Het stond al tijden op mijn lijstje om een keer te doen: zelf roomijs maken. Ik heb geen ijsmachine en vind dat ook een nogal overbodige aanschaf en dus moest ik op zoek naar een recept waar je geen machine voor nodig hebt. En dat is nog best lastig kan ik je vertellen! Ik probeerde het een en ander, er mislukte ook vooral het een en ander maar uiteindelijk vond ik uitkomst in het recept voor Pepernotenijs van Brenda. Na een aantal mislukte pogingen besloot ik het gewoon nog eens te proberen en met succes. Slechts een paar ingrediënten en een paar uur later stond er een dikke liter Speculaasijs in de vriezer. Verrukkelijk, romig en zonder ijsmachine gemaakt. En nu is het de beurt aan jullie!

Wat heb je nodig? (1 liter ijs)

  • 600 milliliter slagroom
  • 200 gram speculaasjes
  • 5 eetlepels speculaaskruiden
  • 4 eieren
  • 4 eetlepels kristalsuiker
  • 1 eetlepel bruine basterdsuiker

1. Verkruimel een deel van de speculaasjes en breek een deel in grove stukken. Zet dit even apart.

2. Doe de slagroom samen met de suiker in een kom en klop dit op tot een lobbig mengsel.

3. Mix in een andere kom de eieren samen met de basterdsuiker tot een luchtig mengsel.

4. Doe de speculaaskruiden bij het eimengsel en roer dit even goed door.

5. Voeg vervolgens de opgeklopte slagroom bij de eieren en vouw dit er met een spatel zo luchtig mogelijk doorheen.

6. Doe de verkruimelde speculaasjes en de stukjes speculaas bij de rest van de ingrediënten in de kom en roer nog één keer door.

7. Schenk het vloeibare ijsmengsel in een bakblik en zet dit minimaal zes uur weg in de vriezer. Laat even kort opwarmen buiten de diepvries voordat je er bolletjes van schept.

Dankzij de vijf eetlepels speculaaskruiden die ik heb gebruikt is het ijs vrij ‘pittig’, houd je hier niet van dan kun je uiteraard minder speculaaskruiden gebruiken, maar je kunt het ook helemaal weg laten. Laat je het weg dan maak je gewoon roomijs met hier en daar een beetje speculaassmaak.

Speculaasijs

Over de auteur

29 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, baby Vic (maart 2017), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018).

Gerelateerde berichten

17 reacties

    • Karen

      Speculaaskruiden kun je gewoon in de supermarkt kopen, in zo’n plastic ‘doosje’ van Verstegen, die zijn echt lekker! Kijk maar eens bij het kruiden-schap (ook voor bijvoorbeeld gehaktkruiden enzo).

      Beantwoorden
  1. Marita

    Dat ziet er erg lekker uit! Ga ik zeker eens proberen!
    Zou je ook eens yoghurtijs / frozen yoghurt willen proberen te maken?

    Wat ook lekker is, is vanille-ijs even laten smelten, Bastogne koeken er doorheen kruimelen en weer in de vriezer. Voor de luie koks zoals ik! :)

    Beantwoorden
    • Sabine

      Ik zal er eens naar kijken, maar frozen yoghurt wordt op een speciale manier gemaakt. Ik ga op onderzoek uit!

      Wat betreft je tip over het bastogne ijs: check mijn Oreo IJstaart, die wordt ook zo gemaakt! ;)

      Beantwoorden
  2. Karen

    Ziet er heerlijk en gemakkelijk uit!
    Alleen… Die rauwe eieren eet ik niet.; ben niet zwanger ofzo maar wil het risico niet lopen dat ik iets raars oploop door de (eventuele) bacteriën in een rauw ei. Heb je daar nog een alternatief voor misschien?

    Beantwoorden
    • Sabine

      Nee, dat wordt lastig. Goede tiramisu wordt echt gemaakt met eieren. Koop ze anders vers bij de boer en gebruik ze direct, dan moet het goed gaan.

      Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.