Zo af en toe ben ik de website eens aan het nagaan om te kijken welke recepten nou écht nog ontbreken. Tiramisu was zo’n recept dat echt nog op OhmyFoodness moest verschijnen. Iedereen lust het wel en iedereen is er gek op. Het probleem echter waar je tegenaan loopt als je op zoek gaat naar een goed recept voor tiramisu is dat er letterlijk tientallen verschillende recepten zijn te vinden. De één gebruikt ontzéttend veel mascarpone, de ander doet kersen door de crème en ga zo maar verder. Dit weekend ben ik op zoek gegaan naar een geschikt recept voor een traditionele maar non-alcoholische tiramisu en uiteindelijk heb ik een aantal recepten met elkaar gecombineerd en daar mijn eigen creatie van gemaakt. Zie hier het resultaat: een overheerlijke ‘traditionele’ tiramisu zónder alcohol.

Wat heb je nodig? (flinke schaal!)

 • 4 eidooiers
 • 2 eiwitten
 • 100 gram kristalsuiker
 • 1 zakje vanillesuiker (kun je ook weglaten)
 • 30 à 35 lange vingers
 • 500 gram mascarpone
 • 2 koppen koffie
 • cacao

1. Sla de eiwitten in een grote kom stijf met een elektrische klopper of met de keukenmachine. Je kunt het overigens ook gewoon met de hand doen hoor, dit duurt alleen wat langer.

2. Klop de eidooiers samen met de suiker los in een kom of bakje. Zorg voor een luchtige en zachte crème dus wel even blijven kloppen totdat de meeste suiker is opgelost.

3. Voeg aan de stijfgeklopte eiwitten de mascarpone en de vanille suiker toe. Roer voorzichtig door met een lepel (niet met de elektrische mixer) zodat het mengsel goed luchtig blijft.

4. Voeg vervolgens de eigeelcrème aan het mengsel toe en roer wederom voorzichtig door totdat het crème een lichte gelige kleur krijgt. Zorg ervoor dat de meeste klontjes verdwenen zijn. Een paar klontjes is niet zo’n ramp, hier merk je later niets meer van.

5. Giet de koppen koffie in een ondiepe schaal en zorg ervoor dat de koffie is afgekoeld. Drenk de lange vingers in de koffie met de koekkant naar beneden -dus niet de kant waar de suiker op zit-. Laat de lange vingers niet té lang in de koffie liggen want dan vallen ze uit elkaar. Een paar seconden is al genoeg.

6. Leg vervolgens één laag lange vingers onderin de schaal.

7. Breng over de onderste laag koekjes een laag mascarponecrème aan en strijk dit glad met een paletmes of een pannenlikker. Leg op deze mascarponecrème weer een laag lange vingers en eindig tenslotte met de rest van de mascarponecrème.

8. Zet de schaal met tiramisu minimaal drie à vier uur in de koelkast zodat de crème goed kan opstijven.

9. Haal de tiramisu na de aangegeven tijd weer uit de koelkast en strooi hem af met een flinke laag cacao. Doe dit vlak voordat je de tiramisu serveert, anders trekt de cacao in de mascarponecrème en wordt hij sompig.

Snijd in mooie (grote!) stukken en eet smakelijk!

Wil je de tiramisu wel met alcohol maken dan kun je aan de koffie zo’n 3 à 4 eetlepels Amaretto toevoegen. Andere likeuren zijn ook prima, maar op de traditionele manier wordt de tiramisu met Amaretto gemaakt.

 

Over de auteur

29 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, zoontjes Vic (maart 2017) en Cody (november 2019), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018). Sinds juni 2019 liggen ook de Ohmyfoodness Cheesecake bakmixen in de schappen van Jumbo en Albert Heijn.

Gerelateerde berichten

13 reacties

 1. Linn

  Woah, ziet er machtig lekker uit! Maar ik ben bang dat ik nog niet zo’n held in de keuken ben dat ik dat tot een veilig eindresultaat kan volbrengen..

  Beantwoorden
  • Sabine

   Haha, zo lastig is het niet hoor. In feite is het een kwestie van je mixer het werk laten doen en dan vervolgens alles voorzichtig mengen :) En na het opbouwen van de laagjes vooral niet vergeten om de tiramisu een paar uur in de koelkast op te laten stijven. Kan vast niet mis gaan!

   Beantwoorden
 2. Bert

  De tiramisu is heerlijk. ik maak het nu voor de vierde keer. Ik vind het heel fijn dat het zonder alchohol is omdat mijn dochter en ik geen alchohol mogen. Bedankt voor de fijne recept.

  Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.