Monkeybread is iets dat je vrijwel alleen in Amerika tegenkomt. Het is een plakkerige ‘cake’ die veelal bij de koffie wordt geserveerd en ook wel bekend is onder de namen monkey puzzle bread, African coffee cake, bubbleloafs en pinch-me cake. Anneke maakte een poosje geleden zelf Monkeybread, maar wel met een Nederlandse twist. Voor dit recept kun je moeilijk gaan doen en zelf je eigen brood maken, maar je kunt ook cheaten en kiezen voor een broodmix van de winkel. Anneke laat je een recept voor monkeybread met speculaas zien waarbij gebruik is gemaakt van een bakmix.

Wat heb je nodig?

  • brooddeeg voor 1 wit brood, laargemaakt volgens de aanwijzingen op de verpakking
  • 50 gram gesmolten roomboter
  • 50 gram suiker
  • 5 gram speculaaskruiden
  • ½ blikje gecondenseerde melk

1. Verwarm de oven voor tot 180˚C.

2. Vet een broodbakvorm of cakevorm in. Ik gebruik meestal een spuitbus maar boter, olie en een beetje bloem werkt ook prima.

3. Mix de suiker en de speculaaskruiden door elkaar. Rol het brooddeeg in balletjes van ongeveer twee centimeter doorsnede en plaats de balletjes in het bakblik. Als je klaar bent met de eerste laag verdeel je de helft van de gesmolten boter en de suikermix over de balletjes.

4. Hierna maak je de tweede laag die je ook weer besprenkeld met boter en suiker.

5. Plaats het brood in de voorverwarmde oven en bak het voor 45 minuten of totdat het mooi gebruind is. Zodra het uit de oven komt giet je de gecondenseerde melk over het brood. Je hoeft niet zuinig te zijn, het meeste trekt weg in het brood en zorgt voor een lekker zoete laag die zo plakkerig is dat je je vingers bij dit brood zal aflikken…

Het brood is zowel warm als koud erg lekker.

monkeybread

Neem een kijkje op de blog van Anneke voor nog veel meer heerlijke recepten.

 

Over de auteur

30 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, zoontjes Vic (maart 2017) en Cody (november 2019), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018). Sinds juni 2019 vind je de OMF Cheesecake Bakmixen in de schappen van verschillende supermarkten. Voor 2021 is de allereerste editie van de Ohmyfoodness Agenda nú te reserveren via de OMF Shop.

Gerelateerde berichten

5 reacties

  1. Birgit

    Dit lijkt me echt heerlijk, en zo makkelijk om te maken. Misschien ga ik dit het weekend wel proberen te maken.

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.