Het is bijna eind november en dat betekent dat de (chocolade)kruidnoten alweer sinds begin september in de winkels liggen. Nu vind ik dat helemaal geen probleem overigens, want ik ben er best gek op. Ondanks dat ik dit jaar nog amper kruidnoten heb gegeten, ik ben immers nog steeds aan het Weight Watchen, besloot ik onlangs wel iets te gaan maken met kruidnoten. Zonder recept, gewoon als probeersel maakte ik een chocoladekruidnoten cake. Super makkelijk om te maken, erg lekker en leuk om eens te zien wat je nog meer met kruidnoten kunt dan ze enkel in een bakje op tafel te zetten.

Wat heb je nodig?

Gelukkig heeft Annebeth in de beginweken van OhMyFoodness een basisrecept voor cake gepubliceerd, wat mij nu een hoop uitleg bespaart. Maak dus het cakebeslag volgens haar recept, ik heb namelijk precies datzelfde recept gebruikt en het is perfect voor deze cake.

Daarnaast heb ik slechts een klein zakje chocoladekruidnoten gebruikt. Je kunt ze ook kopen in zakken van een kilo, maar meer dan 250 gram heb je écht niet nodig voor deze cake. Het lekkere is juist om af en toe een crunchy bite van een kruidnoot te hebben en niet continu dezelfde smaak te proeven. Je kunt zelf kiezen of je de chocoladekruidnoten in één smaak wilt gebruiken of dat je, net zoals ik, kiest voor een mengelmoesje van puur, melk en wit.

1. Verwarm de oven voor op 150°C.

2. Houd een deel van de chocoladekruidnoten apart (ongeveer de helft) en sla de andere helft met een deegroller kapot. Maak het niet té kruimelig, een paar grove stukken mogen er best tussen zitten.

3. Meng de hele kruidnoten door het cakebeslag en stort het beslag in een ingevette en met bloem bestoven cakevorm. Strijk het glad met een pannenlikker (of paletmes) en strooi de kruidnootkruimels over het beslag.

4. Bak de cake in het midden van de oven in zo’n 60 tot 70 minuten gaar.

Controleren of de cake gaar is kun je doen door met een satéprikker in het midden van de cake te prikken: komt hij er droog uit, dan is je cake gaar. Komt er nog wat van het beslag met de satéprikker mee? Dan mag je cake nog even.

5. Wanneer je merkt dat de kruidnootkruimels bovenop de cake te donker worden, dek je de cakevorm af met aluminiumfolie en zet je hem iets lager in de oven.

6. Laat de cake eerst vijf minuten in de bakvorm afkoelen alvorens je de cake uit de bakvorm haalt en vervolgens volledig laat afkoelen op een taartrooster.

Over de auteur

30 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, zoontjes Vic (maart 2017) en Cody (november 2019), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018). Sinds juni 2019 vind je de OMF Cheesecake Bakmixen in de schappen van verschillende supermarkten. Voor 2021 is de allereerste editie van de Ohmyfoodness Agenda nú te reserveren via de OMF Shop.

Gerelateerde berichten

24 reacties

 1. Milou

  Willen jullie aub ophouden met deze té heerlijke recepten te posten? Hahaha! Ik krijg hier spontaan honger van!

  Beantwoorden
 2. Mirjam

  Kruidnoot, kruidnoot, kruidnoot! Sorry, als bakkerskindje kan ik niet tegen die verwarring, hihi.

  Maaaar, heerlijk recept! Perfect idee voor pakjesavond bij mijn schoonfamilie!

  Beantwoorden
 3. Lieke

  Wauw, die ziet er wel heel lekker uit!
  Ik denk dat ik je dit wel na ga doen aankomende week haha! Ik heb namelijk nog een zak chocolade pepernoten liggen en nog genoeg ingrediënten voor een simpele cake!

  Beantwoorden
 4. pe

  Ziet er lekker uit. Toch raar dat je deze tijd van het jaar dikwijls bij comfort food uitkomt :-)

  Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.