Bijna iedereen lust wel appeltaart, het is dan ook niet voor niets een zeer populaire traktatie op verjaardagen voor bij de koffie. Zelf vind ik daardoor appeltaart niet meer zo bijzonder. Maar waarom dan niet wat leuks ermee doen? Een eigen appeltaartje, een ‘hele taart’ voor jou alleen! Lees gauw verder hoe!

Photobucket

Ingredienten voor 12 mini-appeltaartjes;

– 200 gr zelfrijzend bakmeel
– 125 gr boter (zorg ervoor dat deze op kamertemperatuur is!)
– 100 gr suiker + 40 gram voor de vulling
– 1 ei
– 1 eetlepel kaneel
– 1/2 zakje vanillesuiker
–  3 appels
– een handvol rozijnen
– kaneel

 Zo ga je te werk;

1. Verwarm de oven voor op 180°C en vet een muffinvorm goed in. Wel de rozijnen in een schaaltje warm water.
2. Maak het deeg. Dit doe je door de boter te mengen met de suiker, vanillesuiker, een snufje zout en een half ei (klop een ei los in een schaaltje en giet de helft hiervan bij het boter en suiker mengsel). Voeg hierna het zelfrijzend bakmeel toe en meng tot alles is opgenomen en het een samenhangend deeg vormt.
3. Snijd  de appels in stukjes en meng deze met de resterende suiker, kaneel naar smaak en de gewelde rozijnen (zonder het water!).
4. Neem ongeveer 2/3e deel van het deeg en bedek hiermee de muffinvormpjes. Zorg dat je een goede rand hebt bij elk muffingat.
5. Vul de vormpjes met het appelmengsel, ongeveer zo hoog als je de rand hebt gemaakt.

6. Maak de appeltaartjes af met het resterende deeg. Dit kun je op verschillende manieren doen. Ik heb één helft met een vlechtwerkje bedekt en de andere helft met kruimels van het deeg. Allebei erg leuk en vrolijk!
7. Bak de appeltaartjes 30-40 minuten in de oven, tot het deeg mooi goudbruin is. Geniet van de heerlijke geur die door je huis gaat!

Photobucket

Serveer de appeltaartjes koud, met eventueel een lekker klodder slagroom of warm met een bolletje vanille-ijs of vanillesaus (en ook lekker slagroom!). Met deze appeltaartjes kun je, net als met gewone appeltaart, eindeloos variëren. Voeg noten toe of spijs. Maak ze eens met ander fruit in plaats van appel. Smakelijk!

Over de auteur

29 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, baby Vic (maart 2017), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018).

Gerelateerde berichten

12 reacties

  1. Hester

    Wat een leuk idee, in een muffinvorm! Ga ik zeker eens doen. Appeltaart zelf is soms wel een beetje saai, maar je kan gelukkig genoeg variëren :)

    Beantwoorden
  2. Lieke

    Leuk, ga deze morgen maken. Ik voeg onder de appelvulling nog een laagje speculaaskruimels toe!

    Beantwoorden
  3. Bettina

    Dit recept gisteren pas ontdekt en gelijk gemaakt, HEERLIJK. Even een vraagje: kan ik de taartjes ook maken en pas een paar uur later geheel afbakken?

    Beantwoorden
  4. José

    Hoi Sabine,
    Is de temperatuur van jouw oven heteluch of boven/onderwarmte?
    Ik wil deze mini appeltaartjes graag eens proberen!
    groetjes José

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.