Ze staan al een tijdje op mijn to-make lijstje maar iedere keer kwam het er maar niet van. Dan kwam er iets anders tussendoor, had ik er geen zin in of vergat ik het gewoon. Ik heb het over kokosmakronen, een koekje dat iedereen wel kent. Onlangs had de bakker op de markt versgemaakte kokosmakronen in de aanbieding en dat was toch het laatste zetje in de rug dat ik nodig had. Hup, zelf de keuken in om kokosmakronen te maken. En ze zijn wonderbaarlijk goed gelukt dus ik deel graag mijn recept met je!

kokosmakronen

kokosmakronen

Wat heb je nodig? (15 stuks)

  • 4 eiwitten
  • 200 gram kristalsuiker
  • 200 gram geraspte kokos
  • snufje zout
  • sap van een halve citroen

Het maken van kokosmakronen is een werkje van niets, dat garandeer ik je. Met een beetje aandacht kan iedereen deze koekjes maken.

1. Klop de eiwitten in een vetvrije kom tot stijve pieken en voeg hierna de suiker toe. Blijf doorkloppen tot het eiwit in glanzende pieken omhoog blijft staan.

2. Verwarm ondertussen de oven vast voor op 150°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

3. Voeg aan het stijfgeklopte eiwit de kokos, een snufje zout en het sap van de citroen toe en vouw dit met een spatel door elkaar. Voorzichtig, je moet namelijk de luchtigheid bewaren! Gebruik dus ook geen mixer hiervoor.

4. Schep met een lepel hoopjes van het kokos/eiwitmengsel op de bakplaat. Houd enige ruimte tussen de koekjes over, ongeveer een centimeter of twee.

5. Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de kokosmakronen in ± twintig minuten gaar. Ze zullen iets verkleuren op de bovenkant, maar erg donker moeten ze niet worden.

Dankzij de stijfgeklopte eiwitten zijn de kokosmakronen ontzettend luchtig aan de binnenkant, maar ‘hard’ van buiten waardoor ze makkelijk vast te houden zijn. Het sap van de citroen zorgt voor een subtiel frisse smaak en persoonlijk vind ik dat toch wel erg lekker.

Ondanks dat de koekjes wellicht niet de schoonheidsprijs verdienen, zijn ze wel een fijne traktatie bij de koffie of thee.

kokosmakronen

kokosmakronen

kokosmakronen

Over de auteur

29 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, baby Vic (maart 2017), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018).

Gerelateerde berichten

10 reacties

  1. Hester

    Mijn moeder maakt deze vaak als ze ergens eiwitten van overhoudt, lekker! Al moet ik zeggen dat ze na een bepaalde tijd ook wel een beetje je neus uitkomen. Dat citroensap erin is nog wel een goede! Je kan ze trouwens ook zonder kokos maken volgens mij, dan eet je natuurlijk eigenlijk gewoon suiker en gebakken lucht, maar is alsnog wel lekker.

    Beantwoorden
    • Ellen

      Dan is het geen kokosmakroon meer, maar een meringue ;)
      Rudolph heeft ook een heerlijk recept, die gebruikt hele eieren en een eidooier. Dan worden ze wat ‘natter’

      Beantwoorden
  2. Samantha

    Brrr. Ik hou zelf helemaal niet van kokosmakronen, maar mijn moeder vindt ze echt heerlijk! Misschien dat ik ze een keer voor haar maak :)

    Beantwoorden
  3. Marita

    Dit waren vroeger echt mijn lievelingskoeken. Eerst dat papiertje aan de onderkant eraf snoepen en dan de koek! Ik heb ze nu al heel lang niet meer op.

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.