Ik heb soms van die vreemde ingevingen ’s ochtends, van die ideeën voor recepten die ik dan direct wil uitvoeren. Dat was laatste ook het geval met de stroopwafelcake die ik je nu ga laten zien. Vrijdagavond tijdens het draaien van een avonddienst ontstond de craving al om in het weekend te bakken, en zaterdagochtend wist ik het: ik moet een stroopwafelcake maken vandaag. Zo gezegd zo gedaan en uiteindelijk stroomde het huis vol met de heerlijke geur van stroopwafelcake met karamelsaus. Met de foto’s had ik al even gehint op Instragram en Facebook, vandaag deel ik dan eindelijk het recept met jullie.

stroopwafelcake

Wat heb je nodig? (1 cake)

  • 200 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 4 eieren (M)
  • 150 gram kristalsuiker
  • 50 gram lichtbruine basterdsuiker
  • snufje zout
  • snufje kaneel
  • 200 gram gehakte stroopwafels
  • 1 recept voor karamelsaus

1. Verwarm de oven voor op 150°C en vet een cakevorm in met een beetje neutrale olie. Leg vervolgens een stuk bakpapier onderin de vorm zodat je de cake straks makkelijk uit de vorm kunt halen.

2. Klop de boter met de kristalsuiker en de basterdsuiker tot een romig mengsel. Dit gaat het beste met een elektrische mixer. Voeg vervolgens een voor een de eieren toe terwijl je blijft kloppen.

3. Voeg de kaneel, een snufje zout en het zelfrijzend bakmeel toe zodra de eieren volledig zijn opgenomen. Klop het geheel een minuut of twee door met een mixer tot er een mooi beslag ontstaat.

4. Doe de gehakte stroopwafels bij het beslag, maar houd een gedeelte achter voor decoratie. Roer de stroopwafels met een houten lepel door het cakebeslag.

stroopwafelcake

5. Stort het cakebeslag in de cakevorm en bak de cake in het midden van de oven in ongeveer 70 minuten gaar. Check of de cake gaar is door met een satéprikker in het midden te prikken. Wanneer deze er schoon uit komt is de cake gaar. Merk je tijdens het bakken dat de cake bovenop te donker wordt, dek de vorm dan af met een stuk aluminiumfolie.

6. Laat de cake tien minuten afkoelen in de cakevorm en vervolgens volledig op een taartrooster.

7. Schenk de karamelsaus over de stroopwafelcake en top af met de stukjes gehakte stroopwafel.

Een heerlijke cake voor bij de koffie of thee, eentje die bijna te lekker is om te laten staan want neem van mij aan dat ‘ie behoorlijk verslavend is. Wel machtig door al die karamel en stroopwafel om eerlijk te zijn, maar wanneer de dagen iets kouder worden mag dat best een keer.

stroopwafelcake

stroopwafelcake

stroopwafelcake

Over de auteur

29 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, baby Vic (maart 2017), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018).

Gerelateerde berichten

45 reacties

  1. Maaike

    Ooooh, ziet er heerlijk uit! Cake met stroopwafel lijkt mij een geweldige combi!

    Heb net mijn ontbijt op, maar lust denk ik wel een stukje! ;)

    Hij gaat op mijn lijstje!

    Beantwoorden
  2. Annemie

    Ik heb mijn collega de tip gegeven. En we mogen hem morgen al proeven! Heb er nu al zin in… in de cake. Niet de vergadering hihi

    Beantwoorden
  3. Vera

    Omg wat ziet dit er geweeeeldig uit!
    Haha jij mag wel vaker van die ingevingen hebben, en dan wel met ons delen he? (a)

    Beantwoorden
  4. Charlotte

    Hi! Ik heb deze cake vandaag gemaakt en hij is echt goddelijk! Maar.. Hij was wel erg ‘nat’. Weet je misschien waar dit aan kan liggen? Ipv zelfrijzend bakmeel (wat hier niet t ekrijgen is) heb ik het zelf gemaakt met bakpoeder en meel, kan het daar aan liggen? Groetjes,

    Beantwoorden
    • Sabine

      Ik denk dat het aan het formaat van je eieren ligt, waarschijnlijk waren die van jou iets groter en had je er wat minder van moeten gebruiken. Ik denk dat je beslag van te voren dan ook vrij vloeibaar was?

