Alweer een paar weken geleden was ik te gast bij de boeklancering van Miljuschka Witzenhausen. Misschien ken je haar wel van haar Food Trucks programma op 24Kitchen? Zo niet, dan laat ik je vandaag kennis maken met haar. Of beter gezegd: met haar boek. Naast het populaire tv-programma is er nu namelijk ook kookboek bomvol authentieke en heerlijke foodtruck-recepten. Voor liefhebbers van streetfood vooral, want vanaf nu maak je al die gerechten lekker thuis. Ook deel ik haar recept voor Bojo Cheesecake met je, een combinatie van de mega-populaire Surinaamse Bojo en heerlijk zachte cheesecake. Wel wil ik je van te voren alvast even waarschuwen: die Bojo Cheesecake is geen beginnersrecept. Je hebt er een flinke lijst aan ingrediënten voor nodig en je bent ook echt wel even bezig met het maken van deze snack, maar ik kan je wel garanderen dat dit de moeite waard gaat zijn. Nou goed, genoeg gekletst. Tijd voor een sneak peek in het boek en het recept!

Miljuschka’s Food Trucks

Eigenlijk mag ik dit niet zeggen maar bij de eerste aanblik van Miljuschka’s Food Trucks houd ik al van het boek. Het doet me stiekem een beetje denken aan mijn eigen boek namelijk. Stoer, Amerikaans en vooral heel lekker. Wat het verschil met mijn boek is, is dat Miljuschka echt aandacht besteed aan streetfood. Zo kom je naast een hoop heerlijke recepten ook leuke achtergrondinformatie over de verschillende food trucks tegen en neemt Miljuschka je mee in de wereld van Food Truck Facts. Ik wist bijvoorbeeld niet dat de eerste foodtruck al in de zeventiende eeuw actief was. Wow!

Miljuschka's foodtrucks

Miljuschka's foodtrucks

Miljuschka's foodtrucks

Het boek is onderverdeeld in begrijpelijke hoofdstukken wat het makkelijk zoeken maakt. Zo kun je eenvoudig doorbladeren naar het hoofdstuk Vlees als je zin hebt in Pulled Pork (oh yes please!) maar word ik ook heel gelukkig van de Lobster Rolls in het hoofdstuk Vis. Wie denkt dat de recepten in Miljuschka’s Food Trucks alleen maar op en top Amerikaans zijn heeft het mis. Er wordt aan tallozen keukens aandacht besteed. Wat denk je bijvoorbeeld van Plat Amsterdamse Taco’s of Hollandse Cake Pops? Ook het Salted Caramel ijs en de Tosti-oliebol (ja echt!) roepen mijn naam al. Er is teveel lekkers en ik kan het hele boek volplakken met post-its.

Waar je wellicht wel rekening mee moet houden voordat je dit boek koopt is dat het een niet héél toegankelijk kookboek is. Mocht je zelden in de keuken staan dan kan ik me voorstellen dat je moeite hebt met de recepten uit dit boek. Hoewel sommige recepten juist heel makkelijk en zo klaar te maken zijn, kan het ook zo zijn dat je een tripje naar de toko dient in te plannen om daar een waslijst aan ingrediënten te halen. Kijk bijvoorbeeld naar het recept voor de Bojo Cheesecake hieronder, daar heb je flink wat ingrediënten voor nodig. Ik vind het niet erg want ik houd er wel van om uitgebreid te koken, maar ik vond het wel ’t vermelden waard.

Naast alle lekkere recepten word ik ook blij van de achtergrondinformatie die in het boek te vinden is. Mocht je een tripje naar Amerika hebben gepland dan kun je voorin het boek informatie vinden over de food trucks in onder andere Austin en New York. Maar ook aan de wat minder bereisde mensen is gedacht, er wordt namelijk ook aandacht besteed aan de diverse food trucks die Nederland inmiddels rijk is. En je vindt een overzicht van de reizende foodfestivals in Nederland voorin het boek. Ideaal!

Miljuschka's foodtrucks

Miljuschka's foodtrucks

Kortom: mocht je dol zijn op streetfood, het heerlijk vinden om een poosje in de keuken te staan en niet terugdeinzen voor een flinke ingrediëntenlijst, dan is Miljuscka’s Food Trucks helemaal voor jou. Mocht je een betere indruk willen krijgen van de recepten die je in het boek terugvindt, check dan even de afleveringen op de website van 24Kitchen.

Miljuschka’s Food Trucks is voor € 19,95 onder andere te koop bij Bol.com.

Bojo Cheesecake

Deze Bojo Cheesecake proefde ik tijdens de boeklancering en ik was direct verkocht, ook al had ik nog nooit Bojo gegeten. Deze cheesecake overtreft iedere andere cheesecake. De Bojo bodem maakt de cake nóg machtiger dan hij normaal al is en ook een stuk zoeter. Wel heel erg lekker maar alsjeblieft, stouw niet die hele cake in een keer naar binnen want dat overleef je niet. Het recept hieronder komt letterlijk uit het boek. Met dit recept maak je véél stukjes cheesecake, ideaal voor een feestje. Onderaan het recept geef ik je nog een aantal tips mee waar ik zelf rekening mee heb gehouden.

