Madeleines hebben jarenlang op mijn lijstje gestaan om te maken. Het is bijna beschamend hoelang het heeft geduurd, zeker als je bedenkt dat ik de bakvorm ervoor ook al een jaar of anderhalf in huis heb. En ineens had ik er zin in, ineens wilde ik madeleines maken. Met madeleines kun je eigenlijk naar hartenlust variëren, dat doen ze in Frankrijk namelijk ook. Ik maak nu Vlierbloesem madeleines waarbij je de vlierbloesem niet heel erg proeft maar de siroop zorgt wel voor een heerlijk plakkerig cakeje. Maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om vanille te gebruiken, of kaneel, of chocolate chips of….

Wat heb je nodig? (12 stuks)

  • 150 gram zelfrijzend bakmeel
  • 2 eieren
  • 125 gram gesmolten boter
  • 4 eetlepels vlierbloesemsiroop
  • 125 gram witte basterdsuiker
  • snuf zout

1. Klop de eieren samen de basterdsuiker op tot een romig mengsel. Voeg beetje bij beetje de gesmolten boter toe terwijl je blijft kloppen.

2. Doe het zelfrijzende bakmeel samen met het snufje zout en de vlierbloesemsiroop in de kom en schep het geheel om tot een romig beslag.

3. Dek de kom af en zet het madeleine-beslag minimaal een uur in de koelkast, dan wordt het wat steviger.

4. Verwarm de oven voor op 200°C en vet de madeleine-bakvorm goed in.

5. Schep een eetlepel van het beslag in ieder vormpje, in de oven loopt het vanzelf iets uit.

6. Bak de madeleines in het midden van de oven in 8 minuten goudbruin en gaar.

Bewaar de madeleines luchtdicht buiten de koelkast.

Vlierbloesem madeleines

Over de auteur

29 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, baby Vic (maart 2017), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018).

Gerelateerde berichten

9 reacties

  1. Kate

    Ohhh madeleines…ik ben er dol op! Ik weet nog dat ik vorig jaar de bakvorm had gekocht en dat ik thuis kwam en erachter kwam dat de vorm niet in mijn oven past :-(

    Beantwoorden
  2. Marlene

    Nou, da’s ook toevallig. Zonder dat ik je blog had bekeken ben ik vanochtend begonnen met madeleine-beslag. Het staat nu buiten, bij gebrek aan plek in de koelkast.
    Trouwens nog een kleine tip: de madeleinevorm niet alleen invetten maar ook met bloem bestrooien. Ik heb al eens heel mooi gerezen madeleines uit de vorm staan wrikken :-)

    Beantwoorden
  3. Jolanda

    Zou je het ook in een mini muffintray kunnen bakken? Het lijkt me zo lekker en ik bezit geen madeleinevorm….

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.