Yess, het is weer tijd voor een cupcake recept! Welliswaar door de toevoeging van citroen misschien wat zomers, maar dat kunnen we allemaal wel een beetje gebruiken. Zoals met alle cupcakes kun je naar hartenlust variëren qua smaak. Mocht iets je dus niet aanstaan in dit recept, voel je vrij om dingen aan te passen. Dit recept bevat ingrediënten voor een citroencupcake, een chocolade glazuur en een citroen botercrème.

Wat heb je nodig?
Voor de cupcakes:

  • 280 gram bloem
  • 3 theelepels bakpoeder
  • een snufje zout
  • 120 gram witte basterdsuiker
  • 2 eieren
  • 250 ml melk
  • 90 gram gesmolten, afgekoelde boter
  • geraspte citroenschil van 1 citroen

Voor het chocolade glazuur:

  • 125 gram chocolade naar keus.
  • 60 gram ongezouten roomboter

Voor de frosting

  • 100 gram botercrème mix
  • 100 gram poedersuiker
  • 3 druppels citroen smaakstof
  • 250 gram ongezouten roomboter
  • 200 ml water
  • Of ga voor één van Annebeth haar recepten.

We gaan beginnen met de cupcakes. Aangezien ik er vanuit ga dat jullie allemaal wel weten hoe het maken van cupcakes een beetje in zijn werk gaat, plaats ik hier geen uitgebreide fototutorial bij.
1. Verwarm de oven voor op 200ºC en vul de muffinvorm (voor 12 cakejes) met papieren vormpjes.
2. Zeef de bloem, het bakpoeder en het zout boven een kom en meng de basterdsuiker er doorheen.
3. Klop de eieren los in een kom en klop hier vervolgens de melk, de olie en de citroenrasp doorheen.
4. Maak een kuiltje in het droge mengsel, zoals je op de foto kunt zien, en giet hierin het eimengsel. Roer door totdat het nét gemengd is. Je zult merken dat het beslag in het begin wat klonterig is dus blijf heel even doorroeren totdat de klontjes zijn verdwenen.
5. Schep de cupcakevormpjes tot ongeveer tweederde vol met beslag en plaats de muffinvorm 20 minuten in de oven. De cupcakes zullen rijzen en je kunt ze uit de oven halen wanneer ze goudbruin zijn.

Laat de cupcakes ongeveer vijf minuten afkoelen in de muffinvorm en laat ze daarna volledig afkoelen op het taartrooster. Het is belangrijk dat je cakejes écht zijn afgekoeld voordat je met glazuur en frosting aan de slag gaat, anders lekt dit namelijk zo weer van je cakejes af.

Ondertussen kunnen we aan de slag met het chocolade glazuur en de botercrème.

Smelt de boter en de chocolade samen in een pannetje of au-bain marie. Dit laatste vind ik persoonlijk het fijnst. Je zult zien dat het chocolade wat dikkig is, maar dit is juist goed. Vervolgens schep je met een theelepel het glazuur op de afgekoelde muffins en verspreid je het met ronddraaiende bewegingen over het cakeje. Je kunt ervoor kiezen om de hele bovenlaag te bedekken, maar ik vind het wel wat leuks hebben als dit niet zo is. Het glazuur laat je afkoelen en opstijven terwijl je begint met het maken van de botercrème.

Voor de botercrème meng je de mix, het water en de gezeefde poedersuiker met een klopper totdat het een lobbig mengsel is geworden. Ook voeg ik aan deze mix 3 druppels citroen smaakstof toe, zodat de botercrème subtiel de smaak opneemt van citroen. Dit mengsel laat je minstens een halfuur staan voordat je er verder mee gaat werken.

Klop met een mixer de roomboter zacht totdat het een smeuïg goedje is geworden. Voeg beetje bij beetje hieraan de botercrème mix toe en blijf ondertussen kloppen totdat je een stevig, lichtgeel mengsel krijgt. Proef af en toe even of het nodig is om meer smaakstof toe te voegen. Wanneer je een leuk kleurtje aan je frosting wilt geven kun je natuurlijk wat kleurstof toevoegen.

Doe het mengsel met behulp van een pannenlikker in een spuitzak en spuit zo de citroenfrosting op je cupcakes. Sprenkel het geheel af met wat leuke decoratie sterretjes (eetbaar!) en klaar zijn je overheerlijke cupcakes.

Over de auteur

29 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, baby Vic (maart 2017), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018).

Gerelateerde berichten

10 reacties

  1. Emily

    Haha, dan ben ik waarschijnlijk gewoon een klungel! Lukt mij namelijk niet met een spuitzak! Dacht dat het mssn aan de grootte van het mondstukje lag..

    Beantwoorden
  2. Michelle

    hij ziet er toppie uit. Ik heb alleen een vraagje. Ik heb de botercreme ook gebruikt. Ik had hier vloeibare kleuring in gedaan. Mijn botercreme had wel de kleur, maar er zaten van die niet gekleurde puntjes in de creme. Wat kan ik hieraan doen?

    Beantwoorden
    • Sabine

      Misschien is het aan te raden om de volgende keer wanneer je botercrème gaat maken, eerst de boter goed op kamertemperatuur te laten komen, zodat de kleurstof goed gemengd kan worden met de rest van de ingrediënten.

      Een ander punt waar het misschien wel aan kan liggen is dat de poedersuiker op sommige plekken is gaan klonteren, waardoor deze deeltjes niet goed zijn meegegaan met de kleuren. Probeer de volgende keer de poedersuiker eerst te zeven voordat je het aan de rest van de ingrediënten toevoegt.

      Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.