Al eeuwen stond het op mijn lijstje om te doen en dit jaar moest ik er van mezelf echt aan geloven: mosterd maken. Dit is zo’n typisch gevalletje van ‘waarom heb ik dit nog niet eerder gedaan?’. Serieus, het maken van mosterd is zo belachelijk eenvoudig, je hebt er gewoonweg een beetje geduld voor nodig. Oh, en een foodprocessor. Helaas is het maken van mosterd niet eenvoudig zonder foodprocessor en mijn mosterd-kennis rijkt nog niet zo ver dat ik alternatieven voor je kan aandragen. Ik hoop dus dat je een foodprocessor in huis hebt als je dit artikel leest en mocht dit niet het geval zijn: sorry! Morgen staat er weer iets voor jou op OMF.


Klik hier als je de video niet kunt zien.

Wat heb je nodig? (± 150-200 gram)

  • 50 gram mosterdzaadjes (geel of gemengd)
  • 100 milliliter witte wijnazijn
  • 2 theelepels honing
  • snuf zout

1. Laat de mosterdzaadjes minimaal een uur in de azijn weken wanneer je houdt van een gladde mosterd.

2. Schenk de mosterdzaadjes met het azijn in de foodprocessor en voeg de honing en het zout toe.

3. Laat nu de machine minimaal 8 minuten draaien of tot de mosterd een voor jou gewenste dikte heeft gekregen.

4. Schep de mosterd in een potje en zet deze minimaal 3 dagen weg in de koelkast. Hoe langer je de mosterd laat staan, hoe lekkerder hij wordt.

Mosterd maken

Over de auteur

29 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, baby Vic (maart 2017), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018).

Gerelateerde berichten

13 reacties

  1. Marlotte

    Ah, dat geduld opbrengen vond ik zo lastig toen ik eerder een keertje mosterd ging maken. Ik wil alles altijd meteen proeven haha! Binnenkort maar weer eens maken :)

    Beantwoorden
  2. Claussie

    Jij bent echt leuk!!! Wat een supergaaf fimpje en lekker recept. Morgen meteen mosterdzaadjes scoren. Dankjewel voor het delen

    Beantwoorden
  3. Tanja

    Uhhhhhhh dit wil ik ook graag maken maar waar verkopen ze mosterd zaad? Het enige wat ik kan bedenken is bij de Tuinen maar ik wil mijn lief niet voor niets op pad sturen :-) Omdat ik niet mobiel ben maak ik het boodschappenlijstje en hij doet de boodschappen. Mooi verdeeld …toch ;-)

    Beantwoorden
  4. Kim

    Leuk! Vind het ook altijd interessant om te experimenteren met producten die je eigenlijk voor lief neemt en zo uit de supermarkt kan meenemen. Ga het zeker proberen!

    Beantwoorden
  5. Wendy

    Ik zou wel eens willen zien hoe je yoghurt in je slowcooker maakt. De dag dat ik een foodprocessor aanschaf ga ik direct mosterd maken!

    Beantwoorden
  6. Ellen van Luttikhuizen

    Ik maak wel vaker mosterd, ik zet de mosterdzaadjes een paar dagen in een flinke laag azijn (wittewijnazijn/witte balsamico) in de koelkast in eenafgesloten bakje en bewerk dit dan met wat mosterdpoeder voor de binding en een beetje zeezout in de vijzel…..
    Ooit heb ik gezien dat James Martin mosterdzaad in de molen van de staafmixer deed en er na t malen druppelsgewijs azijn bij deed.
    Ik ga alle opties binnenkort weer eens proberen.

    Beantwoorden
  7. G de Jong

    hoi ik heb mosterd gemaakt al voor ik jou duidelijke video zag maar mijn mosterd is te scherp en erg dik (niet smeuig zoals jou mosterd) hoe kan ik m veranderen?

    Beantwoorden
    • Sabine

      Heb je gele zaadjes of zwarte zaadjes gebruikt? Gele zaadjes zijn minder scherp dus die zou ik in dit geval meer gebruiken dan bruin/zwart zaad. Verder kun je ook meer honing toevoegen om de scherpte wat weg te nemen. Tot slot: hoe langer je de machine laat draaien hoe smeuïger de mosterd wordt.

      Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.