Een stelletje snoeperds zijn jullie. Vorige week plaatst ik een foto van deze Paleo chocolademuffins op Instagram en jullie klikten allemaal massaal op Like. Ik geef jullie ook geen ongelijk hoor, de chocolademuffins zijn namelijk net zo lekker als de real deal, maar wel stukken gezonder. En van gezond snoepen houden we natuurlijk allemaal! Dankzij de website Multiply Delicious, wat overigens een bijzonder fijne site is, werd ik op het idee gebracht voor het maken van deze muffins, al voerde ik ze net iets anders uit. Zin in een lekker zoete maar gezonde muffin? Try these!

Wat heb je nodig? (10 stuks)

  • 4 eieren
  • 50 gram honing
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 50 milliliter water
  • 70 gram kokosolie (harde variant)
  • 35 gram kokosmeel
  • ½ theelepel baking soda
  • ¼ theelepel kaneel
  • 50 gram pure (minimaal 75% cacao) chocolade
  • zeezout

1. Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed een muffinvorm met cupcakepapiertjes of vet de vorm goed in.

2. Smelt de kokosolie en doe deze samen met de eieren, de honing, het vanille-extract en het water in een kommetje. Roer dit even goed door met een garde.

3. Voeg de kokosmeel samen met de kaneel en de baking soda aan de natte ingrediënten toe en schep dit met een pannenlikker of houten lepel door elkaar tot een egaal beslag.

4. Hak de chocolade in kleinere stukjes of gebruik chocolate chips. Doe deze samen met het zeezout bij het beslag en schep dit even goed om.

5. Schep de muffinvorm tot tweederde vol met het beslag en bak de chocolademuffins in het midden van de oven in ongeveer 25 minuten gaar. De muffins zijn goed wanneer je een satéprikker in het midden van de muffin prikt en deze er schoon uitkomt.

Bewaar de chocolademuffins luchtdicht buiten de koelkast, dan kun je er zeker vijf dagen van genieten.

Omdat ik de vragen al hoor aankomen: kokosmeel kun je niet zomaar vervanger door ander meel. Kokosmeel neemt namelijk veel meer vocht op dan bijvoorbeeld amandelmeel. Heb je geen kokosmeel in huis en wil je liever ander meel gebruiken (zoals dus amandelmeel of boekweit), gebruik dan twee à drie keer zoveel meel (100 gram in dit geval) en gebruik twee eieren in plaats van vier. Houd de dikte van het beslag goed in de gaten. Het beslag van deze muffins is niet vloeibaar maar dien je met een lepel in de vormpjes te scheppen.

Paleo chocolademuffins

Over de auteur

30 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, zoontjes Vic (maart 2017) en Cody (november 2019), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018). Sinds juni 2019 vind je de OMF Cheesecake Bakmixen in de schappen van verschillende supermarkten. Voor 2021 is de allereerste editie van de Ohmyfoodness Agenda nú te reserveren via de OMF Shop.

Gerelateerde berichten

14 reacties

  1. Chantal

    Zien er inderdaad zeer aantrekkelijk uit. Speltmeel, rijstmeel, boekweitmeel, amandelmeel, ik heb het allemaal in huis. Maar geen kokosmeel

    Beantwoorden
  2. Yvette

    Ik ben toch zo blij met al jouw paleo recepten. Ik eet niet helemaal paleo maar past wel heel goed binnen mijn leefstijl. Dus hoop dat er nog veel recepten zullen volgen :)

    Beantwoorden
  3. sherry

    Hmmm ik krijg nu nog een keer honger. Wat ziet dat er lekker uit zeg. Zeker wel de moeite waard om het een keer uit te proberen.

    Beantwoorden
  4. Susanne

    Geen wonder van de likes, het ziet er onwijs lekker uit! Water in muffins is iets nieuws voor mij maar dat maakt me wel nog nieuwsgieriger haha.

    Beantwoorden
  5. Marije

    Ziet er heerlijk uit! :) Maakt het voor dit recept uit wat voor kokosolie je gebruikt?

    Beantwoorden
  6. Susan

    Lekker!
    Zou je misschien een artikel kunnen maken over de verschillende soorten meel en de bijbehorende eigenschappen? Ik zie steeds meer soorten voorbij komen, maar ben niet bekend met de verschillen.

    Beantwoorden
  7. Vivian

    Hoi Sabine,

    Ik heb gisteren van dit recept een cake gemaakt (te kleine oven, te grote muffinplaat). Gelukt! Maar vroeg me af of ik de chocolade ook kan vervangen voor iets anders? Misschien kokos, of banaan of bessen..? Weet niet wat het beste gaat ivm substantie?

    Groetjes!

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.