Flammkuchen met spek en ui

Voor wie het nog niet gemerkt heeft: Flammkuchen is hot in Nederland. Waar we er eerst nog nooit van hadden gehoord worden we nu doodgegooid met kraampjes die Flammküchen aanbieden op festivals, grote merken die de snack opnemen in hun diepvriesassortiment etc. Geeft niets, want ik houd ervan! Flammkuchen wordt ook wel Tarte flambée in het Frans genoemd en het is een gerecht uit de Elzas, de Palts en Baden. Het heeft wel iets weg van een pizza maar Flammkuchen heeft een dunne bodem en is belegd met crème fraîche, spekjes en ui. Er zijn talloze variaties te verzinnen, maar ik ging aan de slag met het traditionele recept.

Wat heb je nodig? (1 stuk)

Voor het deeg:

  • 300 gram patent(tarwe)bloem
  • 1 zakje droge gist
  • 1 theelepel zout
  • 150 milliliter lauwwarm water

De toppings:

  • 100 gram gerookte spekblokjes
  • 1 ui
  • ½ bekertje crème fraîche
  • zwarte peper

1. We beginnen met het maken van het deeg want zoals ieder (brood)deeg heeft ook dit even tijd nodig. Doe de bloem samen met de gist in een kom en schep dit even om met een houten lepel.

2. Schenk het water in de kom en voeg het zout toe. Kneed het geheel met je handen of een keukenmachine tot een soepel deeg. Vorm een bal van het deeg.

3. Vet een kom in een met een beetje olie en leg hier de deegbal in. Dek af met plasticfolie en laat het deeg een uur op kamertemperatuur rijzen.

4. Verwarm de oven voor op 230°C en bekleed een bakplaat met een vel bakpapier.

5. Leg de deegbal op de bakplaat en rol deze met behulp van een deegroller uit tot een zo dun mogelijke cirkel. Je kunt het deeg eventueel ook met je handen een beetje uitduwen. Zorg er in ieder geval voor dat het heel dun is.

6. Smeer de bodem van de Flammkuchen in met de crème fraîche en strooi hier een hoeveelheid peper naar smaak overheen. Verdeel de spekblokjes over de crème fraîche.

7. Snijd de ui in halve ringen en verdeel ook deze over de Flammküchen.

8. Bak de Flammkuchen in het midden van oven in ongeveer 15 minuten gaar. De bodem moet lekker knapperig zijn.

Serveer de Flammkuchen in puntjes als snack op een feestje of serveer hem met een frisse salade als diner of uitgebreide lunch.

Flammkuchen met spek en ui

Join the Conversation

  1. Malou says:

    Oh wat lijkt mij dit lekker zeg! Lekker ook voor een zondagmiddag met een wijntje, haha!

    1. Sabine Author says:

      Perfect idee!

  2. Linda Delichef says:

    Dit recept voor de bodem klinkt een stuk logischer dan andere recepten die ik heb gelezen. Het ziet er erg lekker uit! En het idee van Malou klinkt ook erg goed ;)

  3. Rosanne says:

    Jaaa, ik ga dit ook HEEL snel eens maken. Ziet er heerlijk uit!

  4. Thefoodiary says:

    Je ziet het inderdaad over-al voorbij komen, ook op websites en blogs. Grappig hoe zo’n ‘hype’ in foodland ineens ontstaat haha. Het lijkt mij erg lekker al heb ik alsnog geen flauw idee hoe het smaakt, maar het lijkt op een soort pizza dus dan zit het altijd we goed!

  5. Margot says:

    Dat lijkt me erg lekker!

  6. rachel says:

    nou eerlijk gezegd had ik er ook nog nooit van gehoord maar lijkt mij erg lekker en gaat het een keer maken :D

  7. chantal says:

    Heeerlijk. Dit jaar voor het eerst gegeten op een studiereis naar de elzas (docent verplichte het haha) maaar ik ga hem zeker zelf maken!

    1. Sabine Author says:

      Op studiereis naar Elzas, dat is ook niet naar!

  8. Sherelle says:

    ahh ik at dit voor het eerst op de rollende keukens en droom er nog steeds over.. ;) Snel een keer maken!

  9. Emily van Kampen says:

    Misschien had ik die hype gemist of zo, want tot deze week had ik nog nooit van Flammkuchen gehoord. Moet ik me dus ook maar eens in gaan verdiepen; )

  10. Mijn kleine geheimpjes says:

    Gaan de spekjes er gewoon rauw op? Wordt dat dan niet een erg vette bende?

    1. Mijn kleine geheimpjes says:

      Ik bedoel natuurlijk voorsat ze de oven ingaan :)..

  11. Marloes | Budgetproof.nl says:

    Ja echt he, van de een op andere dag is flammkuchen ineens super hip terwijl je het normaal alleen maar kreeg in kneuterige Duitse tentjes ;).

  12. Marloes says:

    Denk je dat ik dit ook van tevoren kan maken en later op kan warmen? Met oud&nieuw maken we allemaal wat maar om dit nou ter plekke te bereiden…

    1. Sabine Author says:

      Als je het deeg alvast bereid (bewaren in de koelkast) en alle ingrediënten snijdt, hoef je hem ’s avonds alleen nog even af te maken. Je kunt de flammkuchen wel van te voren maken en nog even opkrikken in de oven, maar vers is ‘ie wel echt het allerlekkerst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close