Ik vind het altijd super leuk om tijdens het doen van de boodschappen pastasoorten mee te nemen die ik nog niet ken. Ik deed dit laatst ook toen ik ‘trofie’ zag staan. Ik had er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord en bij thuiskomst kwam ik erachter dat trofie een pastasoort is uit de Italiaanse streek Ligurië. Het zijn (traditioneel) met de hand gerolde kronkelige vormpjes gemaakt van tarwebloem en water. Prima, ik nam ze vooral mee omdat ik het er leuk uit vond zien. Met de trofie maakte ik een heerlijke ovenschotel met gamba’s. Ik had de gamba’s nog liggen en voegde er wat sperziebonen aan toe voor extra groenten. Het resultaat was heerlijk! En als je geen trofie in huis hebt of kunt vinden, kun je natuurlijk ook prima penne of farfalle hiervoor gebruiken he.

Wat heb je nodig? (2 – 3 personen)

  • 200 gram trofie
  • 150 gram gamba’s
  • 150 gram sperziebonen (diepvries)
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel gedroogde Italiaanse kruiden
  • snuf cayennepeper
  • 50 gram Parmezaanse kaas
  • peper en zout

1. Spoel de gamba’s schoon onder de koude kraan en laat ze uitlekken.

2. Breng een ruime pan met gezouten water aan de kook en kook de trofie nagenoeg gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.

3. Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Fruit deze in een koekenpan aan tot het goed begint te geuren.

4. Voeg de tomatenpuree en cayennepeper toe en bak dit 2 minuten mee.

5. Voeg de tomatenblokjes en Italiaanse kruiden toe en breng het geheel aan de kook. Laat de saus 15 minuten zachtjes doorkoken.

6. Verwarm de oven voor op 200°C en vet een ovenschaal in met een beetje olie.

7. Doe de sperziebonen bij de tomatensaus in de pan en voeg hier ook de gamba’s aan toe. Roer even goed door. De gamba’s hoeven nog niet gaar te zijn.

8. Laat de trofie uitlekken en schep de pasta bij de tomatensaus in de pan. Roer alles goed door en breng het gerecht op smaak met peper en zout.

9. Schep het geheel in de ovenschaal en strooi de geraspte Parmezaanse kaas over de ovenschotel.

10. Schuif de ovenschaal in het midden van de oven en bak het gerecht 12 – 15 minuten tot de kaas gesmolten is en de gamba’s gaar zijn.

Trofie ovenschotel met gamba's

Over de auteur

29 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, baby Vic (maart 2017), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018).

Gerelateerde berichten

één antwoord

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.