Koekjes maken vind ik altijd leuk. Zeker als het bijzondere koekjes zijn, die je niet al te gemakkelijk maakt. Spritsen vind ik erg lekker, niet te zoet en lekker bros. Die wilde ik wel eens zelf maken. En ik maakte ze nog extra lekker door ze voor de helft te bedekken met chocolade.

chocospritsen

Wat heb je nodig?

  • 100 gr zachte boter (zorg dat deze ruim vantevoren uit de koelkast ligt)
  • 40 gr poedersuiker
  • 2 eierdooiers
  • 1,5 theelepel vanille-extract (of aroma)
  • 125 gr bloem
  • Eventueel wat melk
  • 100 gr pure chocolade
  • 30 gram extra boter

1. Zorg dat de oven vast voor verwarmd is op 180°C en zet een bakplaat met bakpapier klaar.

2. Klop in een grote kom de boter met de poedersuiker romig met een mixer. Voeg de eidooiers en het vanille-extract er geleidelijk door tot het volledig is opgenomen.

3. Zeef de bloem boven het mengsel en roer met een lepel het geheel tot een glad beslag. Merk je dat het beslag te dik is, kun je wat melk toevoegen, doe dit beetje bij beetje, zodat het beslag niet te dun wordt.

4. Schep het mengsel in een spuitzak met een stervormig spuitmondje en spuit er koekjes mee. Je kunt gegolfde spritsen maken, ronde spritsen of zoals ik deed, dubbele spritsen.

5. Bak de spritsen in 12 minuten (grote voordeel van koekjes bakken, gaat vaak lekker snel) tot ze goudbruin zijn. Laat ze goed afkoelen op een rooster voor je verder gaat.

6. Smelt de chocolade au-bain-marie met de boter en roer het glad. Doop de afgekoelde koekjes half in de gesmolten chocolade en laat het stollen.

Je kunt de spritsen met chocolade een dag of 4 bewaren een goed afsluitbaar doosje (daarna worden ze slof), maar ze zijn zo lekker dat ze die 4 dagen waarschijnlijk niet halen!

chocospritsen

Over de auteur

29 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, baby Vic (maart 2017), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018).

Gerelateerde berichten

23 reacties

  1. Jonneke

    De mijne waren niet echt krokant..kan dat komen door te kleine eitjes? Moest ook best wat melk toevoegen en nog was het deeg wat dik! Wat kan ik de volgende keer anders doen, want de smaak was er wel!

    Beantwoorden
    • Sabine

      Het kan inderdaad aan de eieren liggen! Ik gebruik meestal maat L. Maar het kan ook aan de oven liggen hoor, die verschilt bij iedereen. Probeer de volgende keer de temperatuur iets hoger te zetten.

      Beantwoorden
  2. Devanna

    Het recept precies opgevolgd en toch mislukt.
    Koekjes lopen uit dus de ribbeltjes verdwijnen, ze blijven taai en niet knapperig. Ziet de boter gewoon bubbelen als ze in de oven liggen.
    Heb het idee dat de verhoudingen niet helemaal kloppen. Zit ook weinig smaak aan. Jammer.

    Beantwoorden
    • Sabine

      Dat kan tal van redenen hebben. Alleen grotere eidooiers kunnen al effect hebben. Als je ze nog eens gaat maken kun je het koekbeslag eerst even in de koelkast leggen om het lichtjes op te laten stijven. Dan houdt het vaak wat beter vorm.

      Beantwoorden
  3. GERRY

    SABINE,
    KAN IK ZE OOK MAKEN MET AMANDELMEEL OF KOKOSMEEL?
    ZEKER IS DAT IK ZE GAAT MAKEN.

    MET LEKKERE GROETJES, GERRY

    Beantwoorden
    • Sabine

      Als je de koekjes met amandelmeel wilt maken dien je de hoeveelheid bloem te vermenigvuldigen met 1,5. Kokosmeel wordt lastig, dit neemt veel te veel vocht op. Succes!

      Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.