Mijn favoriete snack rondom de feestdagen, en dan voornamelijk Sinterklaas, is by far de banketstaaf. Kruidnoten, taaitaai en schuimpjes kunnen me gestolen worden, van een banketstaaf word ik gelukkig. En dan zeker als ‘ie vers uit de oven komt of gewoon even wordt opgewarmd. Beetje poedersuiker eroverheen en oohh… ik smelt. Ik moest dan ook echt een keer zelf aan de slag gaan met het maken van een banketstaaf en aangezien het nu dan echt bijna Sinterklaas is, laat ik je zien hoe je het zelf maakt. En eerlijk, de smaak van een echt verse banketstaaf is tien keer lekkerder dan die van een prefab.

Wat heb je nodig? (1 banketstaaf van ± 30 centimeter)

  • 1 plak vers bladerdeeg
  • 1 pakje amandelspijs (ligt bij de bakproducten in de supermarkt)
  • 1 losgeklopt ei
  • amandelsnippers
  • ter garnering: poedersuiker

1. Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed een bakplaat met een vel bakpapier.

2. Kneed het amandelspijs even door zodat het wat bewerkelijker wordt. Rol het vel bladerdeeg uit op de bakplaat.

3. Verdeel het amandelspijs over de lengte in het midden van het bladerdeeg. Dit mag netjes in een rolletje maar ik heb dit zelf ook niet gedaan, veel te veel werk!

4. Rol vervolgens het bladerdeeg over de lengte op en druk de vouwrand goed aan zodat deze niet los laat.

5. Smeer de bovenkant van de banketstaaf in met het losgeklopte ei en verdeel hier een hoeveelheid amandelsnippers naar wens overheen.

6. Bak de banketstaaf in het midden van oven in 20 – 25 minuten goudbruin en gaar.

7. Laat de banketstaaf iets afkoelen en serveer hem lauwwarm. Vergeet hem niet nog een beetje te garneren met poedersuiker voor het serveren!

Wanneer je de banketstaaf in een vel aluminiumfolie rolt kun je hem zeker enkele dagen in de koelkast bewaren. Krik hem vervolgens gewoon nog iets op in de oven.

Banketstaaf

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Over de auteur

29 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, baby Vic (maart 2017), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018).

Gerelateerde berichten

11 reacties

  1. Sabine

    Bij mij is banketstaaf ook het meest favoriet. Nooit geweten dat het zo simpel was om zelf te maken. Laat dat heerlijk avondje maar komen…..

    Beantwoorden
  2. Diede

    Oh heerlijk! En wat super makkelijk eigenlijk. Ik heb nog steeds geen banketstaaf of marsepein gegeten dit jaar. Gauw verandering in brengen!

    Beantwoorden
  3. fredrieke

    Zelf spijs maken! Veel lekkerder! Evenveel amandel als suiker plus wat schil citroen in keukenmachine. Dan losgeklopt ei erdoor tot kneedbaar. Paar dagen tevoren maken komt smaak ten goede.

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.