Stroopkoeken

De keren dat ik de vraag heb gekregen of ik eens stroopwafels wil maken zijn niet meer op twee handen te tellen. Snap ik ook wel, ik ben ook dol op stroopwafels. Hoe lekker is het om op een koude dag zo’n mega warme stroopwafel op de markt te halen? Goddelijk! Stroopwafels maken is helaas niet zo makkelijk als het lijkt. Je hebt er een speciaal wafelijzer of -pan voor nodig en aangezien ik die niet heb, en het gros van jullie ook niet gok ik, kan ik ze niet zelf maken. Helaas, we zijn toch aangewezen op de échte stroopwafelbakkers! Nu moet ik heel eerlijk zeggen dat stroopwafels niet per se mijn favoriete koeken zijn. Dat zijn namelijk stroopkoeken, oh lordie lord. Het krokante, brosse van de koeken met die zacht plakkerige stroopvulling vind ik echt waanzinnig. Het gevaar is alleen dat ik nooit kan stoppen met het eten van deze koeken. Maar echt niet. Als ik een pakje stroopkoeken heb gehaald dan kun je er de donder op zeggen dat deze het einde van de week niet haalt, zo erg is het met mij gesteld. Maar goed, hoogste tijd om zelf eens aan de slag te gaan met het bakken van stroopkoeken. Dat had ik namelijk nog nooit gedaan! Op de blog van bakkoning Rutger kwam ik een recept tegen dat er zo goed uitzag, daar wilde ik gewoon niets aan veranderen. En godzijdank heb ik dat niet gedaan want wat zijn deze stroopkoeken waanzinnig lekker. En wat ben ik blij dat ik ze een dag na het bakken met Tim mee heb gegeven naar zijn werk. Nu is het voor mij bij ‘slechts’ twee schamele stroopkoeken gebleven. Jammer genoeg.


Klik hier als je de video niet kunt zien

Stroopkoeken

4.50 van 2 stemmen

Stroopkoeken

Porties15 stuks

Ingrediënten

Voor de koeken:

  • 300 gr patentbloem
  • 1 1/2 tl bakpoeder
  • 200 gr ongezouten roomboter op kamertemperatuur
  • 150 gr witte basterdsuiker
  • 1 ei
  • snuf zout

Voor de stroopvulling:

  • 60 gr ongezouten roomboter
  • 100 gr lichtbruine basterdsuiker
  • 200 gr keukenstroop (schenkstroop)
  • 1/2 tl kaneel

Instructies

  • Doe alle ingrediënten voor de koekjes bij elkaar in een kom. Kneed het geheel met je handen of de keukenmachine tot een soepel koekdeeg. Vorm een bal van het deeg, wikkel deze in plasticfolie en leg het koekdeeg minimaal 30 minuten in de koelkast.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 145°C en bekleed de bakplaat met een vel bakpapier.
  • Bebloem het aanrecht en rol na een halfuur het koekdeeg uit tot een plak van ongeveer 3-5mm dik. Steek hier cirkels uit met behulp van een koekjessteker. Verdeel de ongebakken koekjes over de bakplaat. Kneed het deeg dat je over hebt gewoon weer een keer door en rol het nogmaals uit. Net zolang tot je al het deeg gebruikt hebt.
  • Bak de koekjes in het midden van de oven in 15-18 minuten gaar. Laat ze vervolgens volledig afkoelen zodat ze hard kunnen worden.
  • Smelt ondertussen voor de stroopvulling de boter in een steelpannetje. Voeg hier de overige ingrediënten aan toe en breng het geheel aan de kook. Kook de stroop tot de suiker volledig is opgelost. Laat de vulling daarna afkoelen zodat het weer dikker wordt.
  • Besmeer de helft van de koekjes met de stroopvulling. Leg de andere helft van de koekjes hier bovenop en laat de stroopkoeken nog even rusten zodat ze goed op elkaar blijven plakken.
  • Eet de stroopkoeken direct of bewaar ze luchtdicht in bijvoorbeeld een ziplockbag. Vers zijn ze het allerlekkerst!

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Stroopkoeken

Join the Conversation

  1. Hmm, wat lekker zeg! Ik dacht eigenlijk dat dit heel moeilijk zou zijn om te maken, maar het lijkt mij wel meevallen.

  2. Sandra says:

    Ohhh deze behoren tot de favorieten bij ons thuis, lijkt me erg leuk om deze een keer zelf te maken en inderdaad net even wat makkelijker dan stroopwafels!

  3. Margot says:

    Oeh dit is een heel gevaarlijk recept! Dit ziet er veel te lekker uit!

  4. Talitha says:

    Zou je het in een knijpertjes ijzer kunnen bakken en dan doorsnijden?
    En is het mogelijk om te bakken met roomboter met zout en dan geen zout meer toevoegen?

    1. Linda Delichef says:

      Geen idee wat een knijpertjes ijzer is, maar ik denk dat gezouten boter te zout is.

  5. Daniëlle says:

    De lievelingskoeken van paps dus leuk om ze zelf eens te gaan maken!

  6. Linda Delichef says:

    Hier zou ik mijn vriend zo gelukkig mee maken! Leuk om een keer te proberen.

  7. Michell says:

    Hallo,
    Is er een manier om de stroop iets dikker/steviger te maken zodat het er niet tussenuit loopt? Moet mogelijk zijn als ik de supermarkt koeken zie.

    1. Een stuk laten afkoelen weer, dan dikt de stroop in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close