Supersimpele en supersnelle koekjes, oftewel duimkoekjes. En waarom ik deze koekjes duimkoekjes noem wordt duidelijk uit het volgende recept. Deze kleine koekjes zijn super lekker om in bijvoorbeeld warme chocolademelk te dippen en het leuke is: ze zijn nog ontzettend makkelijk te maken ook! Niet nodig om het koekdeeg een uur in de koelkast te laten rusten, gewoon een aantal ingrediënten mengen en rollen maar. Even in de oven en klaaar! Nieuwsgierig geworden? Kijk gauw verder…

Wat heb je nodig?

  • 110 gram zachte roomboter boter
  • 100 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 1 eetlepel melk
  • 160 gram bloem
  • 125 gram melkchocolade

Verhit alvorens je gaat begin met het deeg alvast de oven voor op 180°C. Het duurt niet lang voordat je koekjes klaar zijn om de oven in te gaan, dus op tijd beginnen met voorverwarmen is aan te raden.

DSCF4448
Allereerst gaan we beginnen door de bruine basterdsuiker en 50 gram roomboter goed met elkaar te mengen. Je kunt dit doen met een elektrische mixer, maar zorg er hierbij wel voor dat je boter al zacht is. Het is dus aan te raden om hem ongeveer drie kwartier voordat je aan de slag gaat uit de koelkast te halen.

DSCF4449
Vervolgens voegen we de eetlepel melk toe. Ik heb zelf gebruik gemaakt van halfvolle melk, maar volle melk kan natuurlijk ook wanneer je liever een wat romige smaak wilt hebben. Meng de melk goed door het suikermengsel totdat er een glad mengsel ontstaan.

DSCF4450
Voeg vervolgens 160 gram gezeefde bloem toe. Je kunt ervoor kiezen om dit wederom met de mixer de mengen wanneer je beschikt over deeghaken, maar persoonlijk vind ik het fijner om dit gewoon met de handen te kneden. Het is even wat werk en je krijgt een best stevige bal, maar dit hoort.

DSCF4451
Tadaa! Het lijkt weinig maar dit is meer dan genoeg. Deze ‘duimkoekjes’ zijn namelijk maar klein van formaat en daarom zijn ze juist zo lekker om tussendoor te knabbelen. Verdeel deze bal in kleinere balletjes van ongeveer 2-3 cm doorsnee. Dus de balletjes voorzichtig wat platter met je vingers en duw ten slotte met je duim een kuiltje in het midden. Ze zien er dan zo uit:

DSCF4456
Zorg er wel voor dat je niet te hard met je duim drukt, de koekjes moeten immers wel heel blijven. Verdeel de koekjes over een rooster of een bakplaat en bak ze in ongeveer 15 minuten lichtbruin. Wanneer de koekjes in de oven zitten kunnen we de aan de slag met de vulling en dat is het andere simpele onderdeel van deze overheerlijke koekjes.

DSCF4467
Wat je moet doen is de boter die je nog over hebt (60 gram als het goed is) samen met de chocolade smelten. In dit recept heb ik aangegeven om melkchocolade te gebruiken, maar mocht je fan zijn van witte of pure chocolade kan dat natuurlijk ook prima. Ik vind het persoonlijk fijn om de boter en chocolade au bain mairie te smelten, maar ook dit is maar niet hoe je het fijn vindt.

Wanneer de chocolade is gesmolten en goed is samengegaan met de boter kunnen we de koekjes gaan vullen. Vul met behulp van een theelepel de kuiltjes in de koekjes op en probeer er een klein toefje op te krijgen. Laat de koekjes goed afkoelen tot de chocolade weer gestold is. Eventueel kun je de koekjes nog versieren maar qua smaak vind ik ze nu al lekker genoeg. En that’s it! Supersimpele en snelle koekjes, maar wel erg lekker!

DSCF4505

DSCF4506

Over de auteur

30 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, zoontjes Vic (maart 2017) en Cody (november 2019), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018). Sinds juni 2019 vind je de OMF Cheesecake Bakmixen in de schappen van verschillende supermarkten. Voor 2021 is de allereerste editie van de Ohmyfoodness Agenda nú te reserveren via de OMF Shop.

Gerelateerde berichten

4 reacties

  1. Ktje

    Ik ben jouw nieuwe fan!!!
    Geweldig deze blog! En heeeeeeeeeeeeeerlijk al die gerechten!!!

    Beantwoorden
  2. Ktje

    Ik heb deze koekjes nou al enkele keren gemaakt. Maar niet altijd in dit format. Ik moet zeggen dat het recept voor de deeg echt IDEAAL is om ook gewoon ‘cookies’ te maken. Ik heb er ook al van die vormpjes enzo mee gemaakt :)

    Oh en trouwens, de eerste keer dacht ik: ‘huuh?! Ze zijn nog helemaal niet hard na een kwartier?! Ik laat ze er nog wel even in! Na tien minuten: nog steeds niet hard!! Nog 10 minuutjes dan: oh, nu zijn ze wat beter.’
    Ik kreeg m’n schoonzus en haar man op bezoek: aan het einde van de avond was ik blij dat ze hun kiezen nog hadden. De koekjes waren (eenmaal afgekoeld) KEI en KEIHARD! Haha! Dus mensen: houd je aan die minuten die aangegeven zijn in dit recept! Niet langer in de oven laten ;)

    Beantwoorden
  3. Florieke

    Net gemaakt als ‘verrassing’ voor papa en mama, natuurlijk zeg ik niet dat het er eerst veel meer waren…..

    Beantwoorden
    • Annebeth

      Haha, foei toch! ;-)

      Nee hoor, een goede kok proeft natuurlijk zijn producten zeeeer grondig!

      Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.