Aanstaande donderdag is het Valentijnsdag en dat kunnen we op OhMyFoodness toch niet zomaar voorbij laten gaan. Ik heb dan ook de afgelopen week een paar keer in de keuken gestaan om een aantal leuke Valentijnsrecepten voor jullie te bedenken. We starten vandaag met de eerste, de komende dagen zullen er uiteraard nog een aantal volgen. Deze eerste zoete zaligheden, Valentijnskoeken met jam, zijn makkelijk te maken en zien er enorm leuk uit. Hier kun je nog eens mee thuis komen.

valentijnskoeken met jam

Wat heb je nodig? (6-7 grote koeken)
Koeken:

  • 150 gram bloem
  • 100 gram ongezouten roomboter
  • 50 gram poedersuiker
  • ½ theelepel citroensap
  • 1 eidooier
  • 1 losgeklopt ei
  • jam naar keuze (ik gebruikte aardbeien- en frambozenjam)

Extra’s:

  • Ronde koekuitsteker van ± 6 centimeter
  • Hartjes koekuitsteker

1. Meng de bloem, roomboter, poedersuiker, de eidooier en het citroensap met je handen en kneed tot een stevig deeg. Verpak het deeg tussen plasticfolie en sla het iets plat. Laat het deeg minimaal drie kwartier in de koelkast rusten.

2. Verwarm na het rusten van het deeg de oven voor op 180°C.

3. Bestrooi het werkblad met bloem en rol het deeg met een deegroller uit tot een lap van ongeveer 2 – 2,5 millimeter dik.

4. Steek ronde koeken uit het deeg en steek vervolgens uit de helft van de rondjes een hartje in het midden.

5. Leg de uitgestoken koekjes waar het hartje niet is uitgestoken op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk de koeken met losgeklopt ei.

6. Plak vervolgens de koekjes waar het hartje wel is uitgesneden op de andere koeken en druk lichtjes aan. Bestrijk ook deze laag weer lichtjes met losgeklopt ei.

7. In het midden van de koeken heb je nu een lege ruimte, vul deze met jam naar keuze. Een dun laagje volstaat. Gebruik je teveel jam dan zal de jam over het koekje heen lopen en dan zien ze er niet zo mooi meer uit!

8. Bak de koekjes ongeveer tien minuten in het midden van de oven, tot ze goudbruin gekleurd zijn.

Je kunt ervoor kiezen om van het uitgestoken deeg nieuwe koeken te rollen, maar ik maakte er kleine gevulde koekjes van. De werkwijze is in feite hetzelfde alleen leg je tussen de twee plakjes een klein kloddertje jam. Druk de randen van de hartjeskoeken goed aan en bestrijk de bovenkant met losgeklopt ei. Door het formaat van deze koekjes hoef je ze slechts 7 – 8 minuten in de oven te laten bakken.

valentijnskoeken met jam

valentijnskoeken met jam

valentijnskoeken met jam

valentijnskoeken met jam

Over de auteur

30 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, zoontjes Vic (maart 2017) en Cody (november 2019), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018). Sinds juni 2019 vind je de OMF Cheesecake Bakmixen in de schappen van verschillende supermarkten. Voor 2021 is de allereerste editie van de Ohmyfoodness Agenda nú te reserveren via de OMF Shop.

Gerelateerde berichten

2 reacties

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.