Foodblogswap nummmeeeeeer vier en dit keer had ik de eer om te mogen koken van SJ Kitchen voor je (over)dosis zoet en meer… En tja, als Sanne zichzelf dan toch moet verkopen als ‘zoetekauw’ kon het ook niet anders om een zoet recept van haar te maken. Ik ging voor de Chocolate Caramel Bars die je min of meer wel kunt vergelijken met het maken van je eigen candybar! Voeg er wat ingrediënten naar keus aan toe en je hebt zo een Twix, Snickers of andere reep te pakken. Niet alleen leuk om te maken, het resultaat is natuurlijk ook om je vingers bij af te likken. Voor het gemak heb ik er stap-voor-stap foto’s bij gemaakt, aangezien hier vraag naar was.

Een kleine kanttekening bij het recept van Sanne: wij vonden zelf de hoeveelheid karamel te veel. Mocht jij ook niet zitten te wachten op een laag karamel van een centimeter, dn raad ik je aan het onderstaande recept voor de karamellaag te halveren. Daarnaast heb ik ook de Golden Syrup weggelaten omdat ik dit niet had. Als ik pannenkoekstroop in huis had gehad dan had ik dit gebruikt.

Wat heb je nodig?
Koekbodem

  • 150 gram bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 125 gram gezouten roomboter op kamertemperatuur
  • 50 gram kristalsuiker

Karamellaag

  • 125 gram gezouten roomboter
  • 100 gram kristalsuiker
  • 400 milliliter gecondenseerde melk

Chocoladelaag

  • 250 gram chocolate chips (puur)

chocolate caramel bars

1. We beginnen met het maken van de koeklaag. Verwarm hiervoor alvast de oven voor op 170ºC en bekleed een vierkant bakblik van 20×20 cm met bakpapier.

2. Klop de boter en de suiker romig tot je een egaal mengsel krijgt.

3. Voeg hieraan de bloem en het bakpoeder toe en schep het om en om tot een stevig koekdeeg ontstaat. Het werkt ’t makkelijkst om dit met de handen te doen, maar met een pannenlikker wil het ook prima.

chocolate caramel bars

4. Schep het koekdeeg in het bakblik en druk het goed aan met je vingers tot een egale laag.

5. Bak de koek in het midden van de oven zo’n vijftien minuten tot de koek goudbruin kleurt. Laat het vervolgens in het bakblik afkoelen.

chocolate caramel bars

6. Terwijl de koek staat af te koelen gaan we aan de slag met de karamellaag. Smelt hiervoor de suiker, gecondenseerde melk en de boter in een pannetje en breng het geheel aan de kook. Zorg ervoor dat je continu blijft roeren. Als je dit niet doet gaat de suiker kristalliseren.

7. Laat de karamel een paar minuten doorkoken totdat het dikker wordt en donker begint te kleuren. Giet het vervolgens op de afgekoelde koek en verdeel de karamel met een spatel tot een egale laag. Je zult merken dat de karamel nu heel snel kleverig wordt.

chocolate caramel bars

chocolate caramel bars

8. Smelt tot slot nog de pure chocolade au bain-marie en schenk de chocolade over de karamellaag. Verdeel ook de chocolade weer tot een egale laag en laat het geheel afkoelen en opstijven. Dit kun je het beste in de koelkast doen door het bakblik een uur of twee in de koelkast te zetten.

Zodra chocolate caramel bars volledig zijn afgekoeld kun je ze snijden. Gebruik hiervoor een scherp mes want dankzij het zachte van de karamel splashen de repen snel uiteen. Ik kan je ook aanraden om kleine stukjes te snijden want de repen zijn vrij machtig. Lekker voor de zoetekauw natuurlijk, maar om na één reep net zo vol te zitten als van het avondeten is wellicht iets te enthousiast.

In ieder geval kan ik iedereen deze repen aanraden, ook omdat ze zo leuk zijn om te maken! De volgende keer halveer ik dus wel de karamellaag, maar dat er een volgende keer komt is zeker!

chocolate caramel bars

Omdat OhMyFoodness mee doet aan de Foodblogswap wordt er deze maand ook weer van ons gekookt. Houd de blog van Mannin in de gaten, zij bakt deze maand iets van OMF!

Over de auteur

29 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, baby Vic (maart 2017), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018).

Gerelateerde berichten

9 reacties

  1. Laura's Bakery

    Lekker altijd dit soort taarten/gebak! Ik denk dat als je de karamel langer had laten ‘koken’ het lekkerder was geweest. Het ziet er nu wit uit en het hoort natuurlijk bruin te zijn. Ik maak hem zelf altijd lekker bruin, heb je een veel lekkerdere karamel smaak. Ook is de karamel dan steviger en makkelijker aan te snijden.

    Beantwoorden
    • Sabine

      Ik moet zeggen dat de smaak van de karamel zelf wel erg lekker was, ik vond de laag alleen veel te dik. Wat betreft het aansnijden was het inderdaad beter geweest om ‘em langer te laten garen.

      Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.