Zoals jullie al hebben kunnen lezen maakte ik afgelopen week een frisse zomertaart. Voor de taart had ik vier eidooiers nodig en hierdoor zat ik nog met vier eiwitten. Zonde om weg te gooien naar mijn idee en dus probeerde ik er meringues mee te maken, beter bekend als schuimpjes. Meringues zijn by far de makkelijkste zoete zaligheid om te maken en het is zeer waarschijnlijk dat je er niet voor naar de supermarkt hoeft te gaan.

Wat heb je nodig? (4 grote of 6 middelgrote)

  • 4 eiwitten
  • 200 gram kristalsuiker

1. Verwarm de oven voor op 90°C

2. Neem een geheel vetvrije kom en een handmixer en klop de eiwitten stijf tot er pieken ontstaan.

3. Voeg beetje bij beetje de suiker toe terwijl je met de mixer blijft kloppen. Je zult merken dat het eiwit een stuk steviger wordt. Blijf kloppen totdat alle suiker is opgenomen.

4. Neem een met bakpapier beklede bakplaat en vorm met een lepel hoopjes van het eiwit. Schuif de bakplaat de oven in en laat de meringues in zo’n anderhalf uur zachtjes hard worden. Het is niet de bedoeling dat ze gaan verkleuren, vandaar dat oven op zo’n lage temperatuur staat.

Maar hoe eet je meringues?
Allereerst kun je ze natuurlijk zo eten zonder a teveel poespas maar dat is misschien een beetje saai. Dus daarom hieronder enkele variatietips.

  • Als toetje met een heerlijke frambozensaus en vers frambozen.
  • Gevuld met banketbakkersroom en een grote toef slagroom en vers fruit bovenop.
  • In stukken gebroken door de trifle.
  • Maak kleine toefjes en voeg een kleurstof aan het eiwit toe zodat je de meringues bij de koffie kunt serveren.
  • Verkruimeld over een taart of over het ijs, overgoten met chocoladesaus.

Over de auteur

29 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, baby Vic (maart 2017), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018).

Gerelateerde berichten

8 reacties

  1. Nienke

    Ik had geen idee dat die zo simpel te maken zijn. Haha, gaan we maar eens proberen.
    Leuke tips trouwens. Ik at in Parijs een keer een Dame Blanche met meringues er door. Super lekker!

    Beantwoorden
  2. Kevser

    Ze staan in de oven.. Was het absoluut niet van plan, maar could not resist it! Haha! Zo gaat dat wel vaker als ik weer even artikelen teruglees op Ohmyfoodness……… Vind jullie echt geweldig;)

    Beantwoorden
  3. Amber

    De meringue staat nu in de oven, en oh wat ziet het er geweldig uit! Het beslag was ook helemaal goed. Op andere sites leek het veel moeilijker met bv dat je eiwit een week moest koelen, maar hier is het een stuk simpeler te maken en het ziet er heel goed uit. Over drie kwartier, als de meringue klaar is ga ik eens lekker smullen! Dankje voor dit recept!!

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.