Na al die gerechten voor het avondeten is het in Global Cuisine weer eens tijd voor een zoete zaligheid. Betina wilde graag haar Hongaarse Dobos Torta delen. Wellicht zegt het je in eerst instantie niet zoveel en loopt het water niet direct in je mond, maar wat nou als ik het vertaal naar Chocolade laagjestaart. Dat dacht ik. Betina proefde deze taart voor het eerst in een koffiehuis in Boedapest en is hierna op zoek gegaan naar het recept. Met een beetje gepuzzel en combineren is daar uiteindelijk dit recept voor Dobos Torta uitgekomen. Wat vervelend nou… Trek er wel even de tijd voor uit om deze taart te maken, maar doe het zeker. Het resultaat mag er zijn.

dobos torta

Wat heb je nodig? (8-10 personen)

Biscuitbeslag:

  • 6 grote eieren op kamertemperatuur, gesplitst 
  • 150 gram poedersuiker
  • 130 gram bloem
  • mespuntje zout

Chocoladecrème:

  • 115 gram pure chocolade
  • 300 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 2 eetlepels cacaopoeder
  • 125 gram poedersuiker
  • 1 theelepel vanille-extract

En verder:

  • 100 gram kristalsuiker

dobos torta

1. We beginnen met het maken van het biscuitbeslag. Verwarm de oven vast voor op 200°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

2.  Klop het eigeel met de helft van het poedersuiker in een hoge kom. Gebruik hier een handmixer op hoge snelheid voor. Het mengsel moet bleker en dikker worden, hiervoor moet je minstens vijf minuten kloppen.

3. In een tweede kom klop je de eiwitten stijf. Voeg daarna beetje bij beetje de andere helft van het poedersuiker hieraan toe zodat het eiwit ‘glossy’ wordt.

4. Vouw daarna met een spatel ¼ van het eiwit-mengsel door het dooier-mengsel. Voeg daarna de rest van het eiwit toe en spatel rustig door. Niet teveel, want dan verliest het beslag zijn luchtigheid. Roer het zout alvast door de bloem, en schep het bloem in twee delen door het eier-mengsel.

dobos torta 5. Verdeel het beslag in twee porties, en spreid één portie uit op de bakplaat. Strijk uit met de spatel, zodat alle hoeken ook goed bedekt zijn (het beslag is vrij dun).Plaats de bakplaat zo hoog mogelijk in de oven, en bak het deeg 5-7 minuten in de voorverwarmde oven.

6. Dek de bovenkant van het deeg zodra het uit de oven komt af met een vel bakpapier en leg hier een snijplank bovenop. Druk hiermee een paar minuten het deeg plat en vergeet daarbij ook de randen en hoeken niet. Keer de bakplaat vervolgens om en laat het deeg goed afkoelen op het bakpapier.

Herhaal de bovenste stappen voor de tweede portie beslag.

Terwijl het deeg ligt af te koelen maak je de chocoladecrème.

dobos torta 7. Hak de chocolade in stukjes en smelt au-bain-marie. Laat daarna afkoelen tot lauwe temperatuur. Mix de boter smeuïg met een handmixer.

8. Voeg de cacaopoeder en poedersuiker toe en mix nog één minuut door. Voeg vervolgens de vanille essence en de gesmolten chocolade toe en mix nogmaals door.

Nu het biscuitdeeg is afgekoeld en de chocoladecrème klaar is voor gebruik, beginnen we met het bouwen van de taart.

dobos torta 9. Snijd elke plak deeg in vier gelijke stukken, trim eventueel de zijkantjes om acht vierkantjes (of rechthoeken) van identieke grootte te krijgen. Met een spatel smeer je een deel van de chocolade-crème uit op één plakje deeg.

10. Stapel hier een nieuw plakje deeg bovenop, en smeer hier weer een deel van de chocoladecrème op. Ga zo door tot alle plakjes gestapeld zijn, en met het laatste deel van de chocoladecrème smeer je de bovenkant en zijkanten ook goed in. Laat de taart nu minstens 30 minuten opstijven in de koelkast (of de hele nacht), want zo kun je hem ook beter doorsnijden.

dobos torta 11. Een half uur voordat je de taart gaat serveren, maak je nog de karamel versiering  (deze wordt weer zacht in de koelkast, dus wacht hier echt mee tot het laatste moment). Voor de karamel smelt je de suiker in een pan. Blijf de pan regelmatig kantelen of doorroeren met een lepel om kristallen te voorkomen.

12. Zodra de suiker een mooie cognac kleur heeft, haal je deze van het vuur en gebruik een eetlepel om versieringen te maken:  druppels, draden, figuurtjes etc. Laat de karamelversieringen opdrogen op een stukje bakpapier, en versier hier de bovenkant van de taart mee.

dobos torta

Alle foto’s en de complete receptuur zijn ook te vinden op Betty’s Kitchen. Op haar blog vind je nog veel meer heerlijke internationale gerechten.

Over de auteur

29 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, baby Vic (maart 2017), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018).

Gerelateerde berichten

4 reacties

  1. Rose

    It looks so good! I’m Hungarian and this cake is one of my favourites. I like the caramel on the top. Nice cake! :)

    Beantwoorden
  2. Dorien

    Hallo Betty’s kitchenette,
    Mijn man heeft het al jaren over deze taart!
    Nergens te krijgen..we hebben ons suf gegoogeld :-/
    Weten jullie toevallig adres?
    Of nog beter :
    Is het ook mogenlijk om een Dobos taart bij jou/jullie te bestellen? :-D
    vriendelijke groet Dorien Lans

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.