Jullie weten dat ik niet zo van de vegetarische recepten ben. Althans, er is niets mis mee maar op de een of andere manier wordt het hier niet zo vaak op tafel gezet. Maar zo af en toe wil ik er wel eens een vegetarisch recept tussenfietsen. Vaak onbewust overigens. Deze Plaattaart van filodeeg met paddenstoelen is niet alleen vegetarisch maar ook nog healthy én het is de perfecte mix tussen een lente- en herfstrecept als je het mij vraagt. Lekker licht van smaak en dankzij toevoeging van de courgetteslierten lekker fris van kleur, maar de paddestoelen geven het een herfstig tintje. Past wel bij deze tijd van het jaar waarin we toch nog een beetje in een twilightzone zitten.

Wat heb je nodig? (2 taarten)

  • 10 vellen filodeeg
  • 70 gram crème fraîche
  • ½ theelepel uienpoeder
  • ¼ theelepel knoflookpoeder
  • ½ courgette
  • ½ rode ui
  • 150 gram paddestoelen
  • zonnebloem- en olijfolie
  • peper en zout

1. Laat de vellen filodeeg goed ontdooien. Ik heb gemerkt dat de vellen een stuk minder snel breken wanneer je ze bewaart in de koelkast. Misschien een tip!

2. Bekleed de bakplaat met een vel bakpapier en verwarm de oven voor op 180°C.

3. Smeer ieder velletje filodeeg aan de bovenkant in met een dun laagje zonnebloemolie en stapel vervolgens 5 vellen op elkaar. Voor iedere taart gebruik je dus 5 vellen filodeeg.

4. Roer de uienpoeder, knoflookpoeder en peper en zout door de crème fraîche en smeer het bovenste velletje filodeeg hiermee in.

5. Schaaf de courgette met een kaasschaaf in lange slierten. Hak de paddestoelen grof en snijd de rode ui in dunne halve ringen. Verdeel de groenten over de plaattaart.

6. Strooi wat extra zwarte peper over de plaattaart en besprenkel hem met olijfolie.

7. Bak de plaattaart van filodeeg in het midden van de oven in 15 – 20 minuten goudbruin en knapperig.

Plaattaart van filodeeg met paddenstoelen

6 reacties

  1. Maris

    Ik ben gek op plaattaarten, maar maak ze meestal met bladerdeeg en veel kaas. Niet zo heel gezond dus, misschien ook maar eens aan de slag met filodeeg en de kaas in de koelkast laten.

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.