      Goed dat je het zelfrijzend bakmeel hebt vervangen door bloem en bakpoeder trouwens, dat is een prima alternatief!

      Beantwoorden
      • Charlotte

        Dankje voor je antwoord! Volgens mij waren de eieren juist iets kleiner, maar ik zal de volgende keer even opletten op dat het beslag niet te vloeibaar is. Kijken of dat de oplossing is. Neemt niet weg dat de cake enorm lekker was en mijn (internationale) vriendinnetjes allemaal naar het recept vroegen!

  5. Tamara

    Vandaag deze cake gemaakt, superlekker! Alleen de karamelsaus was bij mij heel dun, ik denk dat ik iets meer suiker moet gebruiken of iets minder water. Dankjewel, gaan wij zeker nog een keer maken!

    Beantwoorden
  6. Leonie Smit

    Net gemaakt alleen nu nog wachten tot de karamelsaus goed is afgekoeld (hij is nu nog aardig dun).
    Alleen was de cake bij mij na 40 min al goed gaar. (combimagnetron op hetelucht stand)

    Ben benieuwd hoe die straks smaakt!!

    Beantwoorden
    • Sabine

      Een combimagnetron werkt altijd net even wat anders, dus het kan kloppen dat de cake bij jou al eerder gaar was.

      Ben benieuwd wat je ervan vindt!

      Beantwoorden
  7. Yasmin

    Ik houd echt van stroopwafels! De cake zit nu in de oven, kan niet wachten om ‘m te proeven!

    Beantwoorden
  8. Tessa

    Ziet er super lekker uit. Vind hem er eerlijk gezegd lekkerder uit zien als de stroopwafel taart, maar ik wil liever een taart maken. Als ik hem in een ronde vorm doe en aftoef met slagroom denken jullie dat hij dan ook lekker is al taart?

    Beantwoorden
    • Sabine

      Je kunt de cake ook prima in een ronde vorm bakken hoor, is net zo lekker! Toefjes slagroom erop spuiten kan ook prima en dan vervolgens een klein beetje karamelsaus erover, jum!

      Beantwoorden
  9. Inge

    Hij staat nu in de oven! Ben benieuwd :o Tot vandaag nog nooit stroopwafels gegeten, maar howly shmoly zo lekker :D

    Beantwoorden
  10. Inge

    En of hij lekker is :D enige jammere is dat alles stukjes naar beneden zijn gezakt zelfs degene die ik bovenop had gelegd op het beslag waardoor ik nu een stroopwafelbodem heb :p

    Beantwoorden
  11. Anne-Mieke Pertien

    Ik heb m vandaag gemaakt in een ronde vorm ging prima alleen ook bij mij zijn de stukjes stroopwafel naar beneden gezakt. Heb m als toetje geserveerd met een bolletje ijs.

    Beantwoorden
  12. Aniek

    Ik ben deze op het moment aan het maken, maar ik had hem op de graden en tijd in de oven gezet en hij leek gaar als ik er in prikte maar toen deed ik de vorm op de kop zodat de cake eruit kwam toen was hij nog helemaal vloeibaar, alleen de bovenkant was mooi bruin en gaar

    Beantwoorden
    • Sabine

      Ja hoor, dat kan. Ik gok dat de cakejes dan met 20 – 25 minuten wel gaar zijn. Even goed in de gaten houden als je ze gaat bakken, de baktijd verschilt per oven! :)

      Beantwoorden
  13. Lisa Snel

    De cake gaat nu de oven in! Om 16:00 uur krijgen weer kijkers voor het huis. Misschien helpt de heerlijke geur met de verkoop :-)

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.