Ik trap de OMF Detoxmaand direct goed af met een taart. Klinkt een beetje gek misschien, maar het taartrecept dat ik vandaag met je ga delen is glutenvrij en paleo-proof. Ideaal dus want zo kun je er naar hartenlust van snoepen. Ok, alles met mate natuurlijk. Als basis voor de taart gebruikte ik een recept van praktijkzeon.nl. Ik maakte de taart voor de clubkampioenschappen weightlifting die bij onze CrossFit box werden gehouden afgelopen december, en als ik mijn medesporters moet geloven viel de taart erg in de smaak. En dat is fijn! Helaas kunnen mensen met een notenallergie deze Chocolade-banaantaart absoluut niet eten.

Wat heb je nodig? (12 punten)

Voor de bodem:

  • 175 gram amandelmeel
  • 120 gram pitloze dadels
  • 15 gram geraspte kokos
  • 2 theelepels vanille-aroma of verse vanille
  • 2 bananen
  • 1 eetlepel water

Vulling:

  • 480 gram cashewnoten
  • 1 blikje kokosmelk
  • 140 gram kokosolie
  • 2 bananen
  • 80 gram (raw) cacaopoeder

Garnering: 

  • geraspte kokos

Ik maakte deze taart met behulp van een keukenmachine. Mocht je dit niet hebben dan kan het ook met de hand of in een sterke (!) blender.

1. Vet een springvorm lichtjes in met een beetje kokosolie en bekleed de bodem met een vel bakpapier.

2. Doe alle ingrediënten voor de bodem behalve de bananen bij elkaar in de keukenmachine en laat deze een paar minuutjes draaien tot alles goed vermalen is en een plakkerig geheel vormt. Mocht het mengsel niet aan elkaar plakken dan kun je nog wat extra water toevoegen.

3. Stort de bodem in de springvorm en verdeel hem met een lepel of pannenlikker over de volledige bodem van de springvorm. Druk goed aan.

4. Snijd de bananen in plakjes en verdeel deze over de bodem. Zet vervolgens de springvorm in de koelkast.

5. Maal voor de taartvulling eerst de cashewnoten fijn. Maal echter niet te lang, anders wordt het pasta en dat wil je in dit geval niet.

6. Voeg vervolgens de rest van de ingrediënten toe en laat de keukenmachine wederom een paar minuten draaien tot er een mooie egale taartvulling is ontstaan.

7. Schenk de taartvulling in de springvorm en laat de chocolade-banaantaart minimaal vijf uur in de koelkast opstijven.

8. Snijd de taart in punten en garneer met geraspte kokos.

Chocolade-banaantaart

16 reacties

    • Sabine

      Naar mijn idee is niets lekkerder dan een taart met roomboter en suiker hoor, maar er zijn inderdaad zat gezonde alternatieven te vinden die ook lekker zijn.

      Beantwoorden
  1. Ester

    Wat is de doorsnede van de springvorm die jullie hiervoor gebruikt hebben? En de kokosolie moet even gesmolten worden, neem ik aan?

    Beantwoorden
    • Sabine

      Mijn springvorm was 23 centimeter als ik me niet vergis. Dan krijg je een vrij platte taart. En inderdaad, de kokosolie moet vloeibaar zijn.

      Beantwoorden
  2. Katrien

    Maar dit is toch helemaal geen suikervrije taart? In dadels en bananen zit (veel) suiker. Het is dan wel geen witte, geraffineerde suiker, maar suiker desalniettemin. Ik heb diabetes 2. Bij de diagnose vorig jaar wou de dokter starten met insuline omdat mijn waarden zo verschrikkelijk slecht waten. Ik hen met een heel zware dosis orale edicatie gestart en nu, 1,5 jaar later ben ik medicijnveij. Mijn suikerwaarden zijn volledig normaal. En dit dankzij een strikt dieet. Deze taart kan ik niet eten omdat er teveel suiker inzit. Jammer genoeg krijg ik, als ik ergens op bezoek ga, vaak dergelijke taarten, gezoet met dadels/bananen voorgeschoteld. De gastvrouw vertelt mij dan trots dat ze een suikervrije taart hebben gebakken zodat ik kan mee eten. Ik vraag dan altijd wat er in zit (heb ik door scha en schande geleerd van te doen) en dan moet ik ze altijd teleurstellen. Helaas, te veel duiker. Dus, aub, het zal een heel lekkere taart zijn en is inderdaad zonder witte/geraffineerde suiker, maar noemt het geen suikervrije taart. Want dat is het niet,

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.