Ik ben dol op cheesecake en toen ik onlangs tijdens een tripje naar Jersey een Malteser cheesecake proefde wist ik het: ik moet dit vaker doen. Het maken van cheesecake is nogal tijdrovend en een naar mijn idee best spannend klusje. Het is altijd maar afwachten hoe de taart na dik een uur in de oven eruit komt. Is ‘ie gaar, goed stevig genoeg en goed van smaak? Speciaal voor Sinterklaas ging ik aan de slag met het maken van een Speculaas cheesecake en gelukkig lukte deze in een keer. Een heerlijk kruidige bodem van speculaasjes en een zacht romige maar toch pittige cheesecake laag.

Wat heb je nodig? (cake van ∅ 20 cm)

  • 100 gram ongezouten roomboter
  • 200 gram speculaasjes
  • 800 gram roomkaas (naturel)
  • 120 gram kristalsuiker
  • 2 theelepels vanille-aroma of vanille-extract
  • 2 eetlepels speculaaskruiden
  • 3 eieren

1. Smelt de boter in een pannetje en maal de speculaasjes fijn. Roer vervolgens de speculaaskruimels door de boter en schep dit goed door.

2. Bekleed een springvorm van 20 centimeter met een vel bakpapier en vet de vorm in.

3. Stort het speculaasmengsel in de vorm en druk dit goed aan met een lepel tot een egale bodem. Zet dit even apart.

4. Doe de roomkaas samen met de kristalsuiker in een kom en klop dit met een elektrische mixer tot een luchtig mengsel. Voeg vervolgens de rest van de ingrediënten toe en blijf kloppen tot een egaal en vloeibaar mengsel is ontstaan.

5. Verwarm de oven voor op 150°C.

6. Schenk de cheesecakevulling in de springvorm en strijk de bovenkant glad. Bak de speculaascheesecake in het midden van de oven in een uur gaar. In het midden mag de cheesecake nog een beetje wiebelen wanneer je de springvorm heen en weer schuift.

7. Laat de cheesecake volledig afkoelen in de koelkast voordat je hem aansnijdt.

Speculaas cheesecake

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Over de auteur

29 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, baby Vic (maart 2017), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018).

Gerelateerde berichten

40 reacties

  1. Eva

    Neee, wat doe je ons aan, haha ;-) Ik maak hem maar niet, uit zelfbescherming, maar hij ziet er goddelijk uit!

    Beantwoorden
  2. Marlijn

    Looks good! Die ga ik zeer zeker maken. :) Maar, mijn oven kan óf op 140graden óf op 160graden (hete lucht). Wat raad jij aan?

    Beantwoorden
  3. Diede

    Heeerlijk ziet ie eruit zeg! En wat een stom toeval dat we allebei bezig waren met een speculaas cheesecake! Gelukkig is die bij mij online gaat komen toch wel anders dan die van jou hoor;) Smullen!x

    Beantwoorden
  4. Annik

    Ziet er yammie lekker uit!! Vraagje: welke roomkaas gebruik je? In België nogal moeilijk te vinden…Philadelphia kaas?

    Beantwoorden
  5. naat

    Zeer verheugd aan begonnen en stond sl in de oven….zonder de eieren…alles geprobeerd er uit te halen en alsnog eieren erdoor… dom dom

    Beantwoorden
  6. naat

    Hij bleef heel laag en vond de smaak niet geweldig. Msag dat aan de roomkaas ( ah eigen merk ) of omdat hij te compact bleef. Volgende keer beter hoop ik :)

    Beantwoorden
  7. Hester

    Cheesecake is SO GOOD. Jouw New York cheesecake recept staat hier nog ‘regelmatig’ op tafel, maar dit lijkt me ook een lekkere variant met net weer een andere smaak!

    Beantwoorden
  8. Linda Delichef

    Dit ziet er echt ontzettend lekker uit! Ondanks dat ik ziek ben, krijg ik hier toch wel een beetje trek in. De cheesecake zelf ziet er echt perfect uit en de speculaas vind ik een leuke toevoeging!

    Beantwoorden
  9. Elmafietst

    Beetje dommige vragen misschien: je legt vel bakpapier alleen op bodem springvorm? En je vet t papier in? Nee toch?? Tenslotte: hoe komt de buitenkant van de taart mooi bruin? Je legt toch boterbeslag alleen op de bodem toch?

    Beantwoorden
    • Sabine

      Je legt het bakpapier op de bodem van de springvorm en daaroverheen zet je de rand. De randen vet je vervolgens in.

      De buitenkant wordt bruin door het bakken! :)

      Beantwoorden
  10. Sabine

    Hee Sabine,

    Ik zocht een recept voor speculaas cheesecake en stuitte daarbij op jouw fantastische recept.

    Alleen hoevee) punten haal je uit een vorm van 20cm? Ik heb alleen een vorm van 24 cm, maar weet dan niet zo goed welke hoeveelheden ik moet aanhouden om ook zo’n perfecte cheesecake te krijgen.

    Beantwoorden
    • Sabine

      Het is een best hoge cheesecake wanneer je hem in een vorm van 20cm maakt dus qua vulling zou je het ook in een 24cm springvorm redden. Wel even de hoeveelheden voor de bodem iets aanpassen. Qua punten haal je ik uit een 20cm vorm voor deze cheesecake ongeveer 8 punten.

      Beantwoorden
      • Sabine

        Thanks voor je reactie! Voor de bodem iets meer boter en speculaasjes, yummmie;-)

    • jacqueline wouters

      ik ben hem ook aan maken ( staat nu in de oven) en mijn springvorm is 26 cm
      ik heb alles door 20 gedeeld en dan keer 26, in jou geval
      word het dan delen door 20 keer 24
      succes.

      Beantwoorden
  11. ange

    Ha Sabine,

    Wow wat een leuke recepten heb je !
    Ik zie heel veel cheesecake taarten, mag ik vragen wat je beste recept is?(haha snap dat het persoonlijk is, maar kan niet kiezen)
    Dan ga ik deze maken!
    groetjes,
    Ange

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.