Cake gebruik je voor van alles! Om gewoon zo te eten bij een kop koffie, als bodem voor een kwarktaart of in een laagjestaart. Kortom, enorm veelzijdig. Toch is er niet een makkelijk basisrecept te vinden op internet. OhMyFoodness maakt hier een einde aan. Hier lees je het  basisrecept voor lekkere, luchtige cake. Super makkelijk!

Ik heb al meerdere versies geprobeerd, zowel van een recept als zo uit een pakje, maar toch waren ze nooit zo lekker als de échte. Die van mijn moeder. Ik heb haar het recept gevraagd en die deel ik hier met jullie. Deze cake vind ik namelijk echt het allerlekkerst. Niet zo vet en lekker luchtig, zoals een cake hoort te zijn. Laten we beginnen.

Dit heb je nodig:

200 gr. margarine/boter
250 gr. suiker
250 gr. zelfrijzend bakmeel
4 eieren
Eventueel;
een scheutje melk
Vanille-extract

Stap 1:
Verwarm de oven voor op 150°C en vet de bakvorm in die je wilt gebruiken. Ik gebruik een gewone cakevorm, maar voor een taart gebruik je bijvoorbeeld een springvorm.
Stap 1a (eventueel)
Wat je ook kunt doen is een klein beetje bloem gebruiken om de vorm te bestuiven, je schept een theelepel bloem in de vorm en ‘schudt’ dit door de vorm, zodat de bloem in de hele vorm aan de rand blijft kleven. Dit zorgt ervoor dat je cake makkelijker uit de vorm komt.

Stap 2:
Meng de boter met de suiker en de eieren. Je kunt hier eventueel een theelepeltje vanille-extract toevoegen als je hiervan houdt. Dit hoeft niet.

Stap 3:
Zeef het zelfrijzend bakmeel erboven.

Stap 4:
Meng het geheel. Dit kan met een spatel, maar je kunt hier ook rustig de mixer voor gebruiken. Mix en meng niet te lang, daar kan het beslag wat taai van worden. Mocht het beslag je nou te dik lijken, voeg dan nog een scheutje melk toe. Lijkt het beslag te vloeibaar? Dan voeg je nog een beetje zelfrijzend bakmeel toe.

Stap 5:
Schenk het mengsel in de vorm en schuif de cake in de oven. Laat de cake in zo’n 65-75 minuten garen. Je controleert of de cake goed is door er met een satéprikkertje in te prikken. Blijft er nog beslag aan de prikker kleven? Dan moet hij nog even. Komt de prikker schoon uit de cake? Dan is hij klaar!

Stap 6:

Laat de cake eerst afkoelen in de vorm. Stort hem daarna op een taartrooster om hem volledig te laten afkoelen.

Smakelijk!

Over de auteur

29 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, baby Vic (maart 2017), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018).

Gerelateerde berichten

17 reacties

  1. GerJanne

    Wauw !! Die ziet er goed uit!! En wat leuk dat je vertelt dat het het recept van je moeder is! Want ik heb het destijds aan mijn moeder gevraagd en zij weer aan haar moeder. Dus eigenlijk is het het recept van je overgrootmoeder!!

    Dikke kus,

    Mamma

    Beantwoorden
  2. Karen

    Ik heb dit recept gebruikt voor een verjaardagstaart! In een springvorm, daarna in drieën gesneden, gevuld met slagroom, bekleed met marsepein en toen helemaal versierd met bloempjes van marsepein… Heerlijk!

    Groetjes, Karen

    Beantwoorden
  3. Annet

    Kan aan mij liggen maar wat is dit voor raar recept.. Ik heb de eieren in de mengkom gedaan met de suiker en daarbij de boter, loop het te mixen en te mixen, voelde het net even allemaal klontjes er in, kleine stukjes boter wat mijn mixer blijkbaar niet pakt ofzo? Top probeer een keer een ander recept dan ik altijd doe mooi pakje boter halve doos eieren en de rest weg gegooid, hele week probeer ik tijd vrij te maken om cake te bakken dan krijg je dit.. Volgende keer maar weer m’n normale recept..

    Beantwoorden
    • Sabine

      Heb je wel goed zachte boter op kamertemperatuur gebruikt? Overigens zijn een paar klontjes ook niet erg als je daarna de bloem toevoegt. Merk je uiteindelijk niets van! Aan het recept kan het niet liggen, dat gebruik ik na al die jaren nog steeds voor vrijwel iedere cake ;)

      Beantwoorden
    • charlotte

      Dit komt omdat de boter en de eieren niet goed mengen.

      Als je die klontjes wilt voorkomen dan kun je het beste beginnen om de boter (goed op kamertemperatuur) te mixen met de suiker tot hij heel lichtgeel is (tegen het witte aan) met de suiker. Daarna één voor één de eitjes erdoor. Elk ei mixen tot hij helemaal is opgenomen. Hij wordt hier meteen nog net wat luchtiger door.

      Maar, ik heb vandaag gewoon het recept gevolgd en door het gebruik van zelfrijzend bakmeel in plaats van bloem, wordt hij al mega luchtig en van die klontjes proef je niets!

      Beantwoorden
  4. Janny

    Hallo,

    ik doe het ook zoals Charlotte het doet. Wat ik nog wel wil uit proberen is, om er iets minder boter in te doen. Ik ben benieuwd!

    Beantwoorden
  5. Adriaan

    Hallo,

    Ik ben nu de cake aan het maken, het beslag zag er super mooi uit. Ik heb ook nog wat melk toegevoegd zodat het beslag wat minder droog werd. De cake zit nu in de oven, ik ben benieuwd!

    Beantwoorden
  6. Carla

    Ik ga deze week een cake bakken en denk dat ik jouw recept hiervoor ga gebruiken….
    Wat ik bij de beschrijving wel mis is de afmeting van het bakblik. Ik heb ze nl. in verschillende maten. Aan de hoeveelheden van de ingrediënten te zien zal het mijn 28cm bakblik worden. Maar voor bakkers/baksters die niet zo vaak bakken of pas beginnen met bakken is het fijn om te weten wat ze moeten gebruiken.

    Beantwoorden
  7. Melissa

    Kan ik dit recept ook met 3 eieren maken? Word de verhouding dan anders? Gewoon lui zijn en geen zin de deur uit te gaan haha!

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.