De rijstsalades die ik tot nu toe op OMF heb gepubliceerd zijn altijd een succes geweest hier in huis. Hoewel ik dol ben op pasta- en aardappelsalades snap ik niet waarom er niet vaker salades worden gemaakt met rijst. Dit product leent zich er namelijk ideaal voor en je kunt er zó veel mee doen. Deze Wasabi-rijstsalade met groene groenten at ik bijvoorbeeld lauwwarm, maar het restje dat ik de volgende dag voor de lunch op tafel zette smaakte ook nog heerlijk. En zeg nou zelf, vind je deze salade er niet overheerlijk uit zien? De groene groenten knallen echt van het bord en de toevoeging van wasabi geeft de salade een heerlijke pit mee.

foto7

Mocht je trouwens geen idee hebben, zo ziet wasabi er in haar pure vorm uit. Hier in Nederland wordt maar heel weinig echte wasabi verkocht. De wasabipasta die ik hier in dit recept heb gebruikt en die je vaak in de supermarkten tegenkomt is gemaakt van mierikswortel. Hier zijn vervolgens nog een aantal andere ingrediënten aan toegevoegd om het de juiste kleur en substantie te laten krijgen. Dit is dan ook de reden dat veel mensen denken dat mierikswortel en wasabi hetzelfde smaken. Toegegeven: ik vind het ook op elkaar lijken (logisch, want de wasabiwortel en mierikswortel zijn familie van elkaar), maar het is niet hetzelfde.

Het eerste waar je het verschil aan kunt merken is niet zo zeer de looks, maar wel aan de smaak. Pure, echte Japanse wasabi is namelijk een stuk milder! Ik heb één keer de fout gemaakt om iets teveel wasabipasta (mierikswortel dus eigenlijk, gecombineerd met onder andere mosterdpoeder en nog wat ‘troep’) te gebruiken. Tim heeft dit geweten. De hitte van de wasabipasta steeg hem direct naar zijn neus en hoofd. Echt geen prettig gevoel kan ik je vertellen, ook ik heb het meegemaakt. In een sushirestaurant nota bene! Pure wasabi is een stuk zachter van smaak. Ook nog wel pittig hoor, maar deze pit voel je vooral in je mond en is weg zodra je het doorslikt. Heel wat anders dan onze ervaringen dus.

Wasabi wordt in Japan bij voorkeur geraspt en dan het liefst op een houten plankje met haaienhuid. Haaienhuid ja. Dankzij de haaienhuid, die licht reliëf heeft, en een zachte, ronddraaiende manier van raspen komen de meeste sappen uit de wasabiwortel vrij en komt die typische smaak naar boven.

Kortom: ook al staat er in het groot ‘wasabi’ op de verpakking in de supermarkt, je kunt er vanuit gaan dat er niet echte wasabi is gebruikt. Wil je daar toch aan dan zul je een bezoekje moeten brengen aan een toko. Kies voor een verpakking met uitsluitend Japanse tekens of ga op zoek naar de wasabiwortels om zelf te raspen, dan zit je vrijwel altijd goed.

Wasabi-rijstsalade met groene groenten

Wasabi-rijstsalade met groene groenten

Wasabi-rijstsalade met groene groenten

4 personen

Ingrediënten

Voor de salade:

  • 1 koffiekopje witte rijst
  • 1/2 koffiekopje water
  • 200 gram bimi
  • 200 gram kalkoenfilet
  • 1 lente-ui
  • 1 verse avocado
  • 1/2 komkommer
  • 175 gram edamame’s
  • 1 eetlepel kiemgroenten
  • sesamzaadjes

Voor de dressing:

  • 4 eetlepels sojasaus
  • sap van een halve limoen
  • 2 eetlepels sesamolie
  • 1 theelepel wasabipasta uit een tube
  • 1 theelepel ahornsiroop

Instructies

  • Doe de rijst en het water bij elkaar in een pan. Breng het water aan de kook en gaar de rijst in ongeveer 10 minuten op laag vuur met de deksel op de pan. Laat de rijst een beetje uitwasemen.
  • Kook de bimi in 4 minuten in lichtgezouten water beetgaar. Snijd de lente-ui in ringen, de avocado in dunne plakjes en de komkommer in stukjes.
  • Kruid de kalkoenfilet met peper en zout en bak deze in een beetje olijfolie in een koekenpan gaar. Snijd de kalkoenfilet in plakken.
  • Maak de dressing door alle ingrediënten met elkaar te mengen. Schep de dressing door de gaargekookte rijst.
  • Schep de edamame’s, lente-ui, bimi en komkommer door de rijst. Schep de salade in diepe kommen.
  • Verdeel de plakjes verse avocado, de kiemgroenten en de plakjes kalkoen over de salade en garneer de salade desgewenst met geroosterde sesamzaadjes.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Tag @ohmyfoodnessnl of gebruik #ohmyfoodnessnl!

Over de auteur

29 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, zoontjes Vic (maart 2017) en Cody (november 2019), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018). Sinds juni 2019 liggen ook de Ohmyfoodness Cheesecake bakmixen in de schappen van Jumbo en Albert Heijn.

Gerelateerde berichten

6 reacties

  1. Tanja

    Weer een leuk achtergrond verhaal, