Och, wat kan ik toch genieten van kerst en alle lekkernijen die daarbij komen kijken. Zodra de sint het land verlaten heeft liggen de winkels al vol met allerlei lekkere koekjes, chocolaatjes en ander snoepgoed. Ook kerstkransjes zijn niet meer weg te denken uit de schappen. Gelukkig zijn ze ook heel gemakkelijk zelf te maken. Deze kerstkransjes zijn leuk om samen met kinderen te maken, want ze kunnen veel zelf doen. Ik maakte een kleine variatie op de traditionele kerstkransjes, door er kaneel aan toe te voegen. Natuurlijk kun je het recept ook maken zonder kaneel en er vanille(suiker) aan toe te voegen, dan krijg je de traditionelere kransjes. Ze zullen dan ook minder donker worden. Dit recept is genoeg voor zo’n 20 kerstkransjes.

Wat heb je nodig?

  • 200 gram bloem
  • 150 gram koude roomboter
  • 100 gram witte basterdsuiker
  • 1 theelepel kaneel
  • melk
  • amandelschaafsel, zo’n 30 gram

Zo ga je te werk:

1. Meng de bloem, suiker en kaneel in een grote kom. Snijd de boter in blokjes en verkruimel dit door het bloemmengsel. Kneed dit tot het een samenhangende deegbal vormt. Verpak het deeg in plastic folie en leg het ongeveer een half uurtje in de koelkast te rusten.

2. Verwarm de oven voor op 175°C  en bekleed een bakplaat met bakpapier. Bestuif het aanrecht met bloem en rol daarop het deeg uit tot een dikte van ongeveer een halve centimeter. Steek hieruit de koekjes. Ik gebruikte hier een bloemetjes vorm voor. Steek uit elk bloemetje een gat uit het midden en leg ze op de bakplaat.

3. Bestrijk alle kransjes met wat melk en bestrooi ze met het amandelschaafsel. Bak de kransjes 10-15 minuten. Laat ze even afkoelen op de bakplaat en daarna volledig afkoelen op een rooster.

kerstkransjes_1

Over de auteur

29 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, baby Vic (maart 2017), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018).

Gerelateerde berichten

5 reacties

  1. anniek

    Hmm, lekker, en ook een goed idee dat je hiervoor een gewone koekjesvorm kan gebruiken, en er daana een klein rondje uit te halen! Wij eten hier zelf thuis vooral van die kerstkransjes met spikkeltjes aan de buitenkant. Kan je die ook zelf maken?

    Beantwoorden
    • Sabine

      Je bedoelt die van chocolade? Chocolade au bain-marie smelten, iets laten stollen weer en dan met behulp van een spuitzak op een bakpapier spuiten. Vervolgens flink bestrooien met spikkels en dan compleet laten uitharden in de koelkast.

      Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.