Een ware trend op bakgebied: Cakepops. Je ziet ze steeds vaker in bakshops en ook kookboeken lijken deze hype op te pikken. Zo zijn de cakepops van Starbucks erg populair. Dat is ook niet gek, ze zien er superleuk uit, zijn erg lekker en zijn ook niet moeilijk te maken.
Wil jij een originele traktatie verzorgen of eens iets verrassends serveren bij de koffie? Lees snel verder!

Benodigdheden voor 15-20 balletjes:
– ½ Cake (zie basisrecept voor cake)
– Frosting (hier komt nog een uitgebreid artikel over)
– lollystokjes of cocktailprikkers
– 1 ½ reep melkchocolade (natuurlijk kan puur of wit ook)
– versiersels (denk aan discodip, hagelslag etc.)

Zo ga je te werk:

Stap 1:
Prak de cake met een vork tot het kleine kruimels zijn.

Stap 2:
Maak de frosting

Stap 3
Meng de cake met de frosting, je krijgt nu een plakkerig cakemengsel.

Stap 4:
Maak kleine balletjes van het mengsel. Bedenk dat je zo’n bolletje in 1 of 2 keer in je mond moet kunnen stoppen. Geen oliebollenformaat dus!

Stap 5:
Toen ik de cakepops ging maken was ik helemaal vergeten lollystokjes te kopen. Een alternatief was niet in 3 tellen bedacht, dus ging ik even de stad in. Bij de Wibra kwam ik deze cocktailprikkers tegen, voor €0,50. Gewone cocktailprikkertjes had ik ook wel, van die dunne stokjes, maar die leken me niet stevig genoeg. De balletjes zijn vrij zwaar, dus het stokje moet wel wat gewicht kunnen dragen. Deze prikkers doen hun werk prima!
Steek in elk balletje een prikker en zet de kale cakepops een nachtje in de koelkast. Dit is belangrijk, want zo kan het mengsel wat opstijven en hecht het zich beter aan de prikker. Doe je dit niet, dan zullen de cakepops van de prikker afvallen of uit elkaar vallen!

Stap 6:
Smelt de volgende dag de chocolade au bain-marie (dit vind ik zelf de fijnste manier, kies de manier die je zelf het fijnstje vindt!)

Stap 7:
Haal nú de cakepops uit de koelkast. Hoe kouder ze zijn voor deze stap, hoe beter! Dip de balletjes in de warme chocolade. De balletjes hoeven niet helemaal bedekt te zijn, ik vind het wel leuk als je een beetje cake ziet. Je kunt ze nu het beste even vasthouden en laten uitlekken boven het bakje chocola. Je kunt ze eventueel ook in een blok piepschuim zetten, maar dit is niet nodig.

Stap 8:
Dip nu je chocolade balletje in een van de versiersels! Ik heb hier discodip, dit geeft een leuk effect. Kijk in je supermarkt of kookwinkel in de buurt wat er ter versiering van cakejes wordt aangeboden, hier zitten leuke dingen bij om je cakepops mee te versieren. Kies voor kleine versierseltjes, grote smarties blijven niet zo goed plakken en het effect is ook minder mooi.

Stap 9:
Leg je cakepops nu op een bord. Ik heb ze hier met het stokje naar boven gelegd, maar je kunt ze ook op hun zij leggen, wat je wilt! Je kunt ze ook weer in piepschuim steken, dan blijft de cakepop mooi rond. Verras je familie, vrienden of collega’s met dit vrolijke tussendoortje, succes gegarandeerd!

Extra tip:
Als je met witte chocolade werkt, kun je ook kleurstof aan de chocolade toevoegen. Maak bijvoorbeeld roze of blauwe chocolade voor een extra leuk effect!

 

Over de auteur

30 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, zoontjes Vic (maart 2017) en Cody (november 2019), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018). Sinds juni 2019 vind je de OMF Cheesecake Bakmixen in de schappen van verschillende supermarkten. Voor 2021 is de allereerste editie van de Ohmyfoodness Agenda nú te reserveren via de OMF Shop.

Gerelateerde berichten

17 reacties

 1. Kirsten

  En ik heb ze geproefd: ze zijn heerlijk!
  Één tip: eet er niet drie achter elkaar… Hihi!!

  Beantwoorden
 2. Linn

  Wauw, dat ziet er echt superleuk uit! Misschien wel een tof idee voor stage, als afscheid. Maar dat duurt nog even, dus tot die tijd wacht ik in spanning af op je artikel over de frosting ;)

  Beantwoorden
 3. Jeske

  Ziet er goed uit! Mam heeft me hier laatst wat spulletjes voor gegeven dus ik ga binnenkort ook even lekker fröbelen hier mee.

  Beantwoorden
 4. GerJanne

  Hoi Annebeth,

  wat ziet dit er gaaf uit ! Bijna zonde om op te eten!!
  Heb je al eens op de site gekeken van die cupcakes?? Ook al zo leuk, maar jij bent veelzijdiger, natuurlijk!!

  XXX

  Beantwoorden
 5. Magda

  Ze lijken heerlijk te worden, maar hoeveel van die frosting moet ik maken per 1/2 cake?

  Beantwoorden
   • Magda

    Help! Wat heb ik verkeerd gedaan… Ik heb gistermiddag het recept gevolgd en de pops in de koelkast gezet. Nu eruit gehaald, de stokjes laten los, de chocola stolt niet en na de dip rolt alles eraf incl. de chocolade….
    Wher did I go wrong??

   • Annebeth

    Het kan zijn dat er dan toch teveel frosting aan de cake is toegevoegd. Omdat de frosting (botercreme) vrij vet is, hecht de chocolade en het stokje niet goed aan de cakepop.
    Ook kan het zijn dat de stokjes te klein of te smal waren. Dan zijn ze niet sterk genoeg om de cakepops te dragen. Natuurlijk kan het ook zijn dat de balletjes dan te groot zijn geweest.
    Waarom de chocolade helemaal niet stolt kan ik je zo niet zeggen. Je hebt niets aan de chocolade toegevoegd?

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.