Wooohooo, de rabarber is in het seizoen! Je kunt deze groente natuurlijk op de bekende manier gebruiken en verwerken tot compote of je maakt er een aardbei-rabarbercrumble van. Maar het cakerecept dat ik vandaag met je ga delen is ook erg lekker. Ik maakte rabarbercake met pistache, een hele fijne combinatie. Sowieso vind ik cakes leuk om te maken. Het is zo makkelijk, je kunt er eindeloos mee variëren en de basisingrediënten heeft iedereen eigenlijk wel in huis. Mocht je verlegen zitten om iets lekkers bij de koffie of thee dan staat een cake vrij snel op tafel.

Ik kende vroeger trouwens een meisje dat rabarber verbouwde (of nouja, haar ouders dan) in hun moestuin. Ze kon zo een stengel rabarber afbreken, een beetje suiker erop doen en er vervolgens een hap van eten. Brrr! Ik ben gek op zure smakken, zure matten!, maar dat ging me toch echt te ver. Bummer, het zorgde bij mij namelijk wel direct voor een mindere kennismaking en een slechte start met deze groente. Rabarber aten we thuis overigens ook nooit. Ik ken mensen die er lyrisch van worden, net als ik wanneer het witte aspergeseizoen begint bijvoorbeeld, maar dit herken ik zelf niet. Ik ben benieuwd hoe dat bij jullie is?


Klik hier als je de video niet kunt zien

Rabarber-pistachecake

Rabarber-pistachecake

Rabarbercake met pistache

1 cake

Ingrediënten

  • 250 gr rabarber in stukjes van 1 cm
  • 50 gr kristalsuiker
  • 200 gr ongezouten roomboter op kamertemperatuur
  • 200 gr witte basterdsuiker
  • 4 eieren
  • 200 gr zelfrijzend bakmeel
  • 50 gr pistachenootjes gepeld
  • snuf zout

Instructies

  • Doe de stukjes rabarber en de kristalsuiker bij elkaar in een kommetje. Schep het geheel goed om en laat de rabarber een uur staan.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 180°C. Vet een cakeblik in met wat olie of boter.
  • Klop de boter met de witte basterdsuiker romig. Voeg vervolgens terwijl je blijft kloppen één voor één de eieren toe.
  • Doe zodra dit goed gemend is alle droge ingrediënten en de rabarber bij het beslag. Schep het geheel goed om tot een klontvrij mengsel.
  • Stort het cakebeslag in het cakeblik. Strijk de bovenkant glad en bak de cake in het midden van de oven in ongeveer 60 minuten gaar. Check of de cake gaar is door er met een satéprikker in te prikken. Komt deze er schoon uit, dan is de cake gaar.
  • Laat de cake 5 minuten in het blik en vervolgens op een rooster afkoelen.
Heb je dit recept al eens geprobeerd?Tag @ohmyfoodnessnl of gebruik #ohmyfoodnessnl!

Over de auteur

29 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, zoontjes Vic (maart 2017) en Cody (november 2019), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018). Sinds juni 2019 liggen ook de Ohmyfoodness Cheesecake bakmixen in de schappen van Jumbo en Albert Heijn.

Gerelateerde berichten

6 reacties

  1. Rineke

    Lekkere cake. Ik heb een hele rij rabarber in mn moestuin en heb er dit seizoen al heel veel mee gemaakt. Helaas ben je een beetje laat met dit recept want morgen is het rabarberseizoen al weer afgelopen.

    Beantwoorden
    • Sabine

      Ik geloof dat hier de meningen nogal over verdeeld zijn. De een zegt dat de rabarber t/m juli uit volle grond verkrijgbaar is, de ander zelf t/m augustus… Heb er nog geen eenduidig antwoord op kunnen vinden.

      Beantwoorden
  2. Dorien

    Wat een leuk recept!
    Ik weet niet of het klopt, maar ik heb gisteren de video al kunnen bekijken
    Youtube gaf me namelijk de melding dat je een nieuwe video had en dat was deze :)
    Toen kon ik al niet wacht om het recept op te slaan, gelukkig staat het vandaag op de site ;)

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.