Wanneer je wel eens koekjes bakt ken je de frustratie vast wel: je hebt zo op het oog prachtige koekjes gemaakt van het het nog rauwe koekdeeg, maar zodra ze de oven uitkomen zijn het monsters geworden. Niets meer te herkennen van de vorm die je in gedachte had, compleet mislukt. Trust me: ik ken het. Maar nu gebeurt dat niet meer, want vandaag deel ik een failproof koekjesdeeg met jullie. Deze koekjes lopen niet/amper uit waardoor je prachtige ronde koekjes kunt maken in plaats van één plak koek waar je rondjes uit moet steken. Moeilijk is het helemaal niet, je moet gewoon de juiste hoeveelheden aanhouden.

Wat heb je nodig? (20 koekjes)

 • 170 gram ongezouten roomboter
 • ½ theelepel vanille-aroma
 • 75 gram kristalsuiker
 • 220 gram patentbloem

1. Zorg ervoor dat de boter op kamertemperatuur is, dat verwerkt altijd een stukje makkelijker. Klop de boter met een elektrische mixer (of in de keukenmachine) samen met de suiker tot een romig mengsel.

2. Voeg vervolgens de vanille-aroma toe en klop nogmaals goed door.

3. Doe de bloem bij de rest van de ingrediënten en kneed het geheel tot een plakvrij koekdeeg.

4. Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed een bakplaat met een vel bakpapier.

5. Strooi een beetje bloem op het aanrecht en rol hierop het koekdeeg uit tot een plak van ongeveer een halve centimeter dik. En nee, je legt dit deeg dus inderdaad niet eerst in de koelkast.

6. Snijd vormpjes naar wens uit het koekdeeg en verdeel deze met een centimeter of twee tussenruimte over de bakplaat.

7. Bak de koekjes in het midden van de oven in 10 – 12 minuten gaar. Laat de koekjes vijf minuten op de bakplaat afkoelen en vervolgens volledig op een taartrooster.

Tipje: hoe langer je de koekjes bakt, hoe bruiner ze worden. Hoe bruiner ze uiteindelijk zijn, hoe brosser de koekjes.

failproof koekdeegVoordat de koekjes de oven in gingen

failproof koekdeegDe koekjes na het afkoelen

Over de auteur

30 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, zoontjes Vic (maart 2017) en Cody (november 2019), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018). Sinds juni 2019 vind je de OMF Cheesecake Bakmixen in de schappen van verschillende supermarkten. Voor 2021 is de allereerste editie van de Ohmyfoodness Agenda nú te reserveren via de OMF Shop.

Gerelateerde berichten

14 reacties

 1. Susanne

  Haha ja ik ken het! Gelukkig heb ik nog nooit gehad dat het één grote koek werd maar wel dat ik kleine koekjes dacht te maken en dat ze toch super groot werden! Maar nu vraag ik me wel af, waarom lopen ze dan uit?

  Beantwoorden
  • Sabine

   Dat kan een aantal oorzaken hebben. Te zachte boter bijvoorbeeld of te weinig bloem, teveel ei… Het komt allemaal neer op de perfecte verhouding van ingrediënten.

   Beantwoorden
 2. Gitta

  Ziet er goed uit! Het klopt wat je zegt bij koken kan je gerust improviseren, maar bij bakken moet je je goed aan de juiste hoeveelheden houden.

  Beantwoorden
  • Sabine

   Dat klopt, bloglinks worden uit reacties verwijderd. Deze kunnen geplaatst worden in het daarvoor bestemde websitevakje.

   Beantwoorden
 3. Marita

  Ik heb ook een keer koekjes gemaakt met een leuke Mickey Mouse uitsteker. De vorm was nog in de verte te herkennen, maar het gezicht van MM was erg rimpelig!

  Beantwoorden
 4. Nathalie

  Hm, klinkt als een receptje dat zelfs mij wel moet kunnen lukken ;) Is het een soort van zanddeeg dan?

  Beantwoorden
  • Sabine

   Nee, het is niet echt zanddeeg. Afhankelijk van de baktijd van de koekjes blijven ze wel zacht en zijn ze makkelijk te breken, maar ze zijn niet korrelig van structuur.

   Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.