Wat heb je nodig? (bakblik van 40 x 60 cm)

Voor de Bojo:

  • 150 gram blanke rozijnen
  • 2 – 3 eetlepels rum
  • 150 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
  • 1 kilogram geraspte cassave
  • 200 gram geraspte kokos
  • 250 gram kristalsuiker
  • 2 eetlepels maïzena
  • 2 theelepels amandelessence
  • 2 theelepels vanille-extract
  • 1 mespuntje zout
  • 1 eetlepel kaneel
  • 1 blikje (400 ml) kokosmelk
  • 1 blikje (400 ml) gecondenseerde melk

Voor de Cheesecake:

  • 300 gram kristalsuiker
  • 4 eieren
  • 2 theelepels vanille-extract
  • 800 gram roomkaas op kamertemperatuur
  • 250 gram bevroren frambozen

1. Verwarm de oven voor op 200°C en vet het bakblik goed in.

2. Doe de rozijnen samen de rum en een beetje water in een kommetje. Zorg ervoor dat de rozijnen onder water staan.

3. Smelt de boter in een pannetje en doe vervolgens alle ingrediënten voor de Bojo bij elkaar in een kom. Roer goed door tot een egaal beslag.

4. Stort het Bojo-beslag in het bakblik en bak de cake 20 minuten in het midden van de oven.

5. Meng ondertussen alle ingrediënten voor de cheesecakelaag, op de frambozen na.

6. Haal het bakblik met de Bojo uit de oven en giet de cheesecakelaag hieroverheen. Verdeel de bevroren frambozen over de cheesecakelaag.

7. Zet het bakblik terug in de oven en bak nog eens 40 minuten op 170°C.

8. Laat de Bojo Cheesecake op het aanrecht afkoelen en vervolgens minstens 3 uur in de koelkast opstijven.

Het bovenstaande recept heb ik zelf ietwat aangepast. Zo heb ik de rum en amandelessence uit het recept weggelaten en heb ik het volledige recept gehalveerd. Waar je even op moet letten is dat je geraspte cassave uit de diepvries koopt. Sommige toko’s, waaronder die van mij, verkopen ook gedroogde geraspte cassave in kilozakken. Deze liggen buiten de koeling en werken minder fijn. Ikzelf ging hiermee de mist in en had meer vloeibare ingrediënten nodig om de bodem te laten lukken. Diepvries cassave it is dus. Voor de rest: verrukkelijke cheesecake!

Miljuschka’s Food Trucks is voor € 19,95 onder andere te koop bij Bol.com.

Bojo Cheesecake

11 reacties

  1. Catho

    Oeh wat een leuk boek ziet dat eruit! Hij heeft inderdaad zoals je zegt wel wat weg van jouw boek: ik ga snel eens kijken hier in de boekhandel om hem te scoren zodat hij hier kan schitteren naast die van jou op de plank :)

    Beantwoorden
  2. Megan

    Dat ziet er uit als erg veel werk! Maar dat is het vast wel waard ;) Ik ben wel benieuwd naar het boek, streetfood is eigenlijk altijd wel lekker!

    Beantwoorden
  3. Danique

    Dat ziet er heerlijk uit!! Waar kun je geraspte cassave uit de diepvries kopen?
    Bij de Albert Heijn bijvoorbeeld heb ik het nog nooit gezien :)

    Beantwoorden
  4. Jessica

    Dit ziet er niet alleen erg lekker uit. Dit is ook echt verrukkelijk. En ook nog eens glutenvrij.

    Ik heb deze Bojo Cheesecake gisteren gemaakt en daarbij ook het recept iets aangepast:
    Bij gebrek aan diepvries cassave, ben ik aan de slag gegaan met een fijne rasp en verse cassave wortels. De geraspte wortels goed uit laten lekken in een zeef en het overtollige vocht eruit halen door aan te drukken. Het is wel even een werkje dat raspen, maar dan heb je ook wat.

    Voor zowel de Bojo als de Cheesecake heb ik minder suiker gebruikt gebruikt (200 gr x 2). Dit blijft zoet genoeg. In plaats van roomkaas gebruik ik meestal uitgelekte kwark en zo ook hier (totaal 1 kg kwark). Door deze een nachtje in een koffie filter te laten uitlekken heb je een perfect alternatief voor de (duurdere/vettere) roomkaas. Aanrader!
    Tot slot kwam ik er op het laatste moment achter dat ik geen maizena in huis had, dus heb ik 4 eetlepels kleefrijstmeel (glutinous rice flour) gebruikt.

    De onderlaag was wel gaar, maar naar mijn smaak toch nog net iets te smeuig (richting klef). Ik vermoed dat dit het effect is door het gebruik van de verse wortels. Waarschijnlijk kan de taart voor bakken van de eerste laag met verse cassave wortels beter iets langer (10 minuten?) in de oven.

    Deze taart is heerlijk. De volle hoeveelheid, geeft lekker veel om uit te delen. Het totaal heb ik verdeeld in 32, kleine, maar machtige stukjes. Een groot succes en ideaal voedsel om mee te nemen naar een (Amerikaanse) BBQ.

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.