Hartverwarmende soepjes, ik ben er dol op! Of het nou winter, zomer, herfst of lente is… een soepje kan eigenlijk altijd wel. Met name Aziatische soepjes zijn voor mij echt comfort food. Onlangs deelde ik het recept voor Lemper, afkomstig uit De bijbel van de Indonesische keuken, maar naast Lemper maakte ik ook de kippensoep uit het boek, oftewel Soto Ayam! Via Instagram gaven jullie aan dit recept ook graag te willen zien, dus bij deze. Ik heb het recept uit het boek een klein beetje aangepast in verband met de notenallergie van Tim maar ook in verband met het formaat pannen dat ik in huis had, maar minder lekker is het er geloof ik niet op geworden. Wij hebben echt gesmuld van deze soep en zelfs Vic at er een hele kom van op. Zelf aten we de Soto Ayam met de Lemper samen en dat was een top combinatie. Wat mij betreft kun je Soto Ayam aftoppen met ingrediënten die jij het lekkerst vindt. Zelf koos ik voor een gekookt eitje, taugé, gebakken uitjes en gebakken knoflook. Maureen, auteur van De bijbel van de Indonesische keuken, suggereert ook nog bladselderij, tomatensambal en citroen.

Soto Ayam

Soto Ayam

Soto Ayam

Soto Ayam (Indonesische kippensoep)

Recept afdrukken Pin recept
4 personen

Ingrediënten

Voor de soep:

  • 1 kg drumsticks
  • 2 stengels citroengras - gekneusd
  • 7 kaffirlimoenblaadjes - gekneusd
  • 5 teentjes knoflook - fijngehakt
  • 3 sjalotten - gesnipperd
  • 1 tl kurkumapoeder
  • 1 tl korianderpoeder
  • 1 tl trassi
  • peper en zout

En verder:

  • 4 eieren - gekookt
  • taugé
  • gebakken knoflook
  • gebakken uitjes

Instructies

  • Doe de drumsticks in een ruime pan en vul deze met water tot de kip net onder staat. Doe hier 1 stengel citroengras en 5 kaffirlimoenblaadjes bij en breng het water aan de kook.
  • Laat het geheel 2 uur op laag vuur trekken. Schep wanneer nodig af en toe het bovendrijvende schuim van de soep.
  • Maak ondertussen een boemboe door de knoflook, sjalot, kurkuma, korianderpoeder, peper en zout fijn te malen. Mocht de boemboe te droog zijn, voeg dan een beetje zonnebloemolie toe.
  • Schep de drumsticks uit de pan. Verwijder het vel en pluk vervolgens het vlees van de botjes af. Trek het vlees met twee vorken uit elkaar.
  • Verhit een beetje olie in een wok en fruit hier de boemboe ongeveer 10 minuten in. Voeg de trassi en de rest van het citroengras en de kaffirlimoenblaadjes toe en fruit nog 2 minuten.
  • Doe de geplozen kip bij de boemboe in de pan en bak dit 5 minuten mee. Schep alles vervolgens in de kippenbouillon.
  • Verwijder de kaffirlimoenblaadjes en het citroengras uit de kippensoep.
  • Schep de kippensoep in diepe borden en maak af met de gekookte eieren, taugé, gebakken knoflook en gebakken uitjes.
Heb je dit recept al eens geprobeerd?Vermeld @ohmyfoodnessnl of tag #ohmyfoodnessnl!

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Soto Ayam

Over de auteur

30 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, zoontjes Vic (maart 2017) en Cody (november 2019), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018). Sinds juni 2019 vind je de OMF Cheesecake Bakmixen in de schappen van verschillende supermarkten. Voor 2021 is de allereerste editie van de Ohmyfoodness Agenda nú te reserveren via de OMF Shop.

Gerelateerde berichten

2 reacties

  1. Maaike

    Recept klinkt erg goed! Een vraagje, waar haal jij verse kaffirlimoenblaadjes vandaan?
    Of kan je het door iets anders vervangen (gedroogd / ander alternatief)?

    Groeten, Maaike

    Beantwoorden
    • Sabine

      Verse zijn bijna niet te krijgen. Ik koop ze bij de (Indonesische) toko, daar liggen ze vaak in de diepvries in een vrij grote zak. Je kunt ze direct vanuit de vriezer gebruiken. Vervangen kan eigenlijk niet, ze zorgen voor zo’n unieke smaak!

      Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.