Vorige week hebben jullie al het recept voor chocoladecake truffels kunnen lezen en deze truffels maakte ik niet zomaar. Voor Tim naderde namelijk zijn laatste stagedag en zodra eenmaal bekend was bij het bedrijf dat ‘de vriendin van Tim’ kon bakken stond het dan ook al gauw vast, de laatste taart moest een knaller zijn. Ik liet er Tim eentje uitkiezen en uiteraard werd dat niet de meest simpele taart die je maar kon verzinnen. Het moest een echte mannencake worden met sowieso chocolade en verder dus lekker machtig. De keus is gevallen op een chocoladetruffeltaart en vandaag deel ik met jullie het recept voor deze taart. Leuk als je een keer flink wil uitpakken.

Wat heb je nodig (taart van ongeveer 22cm)?

 • De truffels zoals ik ze al heb uitgelegd in dit recept

Voor de taart

 • 185 gram zachte boter
 • 330 gram basterdsuiker
 • 2,5 koffielepel vanille-aroma
 • 3 eieren
 • 75 gram zelfrijzend bakmeel
 • 225 gram bloem
 • 1,5 koffielepel bakpoeder
 • 90 gram cacaopoeder van goede kwaliteit
 • 280ml karnemelk

Voor het glazuur

 • 250 gram pure chocolade van tenminste 70% cacao
 • 125ml slagroom
 • 160 gram kristalsuiker

Het makkelijkste is om te beginnen met de truffels, dus zorg dat deze al in de koelkast staan af te koelen/op te stijven voordat je aan de rest van de taart begint. En verhit alvorens je begint te mixen de oven vast voor op 180°C.

1. Mix de boter en de suiker tot het een lichte en luchtige massa wordt. Zorg er dus voor dat je de boter ruim van te voren uit de koelkast haalt voordat je ermee gaat werken. Voeg wanneer de suiker en de boter goed gemixt zijn de vanille-aroma toe en roer nog even goed door.

2. Voeg één voor een de eieren toe en blijf het mengsel tussentijd mixen. Zet desnoods de elektrische handmixer even uit, maar zorg ervoor dat ieder ei goed is opgenomen voordat je de volgende toevoegt.

3. Met een metalen lepel roer je vervolgens voorzichtig de gezeefde bakmeel, bakpoeder, bloem en cacao door het mengsel. Wissel dit af met de karnemelk dus eerst een beetje gezeefde droge ingrediënten, dan een beetje karnemel, goed mixen en vervolgens weer wat droge ingrediënten, karnemelk etc. Roer het mengsel niet te lang, maar lang genoeg totdat alles nét is opgenomen.

4. Stort het beslag n een bakblik en bak de taart ongeveer een uur in het midden van de oven. Laat de taart minstens vijf minuten afkoelen in de vorm en laat hem vervolgens volledig afkoelen op een taartrooster.

5. Voor het glazuur doe je de chocolade, de room en de suiker in een steelpannetje en dit breng je al roerend op een laag vuur tot een gladde massa.

6. Wanneer dit is gebeurd breng je het glazuur voorzichtig aan de kook en laat je het ongeveer vijf minuten pruttelen. Neem de pan van het vuur en roer het glazuur nogmaals één keer door.

7. Zet de afgekoelde chocoladetaart op een bord of plaat, welke het overtollige glazuur kan opvangen. Giet vervolgens voorzichtig vanuit het midden het glazuur over de taart en zorg ervoor dat ook de zijkanten van de taart volledig zijn bedekt met glazuur.

8. Laat het glazuur helemaal opstijven (desnoods in de koelkast) en stapel als laatste stap de truffels op de taart.

Voor wat variatie kun je ervoor kiezen om de chocoladetaart in twee plakken te snijden en hiertussen nog slagroom of jam aan te brengen. Neem van mij aan dat de taart er imposanter uitziet dan het werk eigenlijk is. Goed de instructies volgen en een goede planning maken  (dus eerst de truffels, dan de taart en wanneer deze bijna is afgekoeld pas beginnen aan het glazuur), dan kan het haast niet mis gaan. Succes en veel plezier!

Over de auteur

30 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, zoontjes Vic (maart 2017) en Cody (november 2019), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018). Sinds juni 2019 vind je de OMF Cheesecake Bakmixen in de schappen van verschillende supermarkten. Voor 2021 is de allereerste editie van de Ohmyfoodness Agenda nú te reserveren via de OMF Shop.

Gerelateerde berichten

4 reacties

 1. Nienke

  Oeh, die moet ik gewoon proberen! Ziet er erg lekker uit! En het nieuwe design van de website is ook erg mooi geworden!

  Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.