Voor wie het nog niet gemerkt heeft: Flammkuchen is hot in Nederland. Waar we er eerst nog nooit van hadden gehoord worden we nu doodgegooid met kraampjes die Flammküchen aanbieden op festivals, grote merken die de snack opnemen in hun diepvriesassortiment etc. Geeft niets, want ik houd ervan! Flammkuchen wordt ook wel Tarte flambée in het Frans genoemd en het is een gerecht uit de Elzas, de Palts en Baden. Het heeft wel iets weg van een pizza maar Flammkuchen heeft een dunne bodem en is belegd met crème fraîche, spekjes en ui. Er zijn talloze variaties te verzinnen, maar ik ging aan de slag met het traditionele recept.

Wat heb je nodig? (1 stuk)

Voor het deeg:

  • 300 gram patent(tarwe)bloem
  • 1 zakje droge gist
  • 1 theelepel zout
  • 150 milliliter lauwwarm water

De toppings:

  • 100 gram gerookte spekblokjes
  • 1 ui
  • ½ bekertje crème fraîche
  • zwarte peper

1. We beginnen met het maken van het deeg want zoals ieder (brood)deeg heeft ook dit even tijd nodig. Doe de bloem samen met de gist in een kom en schep dit even om met een houten lepel.

2. Schenk het water in de kom en voeg het zout toe. Kneed het geheel met je handen of een keukenmachine tot een soepel deeg. Vorm een bal van het deeg.

3. Vet een kom in een met een beetje olie en leg hier de deegbal in. Dek af met plasticfolie en laat het deeg een uur op kamertemperatuur rijzen.

4. Verwarm de oven voor op 230°C en bekleed een bakplaat met een vel bakpapier.

5. Leg de deegbal op de bakplaat en rol deze met behulp van een deegroller uit tot een zo dun mogelijke cirkel. Je kunt het deeg eventueel ook met je handen een beetje uitduwen. Zorg er in ieder geval voor dat het heel dun is.

6. Smeer de bodem van de Flammkuchen in met de crème fraîche en strooi hier een hoeveelheid peper naar smaak overheen. Verdeel de spekblokjes over de crème fraîche.

7. Snijd de ui in halve ringen en verdeel ook deze over de Flammküchen.

8. Bak de Flammkuchen in het midden van oven in ongeveer 15 minuten gaar. De bodem moet lekker knapperig zijn.

Serveer de Flammkuchen in puntjes als snack op een feestje of serveer hem met een frisse salade als diner of uitgebreide lunch.

Flammkuchen met spek en ui

Over de auteur

29 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, baby Vic (maart 2017), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018).

Gerelateerde berichten

16 reacties

  1. Thefoodiary

    Je ziet het inderdaad over-al voorbij komen, ook op websites en blogs. Grappig hoe zo’n ‘hype’ in foodland ineens ontstaat haha. Het lijkt mij erg lekker al heb ik alsnog geen flauw idee hoe het smaakt, maar het lijkt op een soort pizza dus dan zit het altijd we goed!

    Beantwoorden
  2. chantal

    Heeerlijk. Dit jaar voor het eerst gegeten op een studiereis naar de elzas (docent verplichte het haha) maaar ik ga hem zeker zelf maken!

    Beantwoorden
  3. Marloes

    Denk je dat ik dit ook van tevoren kan maken en later op kan warmen? Met oud&nieuw maken we allemaal wat maar om dit nou ter plekke te bereiden…

    Beantwoorden
    • Sabine

      Als je het deeg alvast bereid (bewaren in de koelkast) en alle ingrediënten snijdt, hoef je hem ’s avonds alleen nog even af te maken. Je kunt de flammkuchen wel van te voren maken en nog even opkrikken in de oven, maar vers is ‘ie wel echt het allerlekkerst.

      Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.