Ik heb dit cakeje in de categorie “Bakken” geplaatst, maar eigenlijk is dat niet helemaal eerlijk: er komt namelijk geen oven aan te pas. Jep, we gaan een chocoladecake maken zonder hem te bakken. En nee, het wordt ook geen koelkast verhaal. Nieuwsgierig? We gaan een “cake in a mug” maken oftewel een cakeje in een kopje. Welteverstaan binnen vijf minuten inclusief het ‘bakken’.

Wat heb je nodig?

  • Een kopje waar ongeveer 300ml in past (magnetron bestendig!)
  • 1 ei
  • 3 eetlepels suiker
  • 3 eetlepels cacao
  • 3 eetlepels chocopasta
  • 3 eetlepels melk
  • 3 eetlepels olie
  • 4 eetlepels bloem
  • snufje zout

1. Breek het ei in de kop en kluts deze zachtjes los met een vork. Voeg vervolgens hieraan de melk en olie toe en roer goed door.

2. Wanneer je dit hebt gedaan voeg je de chocopasta toe en dit meng je zo goed mogelijk door het eimengsel. Even goed roeren met een garde of een lepel, zodat er niet te dikke stukken chocopasta achterblijven.

3. Voeg vervolgens de suiker, cacaopoeder en het zout toe en roer het geheel goed door. Voeg 4 eetlepels bloem toe en gebruik hier een zeef voor. Mocht je nou geen geschikte zeef hebben die klein genoeg is voor de kop, kun je met behulp van een vork de bloem een beetje los ‘rullen’ voordat je het aan het chocolademengsel toevoegt. Ik heb het ook met een vork gedaan en dat werkte prima.

4. Roer alle ingrediënten voorzichtig door elkaar maar niet te snel en teveel. Ook hier geldt hetzelfde als voor cupcakes: te lang roeren zorgt voor een taai beslag en voor taaie cakes.

5. Tenslotte zet je de kop zo’n drie minuten in de magnetron op de hoogste stand. Je zult zien dat het beslag op gaat stijven en boven het kopje uit komt maar dat ziet er juist leuk uit.

En het belangrijkste: het cakeje is verrukkelijk en heeft de perfecte textuur! Zo heb je in een handomdraai een overheerlijke chocolade cake gemaakt terwijl je nauwelijks werk hebt verricht. Super leuk als er visite komt en je het in een leuk kopje klaar maakt.

Overigens is het bovenstaande recept voldoende voor twee koffiekopjes, maar voor de chocoladeliefhebbers heb ik de cake klaargemaakt in een grote mok.

Maak het cakeje af met wat poedersuiker of een flinke dot slagroom met vers fruit. Als je het extra feestelijk wil maken kun je er ook nog wat caramelsaus overheen gieten. Het perfecte comfortfood.

Over de auteur

29 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, baby Vic (maart 2017), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018).

Gerelateerde berichten

22 reacties

  1. felies

    NEt gemaakt #jammie! we hadden niks in huis en ik had zin in iets lekkers… snel makkelijk lekker ! = perfect!

    Beantwoorden
    • Sabine

      Ik heb in dit geval ook olijfolie gebruikt omdat ik niets beters in huis had. Vond het helemaal niet vies.

      Maar je kunt het beste zonnebloemolie gebruiken, die heeft een neutrale smaak namelijk.

      Beantwoorden
  2. Christina

    Net gemaakt als dessertje, SUPERlekker! :-) Ik had al eens een andere versie gemaakt van cake in a mug, maar die trok op niets!

    Beantwoorden
  3. Demi

    Ik heb het net gemaakt precies volgens het recept maar het smaakte helemaal nergens naar. Taaie cake zonder smaak. geen idee wat ik fout heb gedaan..

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.