s ochtends op een cracker. Is er een reden dat je specifiek voor de dry roasted pinda’s hebt gekozen??

  Beantwoorden
 3. Nienke

  Hoi!
  Ik heb meteen mijn pot Calvé er eens even bijgepakt en ik zie in de ingredientelijst geen toegevoegde suiker. Er staat: pinda’s 85%, vitamine E, plantaardig vet, zout.
  Is toch allemaal niet zo verkeerd?

  Beantwoorden
 4. Tabitha

  De video maakt dat ik er ontzettend zin in krijg om dit te maken, zeker met een enorme notenpastafan in huis. Ik heb alleen geen foodprocessor, kan t ook in een blender gemaakt worden?

  Beantwoorden
  • Sabine

   Zou wellicht wel kunnen, al denk ik wel dat je er een blender voor nodig hebt die bijvoorbeeld ook ijs kan crushen. Met scherpe messen dus.

   Beantwoorden
 5. Suzanne

  Dank voor je video. Dit geeft voor mij echt de doorslag om nu eindelijk eens een foodprocessor te kopen.

  Beantwoorden
 6. PaulO

  Nou, dit moet ik toch eens met Tim maken. Hij wil echter crunchy pindakaas. Denk dus eerst normale pindakaas maken en in laatste fase ongemalen (25g?) pinda’s toevoegen (voor een minuutje ofzo?)

  Beantwoorden
  • Sabine

   Ja, zo zou ik het wel doen. Wellicht kun je de ongemalen pinda’s eerst een beetje fijnstampen in de vijzel en ze er op het laatst doorheen roeren. Even kort pulseren in de foodprocessor kan natuurlijk ook, maar zeker geen minuut.

   Beantwoorden
 7. Esther

  Ideaal! Niet meer moeilijk doen om de verpakking te lezen maar zelf gewoon even echte gezonde pindakaas maken!

  Beantwoorden
 8. frank

  t scheelt naast suiker ook nog eens een hele lading transvetten (geharde palmolie e.d.), waar ze de pindakaas mee volproppen

  Beantwoorden
 9. Maya

  Je kunt pindakaas of notenpasta prima zonder toegevoegde olie maken. Als je de foodprocessor langer laat draaien komt de olie vanzelf vrij. Hoe langer je draait hoe meer olie. Maar volgens mij weet je dat wel. Ik vraag me dus eigenlijk af waarom je extra olie toevoegt. vrgrMaya

  Beantwoorden
 10. Maya

  Ik heb wel het artikel gelezen maar niet de hele video bekeken. Ik heb er doorheen geskipt. Ik ben er gewoon wat verbaasd over omdat mijn ervaring is dat als ik maar lang genoeg draai de pinda- of notenpasta meer dan smeuïg wordt. Maar ik lees dat je het ook voor de smaak doet. Misschien toch maar een keer proberen dan kan ik het zelf ervaren,
  Bedankt voor je reactie.

  Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.