Al tijden stond het op mijn to-make-lijstje: Citroen-maanzaadcake. Toen ik mijn kruidenkastje aan het opruimen was en het zakje maanzaad weer tegenkwam, besloot ik ‘m hetzelfde weekend nog te maken. Citroencake vind ik sowieso al heerlijk, dus deze variant met maanzaad leek mij een bijzonder lekker hapje. Ik maakte ‘m in een tulbandvorm, daardoor ziet het er nog mooier uit dan hij is. Als ik de foto’s zie, krijg ik gelijk weer zin om ‘m te maken. En een leuke bijkomstigheid: het ziet er ook nog eens veel indrukwekkender uit dan het eigenlijk is! Als je de cake aansnijdt, zie je een lekker korstje om de cake met zwarte spikkeltjes en stukjes citroenschil. Deze cake kun je met trots opdienen!
Uit dit recept voor mijn citroen-maanzaadcake haal je zeker 12-16 stukken.

Citroen-maanzaadcake 1

Wat heb je nodig?

– 125 gram zachte boter
– 370 gram kristalsuiker
– geraspte schil van 2 citroenen
– sap van 2 citroenen
– 25 gram maanzaad (+eventueel wat extra als decoratie)
– 560 gram bloem (+ 1 eetlepel voor het invetten)
– 1 eetlepel bakpoeder
– mespuntje zout
– 4 eiwitten
– 250 ml melk
– 400 gram kristalsuiker (voor de siroop)
– tulbandvorm (of een grote cakevorm als je geen tulband vorm hebt)

Glazuur:
– 1 citroen
– 250 gram poedersuiker

Citroen-maanzaadcake 2

Zo ga je te werk:

1. Verwarm de oven vast voor op 170 °C. Dan komt het invetten van de vorm. Gebruik je een tulband vorm, dan moet je die écht goed invetten voor het beste resultaat. Tulbandcakes willen nog wel eens moeilijk doen bij het storten. Het is natuurlijk zonde als je je best hebt gedaan op een lekkere cake en de helft blijft in de vorm steken. Vet de vorm dus goed in met een kwastje, ga goed langs alle randjes en vergeet ook zeker het midden niet! Strooi een eetlepel bloem in je vorm en schud de vorm net zo lang tot de vorm helemaal bedekt is met een dun laagje bloem. Zie je nog stukjes die niet goed zijn ingevet? Ga er nog even langs met je kwastje.
2. Mix de boter, suiker, citroenrasp en maanzaad in een grote kom. Klop met een handmixer (of staande mixer/keukenmachine) tot alles goed gemengd is. Voeg nu ook beetje bij beetje de melk toe (het kan er nu op gaan lijken alsof het gaat schiften, niks van aantrekken!).
3. In een andere kom meng je de droge ingrediënten, de bloem, bakpoeder en zout. Voeg dit in delen toe aan het botermengsel, terwijl je dit met een mixer klopt (je kunt dit natuurlijk ook met de hand doen). Als je alles hebt toegevoegd klop je op de hoogste snelheid het beslag luchtig.
4. Klop de 4 eiwitten in een aparte kom tot stijve pieken. Het is belangrijk dat de kom die je gebruikt vetvrij is, anders klop je de eieren niet goed stijf. Het kloppen gaat het snelst met een mixer (en dat is ook veel minder vermoeiend!).
5. Spatel de eiwitten door het beslag, dit gaat in het begin best lastig en stroef. Spatel tot alles is vermengd, niet langer!
6. Verdeel het beslag in je (tulband)vorm en strijk de bovenkant glad. Bak de cake in ±45 minuten gaar.

Terwijl de cake bakt, kun je de suikersiroop vast maken.
Verwarm in een steelpannetje het citroensap met de suiker en 500 ml water. Als het kookt, laat je het inkoken tot ongeveer de helft. Je houdt dan een dunne citroensiroop over.

Als je de cake uit de oven haalt, giet je de siroop er direct over. Dan laat je de cake zo’n 10 minuten afkoelen in de vorm, waarna je hem op een taartrooster geheel laat afkoelen. De ‘siroopkant’ is dan dus de onderkant.

Het is belangrijk dat de cake helemaal is afgekoeld, want de volgende stap is het glazuur! Meng de poedersuiker en het citroensap van 1 citroen door elkaar tot een dik maar schenkbaar glazuur. Is je glazuur te dun, dan voeg je wat poedersuiker toe. Is je glazuur te dik, voeg dan nog wat citroensap of water toe. Schenk om je citroen-maanzaadcake helemaal af te maken het glazuur over je cake en bestrooi hem eventueel met nog wat maanzaad.

Over de auteur

29 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, baby Vic (maart 2017), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018).

Gerelateerde berichten

7 reacties

  1. Linda

    Wat een lekkere cake! Ik heb zelf de glazuurlaag weggelaten, omdat het anders helemaal een suikerbom werd. Tevens wat extra citroen toegevoegd aan het beslag. Liep er alleen tegen aan dat mijn visite niet zo’n durfallen bleken te zijn en het niet aan durfde met de maanzaad. Maar toen er van het andere gebak niets meer over was, moesten ze wel! En heerlijk dat ze het vonden!

    Beantwoorden
  2. Con leche

    In het kookboek van Blond staat ook een recept voor citroen-maanzaad cake en dat wilde ik van het weekend maken voor mijn verjaardag. Maar… waar koop je eigenlijk maanzaad? Ik kon het in elk geval in de supermarkten niet vinden.

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.