Eigenlijk had ik gehoopt dat het prachtig weer zou zijn, want dat is waar Sanne’s Fruittaart eigenlijk om vraagt. Luie dagen, boekje op schoot, een goed glas koud drinken en een stukje van deze heerlijk frisse taart. Maar helaas moeten we het met de Nederlandse zomer doen op dit moment en dus halen we de zomer zelf maar in huis. Sanne heeft zich namelijk weer uitgesloofd voor OMF en daarom kan ik jullie het recept niet onthouden, ondanks het weer.

Wat heb je nodig?
Voor de zandbodem:

  • 200 gram bloem
  • 170 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
  • 75 gram suiker
  • 2 kleine eieren
  • snufje zout

Voor de vulling:

  • 180 ml halfvolle melk
  • 180 ml slagroom
  • 4/5 eidooiers
  • 75 gram suiker
  • 45 gram bloem
  • 45 gram ongezouten roomboter
  • scheutje vanille-aroma
  • snufje zout
  • fruit naar keuze

1. Verwarm de oven voor op 200°C. Mix de boter zacht en romig met een mixer en voeg daarna de suiker toe.

2. Klop het ei een beetje en voeg deze dan geleidelijk toe aan de boter en suiker.

3. Mix in een andere schaal de bloem en het zout en voeg dit dan in een keer toe aan de boter, suiker en het ei. Roer of mix verder tot er een deegbal ontstaat.

4. Pak deze in in wat vershoudfolie en leg het deeg in de koelkast voor 15 – 30 minuten.

5. Vet je taart pan/vorm in met wat boter en besprenkel hem met wat bloem.

6. Pak het deeg uit en verdeel dit gelijk over de pan/vorm. Dek de vorm af met vershoudfolie en plaats hem in de vriezer voor ongeveer 15 minuten.

7. Vul de taartbodem met gedroogde bonen of gedroogde rijst en bak deze in de oven voor 5 minuten. Na de 5 minuten verlaag je temperatuur naar 180 graden Celsius en bak je hem verder voor 15 minuten. Laat de taart hierna compleet afkoelen. Deze methode van bakken heet blind bakken. Dankzij de bonen of de rijst zorg je ervoor dat de taartbodem zijn mooie kleur behoud.

8. Voor de vulling mix je in een kom de eidooiers, het zout, de suiker en de bloem met elkaar.

9. Verwarm de melk en de slagroom samen in een pannetje op middel-laag vuur. Wanneer deze begint te koken, zet je het vuur uit.

10. Voeg ongeveer 120 ml van de warme melk toe aan de droge mix. Blijf goed roeren wanneer je dit toevoegt, anders gaan de eieren  stollen.

11. Giet vervolgens het mengsel weer terug in de pan die nu op laag vuur staat. Roer dan voor ongeveer 7 tot 9 minuten met een garde zodat dit mengsel dik gaat worden. Je weet wanneer het dik genoeg is als je er met je garde doorheen gaat en je een soort van “spoor” achter laat.

12. Voeg de boter en de vanille toe en mix deze goed zodat er geen klontjes boter meer zijn.

13. Doe de custard in een kom en zet deze in de koelkast voor minimaal 2 uur tot maximaal 2 dagen.

14. Lepel de custard in de taart vorm en verdeel het over de bodem. Decoreer de taart met wat fruit en serveer zo snel mogelijk.

fruittaart

Over de auteur

29 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, baby Vic (maart 2017), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018).

Gerelateerde berichten

11 reacties

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.