Als ik het me goed herinner heeft het 20 jaar geduurd voordat ik mijn eerste donut at. Eentje van Dunkin’ Donuts om precies te zijn, van een vestiging die in Bangkok stond. Jep, ik at mijn allereerste donut ooit in Thailand, hoe bizar is dat? Misschien is het maar goed ook. Hoewel ik geen mega zoetekauw ben en liever voor hartige snacks ga, vind ik een donut op zijn tijd toch wel heel erg lekker en zijn ze niet lang veilig wanneer we ze in huis hebben. Een recept voor homemade donuts ontbrak echt nog in Fastfood Friday en daarom ging ik er laatst mee aan de slag. Dat had ik beter niet kunnen doen, want oh… wat zijn ze lekker.

Wat heb je nodig? (10 – 12 donuts)

  • 300 gram patentbloem
  • 1 ½ theelepel gist
  • 40 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
  • 35 gram kristalsuiker
  • ¼ theelepel zout
  • 120 milliliter halfvolle, lauwwarme melk
  • 1 losgeklopt ei

Toppings:

  • gesmolten melkchocolade
  • hagelslag
  • gekleurde sprinkles
  • kaneelsuiker (2 eetlepels kristalsuiker met 1 theelepel kaneel)
  • kokosrasp

1. Doe de bloem samen met de gist in een grote kom en schep het even door elkaar. Voeg vervolgens de boter in blokjes toe en meng het geheel met deeghaken of met je vingers tot er grove deegkruimels ontstaan. Roer het zout en de suiker er door.

2. Maak een gat in het midden van de droge ingrediënten en voeg hier de melk en het ei aan toe. Kneed het geheel door tot er een deegbal ontstaat. Kneed het deeg zo’n vijf minuten door tot het niet meer plakt.

3. Vet een kom lichtjes in met een beetje olie en leg hier de deegbal in. Dek de kom af met plasticfolie en laat het donutdeeg anderhalf uur rijzen tot het in volume is verdubbeld.

4. Bebloem het werkblad lichtjes en stort hier het deeg op. Kneed het één keer licht door tot alle lucht uit het deeg is verdwenen en rol het vervolgens uit tot een lap van ongeveer 1 centimeter dik.

5. Steek met een grote steekcirkel de donuts uit de vorm en maak met behulp van een kleine uitsteker het gat in het midden. Doe dit net zolang tot al het deeg op is. Leg de donuts op een met bakpapier bekleedde bakplaat.

6. Dek de bakplaat af met plasticfolie en laat de donuts nogmaals een uur rijzen.

7. Verwarm in de tussentijd zonnebloemolie in een wok naar 190°C, je kunt ook een frituurpan gebruiken.

8. Leg de donuts met behulp van een vork in de hete olie en bak ze om en om goudbruin, dit duurt hooguit twee minuten per kant. Laat de donuts op een stuk keukenrol uitlekken.

9. Laat de donuts heel iets afkoelen en dip ze daarna in de kaneelsuiker. Ga je liever voor de variant met chocolade? Laat de donuts dan eerst volledig afkoelen voordat je ze met één kant in de chocolade dipt en decoreert.

homemade donuts

homemade donuts

Over de auteur

29 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, baby Vic (maart 2017), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018).

Gerelateerde berichten

18 reacties

  1. Dita

    Oeh zo lekker, in New York lagen ze ook bij het ontbijt inhet hotel, ik moest er echt om denken om niet elke dag een te nemen

    Beantwoorden
  2. Hester

    Wat zien ze er gorgeous uit! Ik heb een keer minidonuts gemaakt met zo’n donutmaker maar dat was niet zo geslaagd als jouw actie. En 20 jaar voordat je je eerste donut at? :O

    Beantwoorden
  3. Susanne

    Oh wauw, wat knap! Ze zien er ook écht uit, snap je?! Klinkt zo raar haha. Vaak zijn die met chocolade mijn favoriet. Maar ik kan me niet meer herinneren wanneer ik m’n laatste donut heb gegeten. Je brengt me op ideeën!
    Volgende keer berliner bollen proberen?

    Beantwoorden
  4. Lieke

    Oeh ze zien er echt lekker uit! Ik heb alleen geen frituurpan en ik vind het zonder temperatuurmeter altijd lastig ‘frituren’ in een wokpan. Voor dit soort dingen mis ik hem wel echt ja, die frituurpan. Yummie!

    En Sabine, ik zou het soms ook echt heel erg leuk vinden (al begrijp ik dat het ook extreem veel extra werk is) om foto’s te zien van het bereidingsproces. Bijvoorbeeld het deeg als het ligt te rijzen, je snapt vast wat ik bedoel :) Dat zou het soms gewoon helemaal af maken!

    Beantwoorden
    • Sabine

      Bedankt voor je tip! Ik zal eens kijken wat ik er mee kan doen. Bij ieder recept is het geen doen, maar ik kan me voorstellen dat bij sommige recepten tussenfoto’s wel handig zijn.

      Beantwoorden
    • Suus

      Je kunt ook gewoon olie in een pan doen en wachten tot het bubbelt ik doe het altijd en t werkt tot nu ook gewoon :)

      Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.