Al sinds ik mij kan herinneren, is mijn vader gek op de combinatie van sinaasappel en pure chocolade. Nu ben ik zelf meer van de melkchocolade maar de combi van deze twee ga ik niet veranderen, ze zijn inderdaad een goede match. En ik moet zeggen dat ik de smaak van citrusvruchten in koek of gebak altijd een hele goede toevoeging vind, dus toen ik zin had om koeken te bakken, besloot ik al vrij snel dat het een variant met sinaasappel en dus ook pure chocolade moest worden.

Het is een simpel receptje, misschien heb je zelfs alle ingrediënten wel in huis en kun je zo aan de slag. Gewoon een lekkere zelfgebakken koek (die gaan toch echt boven alles) en je hoeft niet alles in 1 keer op te eten. Ze blijven echt wel een paar dagen goed in een afgesloten trommel.

Sinaasappelkoeken met Pure Chocolade

Recept afdrukken Pin recept
6 koeken

Ingrediënten

  • 175 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 175 gram witte basterdsuiker
  • 1 ei
  • 200 gram bloem
  • 1 sinaasappel rasp en sap
  • 100 gram pure chocolade

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Maak het koekdeeg door de boter en de suiker met elkaar te mixen tot een romig beslag. Hierna voeg je ook het ei, de bloem en het sinaasappelsap toe. Mix tot het deeg glad en stevig is.
  • Maak van het deeg een grote bol en wikkel deze in vershoudfolie. Leg in de koelkast voor een half uurtje.
  • Haal het deeg uit de koelkast en maak er kleine bolletjes van zo'n 40 gram per stuk van.
  • Leg de bolletjes op een met bakpapier beklede bakplaat en druk de bolletjes een beetje plat met de achterkant van een lepel.
  • Bak de koeken in 25 minuten gaar. Tot ze een mooi gouden randje hebben.
  • Tijdens het bakken smelt je de pure chocolade au bain marie. De gesmolten chocolade doe je in een plastic zakje/puntzak waar je een klein puntje vanaf knipt. Let op want de chocolade loopt er makkelijk uit. Zorg dus dat je alle koeken klaar hebt liggen (afgekoeld) op een stuk bakpapier en beweeg met de puntzak over alle koeken heen zodat overal een lekkere laag chocolade op zit.
  • Strooi nog een klein beetje sinaasappelrasp over de chocolade heen.

Notities

Bewaar de koeken in een afgesloten trommel of koekblik, dan blijven ze een paar dagen lekker.
Snellere variant: je kunt de koeken ook gewoon dippen in de gesmolten chocolade.
Heb je dit recept al eens geprobeerd?Vermeld @ohmyfoodnessnl of tag #ohmyfoodnessnl!

Over de auteur

33 jaar, werkt met veel plezier samen met Sabine en creëert op basis van een grote passie voor lekker eten, zeer regelmatig nieuwe guilty pleasures èn gezonde gerechten voor OMF. Wil zo veel mogelijk (steden) van de wereld zien, woont samen met Tobias in Deventer en heeft een grote liefde voor grafisch ontwerp, fotografie, crossfit en cheesecake.

Gerelateerde berichten

3 reacties

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.