Popcorn is een lekkere snack, zeker tijdens het kijken van een film of gewoon een avondje bankhangen. Mijn favoriet is de zoute variant. En dan wel de verse, uit de betere bioscopen of vers ‘gepopt’ in een pretpark. Maar geen popcorn uit de supermarkt kon daar tot nu toe aan tippen. Niet de kant en klare popcorn uit de doorzichtige zakken, niet de magnetronpopcorn. Allemaal lekker, maar niet zoals de échte. Maar nu vond ik op Youtube een filmpje hoe je popcorn kunt maken in een wok. En natuurlijk deel ik deze tip met jullie! Deze verhoudingen zijn genoeg voor een flinke bak popcorn, zeker 2 personen maak je hier blij mee!

Wat heb je nodig?
Olie
Mais (± 1 kopje of 1 cup)
Wok + Deksel

Over de mais; gebruik niet de mais uit een potje of blikje, maar de droge. Deze vind je in de supermarkt in een zakje. Vaak ligt deze bij de noten of bij de magnetronpopcorn. Gebruik ook niet de mais uit de magnetronpopcornzak!
Over de deksel: Deze moet een groot deel van de wok bedekken. Het hoeft niet de hele wok te zijn, dan heb je een heel grote deksel nodig, maar als hij 2/3e deel bedekt is het prima.

Wat moet je doen?
Zet een wok klaar met 2-3 eetlepels olie (dit kan olijfolie zijn, maar het heeft de voorkeur een smaakneutrale olie te gebruiken, zoals zonnebloemolie). Gooi er vast 4-5 korrels mais bij.
In een bakje of kopje zet je vast een handje mais klaar.
Zet de wok op middelhoog vuur en dek de wok af met een deksel. Wanneer je 3 van de 5 korrels hebt horen ‘poppen’ gooi je de rest van de popcorn in de wok, dek je het gelijk weer af en verlaag je het vuur, maar niet te laag.

Schud met de wok en blijf dit doen tot het poppen van de korrels zo goed als klaar is. Wacht hier niet te lang mee, popcorn brandt makkelijk aan. Wanneer je tussen het poppen tot 3 kunt tellen kun je het vuur uit doen. Blijf nog rustig met de wok bewegen tot je zo goed als geen gepop meer hoort. Verwijder het deksel en bestrooi de popcorn met suiker of zout. Tadaa, zelfgepopte popcorn!

In het filmpje wordt het deksel bedekt met folie. Ik heb het met en zonder geprobeerd en het werkt beide even goed!

Over de auteur

29 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, zoontjes Vic (maart 2017) en Cody (november 2019), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018). Sinds juni 2019 liggen ook de Ohmyfoodness Cheesecake bakmixen in de schappen van Jumbo en Albert Heijn.

Gerelateerde berichten

7 reacties

  1. Allissa

    omnomnomnom.
    alleen ik ben wel fan van de magnetronpopcorn van de AH, de zoute :3 dus ik denk dat ik het daar maar bij laat. Gezien het feit dat ik niet echt handig ben met dit soort dingen.

    Beantwoorden
  2. Lydia

    Wij maken ook regelmatig zelf popcorn, vooral omdat het verhoudingsgewijs zo’n goedkope snack is als je het zelf poft. :) We hebben wel een andere methode; 40-50 gram per persoon, gebruiken een hapjespan en zetten die tijdens het hele proces op middel-hoog vuur. Beetje jammer van de afwas erna, maar het stinkt ook een stuk minder dan magnetronpopcorn en smaakt beter dan kant-en-klare popcorn. I love it!

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.