Het is bijna Sinterklaas en natuurlijk kan speculaas niet ontbreken rondom deze feestdag. Gevulde speculaas, kleine speculaasjes of dikke speculaasbrokken, allemaal even lekker en typerend voor de laatste maanden van het jaar. Vandaag ga ik je in een video laten zien hoe je zelf speculaasbrokken kunt maken. Lijkt misschien heel ingewikkeld maar jongens, het is zo makkelijk. Je hebt er slechts een handjevol ingrediënten voor nodig.

Klik hier als je de video niet kunt zien.

Wat heb je nodig? (1 flinke plak)

 • 200 gram patentbloem
 • 100 gram donkerbruine basterdsuiker
 • ½ theelepel bakpoeder
 • 100 gram ongezouten koude roomboter
 • 4 theelepel speculaaskruiden
 • snufje zout

1. Meng alle ingrediënten met elkaar en kneed dit tot een stevig deeg dat niet uit elkaar valt. Merk je dat het deeg nog te droog is, voeg dan beetje bij beetje voorzichtig wat water of melk toe.

2. Pak het deeg in in een beetje plasticfolie en leg het minimaal een half uur in de koelkast.

3. Verwarm de oven voor op 180°C terwijl het speculaasdeeg in de koelkast ligt. Bekleed ook alvast een vierkante bakvorm met bakpapier.

4. Stort het deeg in de bakvorm en druk het met de bolle kant van een lepel stevig aan. Zorg voor een laag van ongeveer een centimeter dik.

5. Bak de speculaas ongeveer 25 – 30 minuten in het midden van de oven. Laat het vervolgens volledig afkoelen en breek het daarna in stukken.

speculaasbrokken

Over de auteur

29 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, zoontjes Vic (maart 2017) en Cody (november 2019), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018). Sinds juni 2019 liggen ook de Ohmyfoodness Cheesecake bakmixen in de schappen van Jumbo en Albert Heijn.

Gerelateerde berichten

11 reacties

 1. Roxanne

  Die ga ik zeker proberen te maken! Kun je er ook kleine speculaasje van maken, bijv in vormpjes?
  De speculaaskruiden van de AH zitten wel in een erg schattig potje, die ga ik nog kopen :) Ik zag in onze Jumbo geen speculaaskruiden staan afgelopen week….

  Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.