Aaah Sinterklaas en Kerst zijn zo slecht voor de lijn, NU al! Ik ben namelijk gek op pepernoten, banketstaaf en vooral ook op gevulde speculaas. Al langere tijd wilde ik deze laatste lekkernij graag zelf maken en nu ik sinds afgelopen weekend een nieuwe oven heb (YES!) durfde ik de gok te maken. En met succes, al heb ik het meeste weggegeven.

Wat heb je nodig? (± 15 stuks)

  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 175 gram ongezouten roomboter
  • 150 gram bruine basterdsuiker
  • 2 eetlepels koek & speculaaskruiden
  • 300 gram amandelspijs (1 pakje van Koopmans)
  • 2 losgeklopte eieren
  • 1 eetlepel halvolle melk
  • snufje zout
  • 15 garneeramandelen (halve)

1. Begin met het maken van het deeg, dit heeft namelijk even de tijd nodig om te rusten. Zeef voor het deeg het bakmeel, de basterdsuiker, de koek & speculaaskruiden en het zout boven een kom. Druk eventueel met de achterkant van een lepel de suiker door de zeef.

2. Snijd de koude boter in kleine blokjes en voeg dit toe aan de droge ingrediënten. Voeg vervolgens ook de melk toe.

3. Kneed met de ingrediënten met koude handen (spoel ze desnoods even voor het kneden af met koud water) door tot er een stevig deeg ontstaat. Druk het deeg wat platter en leg het, ingepakt in plasticfolie minimaal een kwartier in de koelkast.

4. Terwijl het deeg ligt te rusten kun je aan de slag met de amandelspijs. Klop hiervoor één ei los in een kommetje. Kruimel hier de amandelspijs doorheen en prak met een vork tot het spijs smeerbaar is.

5. Verwarm de oven voor op 180ºC. Vet een vierkante bakvorm in met zonnebloemolie en leg onderop een stukje bakpapier.

6. Bestuif het aanrecht met bloem en rol met een deegroller twee vierkante plakken van het speculaasdeeg.

7. Druk één van de plakken deeg op de bodem van de bakvorm.

8. Smeer het amandelspijs met een paletmes of de achterkant van een lepel over de onderste laag deeg uit. Zorg ervoor dat je om de randen zo’n centimeter ruimte over houdt.

9. Leg de andere plak speculaasdeeg over de amandelspijs heen, en druk de zijkanten van het deeg goed op elkaar.

10. Druk de garneeramandelen voorzichtig in het deeg en bestrijk de bovenkant van de speculaas met losgeklopt ei.

11. Plaats de bakvorm zo’n 20 tot 25 minuten in het midden van de oven.

Over de auteur

29 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, baby Vic (maart 2017), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018).

Gerelateerde berichten

7 reacties

  1. Stell

    Ziet er zo lekker uit.. ik weet niet wat ik verkeerd doe maar bij mij is dit nooit zo lekker, nu maar eens dit recept proberen!:)

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.