Een lekker bakje chips op zijn tijd is wel eens lekker. Vooral op de zaterdagavond wanneer je een film aan het kijken bent ofzo. Nadeel: chips zijn natuurlijk alles behalve gezond voor je en je weet vaak ook niet precies welke ingrediënten er in zijn verwerkt. Maar daar heb ik iets op gevonden! Je kunt namelijk heel makkelijk je eigen chips maken. En nog beter: er komt geen olie aan te pas waardoor de chips ook nog eens gezond zijn! Het enige wat je nodig hebt? Een aardappel en een magnetron. En eventueel wat zout of andere kruiden.

Welk soort aardappel je neemt maakt niet uit, je kookt hem immers niet voor en hierdoor blijft ie gewoon hard en valt hij niet uit elkaar. Zorg ervoor dat je een kaasschaaf hebt of nog beter een mandoline waarmee je de aardappel in dunne plakjes snijdt. Heb je beide gadgets niet in huis dan kun je het ook proberen met een normaal mes, maar zorg ervoor dat je de aardappel zo dun mogelijk snijdt. Het is overigens niet nodig om de aardappel te schillen van te voren.

Zet een bakje met koud water klaar en mik hier direct na het snijden de plakjes aardappel in. Laat ze even weken en spoel ze daarna net zo lang af met koud water tot het water dat er vanaf komt niet meer troebel is. Vervolgens dep je de aardappelschijfjes droog met een stukje keukenpapier.

Leg een stukje bakpapier op een bord (het bord moet in de magnetron kunnen!) en verdeel de aardappelschijfjes hierover heen. Strooi de gewenste kruiden over de ‘chips’. Ik ben zelf gegaan voor zeezout. Werkelijk ieder kruid kun je gebruiken hiervoor!

Zet het bord in de magnetron en zet deze aan voor zes minuten op vol vermogen. Je zult zien dat de chips iets inkrimpen. Vervolgens haal je het bord uit de magnetron en draai je alle plakjes om. Zet daarna de chips nogmaals in de magnetron maar dit keer voor drie minuten op half vermogen.

Wanneer je het bord hierna weer uit de magnetron haalt hou je heerlijk knapperige chips over! Het is helaas wel een tijdrovend klusje, elke keer één lading chips in de magnetron doen, maar je houdt er écht lekkere en gezonde chips aan over. Prima om voor jezelf eens een pakje te maken, voor grote groepen is het helaas niet te doen.

Over de auteur

29 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, baby Vic (maart 2017), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018).

Gerelateerde berichten

23 reacties

 1. Kylie

  Heh!? In de magnetron? Wat grappig! Ik ken wel de gezonde fruitchips die kei lang in de oven moeten drogen.. Ik ga het snel eens proberen! Ben wel benieuwd:-)

  Liefs

  Beantwoorden
 2. Pauline

  Ha leuk! Heb het meteen geprobeerd. Werd echt lekker. Ik merkte alleen bij mijn magnetron dat ze na de eerste 6 minuten al echt bruin waren (bijna aangebrand). Dus heb het toen maar niet nog 3 minuten gedaan. Super leuk idee en ook erg makkelijk!

  Beantwoorden
 3. Roxanne

  Geweldig dit! Ik ga het binnenkort proberen! Ik ben sinds een week op dieet dus dit lijkt mij wel erg lekker en verantwoord! Dank je wel :D

  Beantwoorden
 4. nirosha

  Oke, dit is dus enorm mislukt bij mij. Het was niet te eten zeg, bah. Volgende keer beter misschien. En anders, ik woon zo’n minuut lopen van de supermarkt. haha : )

  Beantwoorden
 5. Michelle

  Kan dit ook in de oven? en op welke stand moet dit dan en hoe lang? Ik heb namelijk een ieniemini magnetron

  Beantwoorden
  • Sabine

   Natuurlijk kan het ook in de oven. Je kunt ze dan het beste 20 minuten op 200 graden bakken. Draai ze na tien minuten dan even om.

   Beantwoorden
 6. sanne

  mijn favoriete smaak is met italiaanse kruiden, dille, nootmuskaat, zout, peper en komijnenkaas! het is super makkelijk en snel te maken!! ik ben heel enthousiast over dit recept. ;-)

  Beantwoorden
 7. Marco

  Dit is echt de makkelijkste manier om heerlijke chips te maken!!
  Maar mijn ervaring is echter dat 6 minuten op vol vermogen te lang is..
  Als je de plakjes kaasschaaf dun snijdt, dat is 3 minuten op vol vermogen echt lang genoeg..
  Omdraaien hoeft eigenlijk ook niet..

  Beantwoorden
 8. Joke van IJzendoorn

  Ha het opnieuw proberen ze zijn te donker geworden ga het opnieuw proberen zal Dan vast wel gaan lukken.

  Beantwoorden
 9. Sanne

  Echt heel lekker ik had best dikken plakken maar 1 x 6 min was al genoeg ze waren lekker knapperig en smaakten NIET aangebrand :9 Ook handig als je vaak een eetbui hebt na school dit is gezond en vult ook beter dan die andere troep.

  Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.