Ik houuuu van cheesecake en daarom was ik ook best blij toen ik in Light Koken een recept zag voor een lightversie, want ja… cheesecakes zijn over het algemeen nou niet bepaald verantwoord te noemen. Trouwens, ik heb wel eens gehoord dat cheesecake weleens vertaalt wordt naar kwarktaart. Dat is toch echt iets anders hoor! En toch ben ik het ook niet helemaal eens met het feit dat deze taart door Light Koken een cheesecake wordt genoemd, want met slechts 30 gram roomkaas overheerst de kaas niet bepaald, maar ach.

Wat heb je nodig? (klein taartje à 6 stukken)

  • 3 plakjes bladerdeeg ontdooid
  • 25 gram diepvries frambozen
  • 30 gram roomkaas light
  • 1 eidooier
  • 2 eiwitten
  • 30 gram suiker
  • 1 ½ eetlepel bloem
  • 250ml magere yoghurt
  • sap van een halve citroen

1. Verwarm de oven voor op 200ºC en rol de plakjes bladerdeeg dun uit.

2. Vet een taartvorm van 20cm Ø in met wat olie en leg hier de bladerdeeg in. Maak een opstaande rand van zo’n twee à drie centimeter. Prik met behulp van een vork enkele gaatjes in het bladerdeeg zodat de lucht kan ontsnappen. Bak de taartbodem vijf minuten in het midden van de oven.

3. Draai de oven terug naar 160ºC.

4. Meng de yoghurt, de roomkaas, eidooier, bloem en citroensap met een houten lepel goed door elkaar en klop met behulp van een elektrische mixer de eiwitten stijf. Voeg aan de eiwitten voorzichtig de suiker toe en klop nog zo’n minuut op hoge snelheid goed door.

5. Meng de geklopte eiwitten luchtig door het yoghurtmengsel. Doe dit niet met de mixer maar gewoon met een lepel. Het mengsel moet immers luchtig blijven.

6. Neem twee flinke scheppen (à 100ml in totaal) van het yoghurtmengsel en doe dit bij de wat ontdooide frambozen. Meng met een mixer totdat de frambozen zijn opgenomen in het yoghurtmengsel.

7. Stort het blanke yoghurtmengsel onderin de taartvorm en giet hierover heen de frambozenmix. Trek met behulp van een satéprikkertje een figuurtje in de taart en bak de taart zo’n 30 minuten in het midden van de oven.

Laat de taart goed afkoelen (ook in de koelkast) voordat je de taartvorm verwijdert en de cheesecake serveert.

De cheesecake wordt natuurlijk extra leuk als je hem decoreert met wat verse frambozen.

Over de auteur

29 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, baby Vic (maart 2017), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018).

Gerelateerde berichten

7 reacties

  1. Allissa

    hmmm!
    deze ga ik zeker een keer maken!
    de gewone cheesecakes zijn zo zwaar inderdaad :’)
    en niet echt goed voor de lijn, haha.

    Beantwoorden
  2. L

    Deze taart ziet er heerlijk uit, maar nou heb ik één vraagje: is de yoghurt niet ontzettend dun? Dat de taart uitloopt als je hem in stukken snijdt..

    Beantwoorden
  3. L

    Hmm, ik heb de cheesecake gemaakt maar hij viel erg tegen. Zurig, hij liep helemaal uit en het was gewoon niet zoals ik had gehoopt :(

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.