Denk je aan Sinterklaas, dan denk je aan kruidnootjes! Ik vind het heerlijk en hoewel ik het eten ervan altijd probeer uit te stellen tot de goedheiligman in Nederland is aangekomen, lukt het me niet vaak. Kruidnootjes zijn eigenlijk heel gemakkelijk zelf te maken en ze mislukken eigenlijk bijna nooit! Dit recept is ook erg leuk om samen met kleine kinderen te maken. Omdat ze niet met hitte of (zware) apparaten hoeven te werken, kunnen ze lekker helpen in de keuken. De meeste ingrediënten zul je misschien al in huis hebben en het kost niet veel tijd! En een fijne bonus: je huis zal héérlijk ruiken als je deze aan het bakken bent! Met dit recept maak je zo’n 50 kruidnootjes.

Wat heb je nodig?

  • 100 gram zelfrijzend bakmeel
  • 50 gram donkere basterdsuiker
  • mespuntje zout
  • 40 gram koude roomboter
  • 1 theelepel speculaaskruiden
  • 2 eetlepels melk

Zo ga je te werk:

1. Zeef boven een kom de suiker, speculaaskruiden, het zout en het zelfrijzend bakmeel.

2. Snijd de boter in kleine stukjes en voeg samen met de melk toe aan de droge ingrediënten. Kneed alles tot een samenhangend deeg, het moet een stevige bal kunnen vormen. Laat het deeg vervolgens verpakt in plastic folie zo’n 30 minuten rusten in de koelkast.

3. Verwarm de oven op 175˚C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

4. Draai kleine balletjes van het deeg (maximaal zo’n 1 cm doorsnee). leg ze op de bakplaat en druk ze een klein beetje plat.

5. Bak de kruidnootjes in ongeveer 20 minuten gaar en bruin. Als je ze uit te oven haalt zijn ze nog zacht, maar als ze volledig zijn afgekoeld zijn ze lekker knapperig.

Als je de kruidnootjes luchtdicht verpakt, zijn ze zeker een week te bewaren!

kruidnootjes 1

Over de auteur

30 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, zoontjes Vic (maart 2017) en Cody (november 2019), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018). Sinds juni 2019 vind je de OMF Cheesecake Bakmixen in de schappen van verschillende supermarkten. Voor 2021 is de allereerste editie van de Ohmyfoodness Agenda nú te reserveren via de OMF Shop.

Gerelateerde berichten

één antwoord

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.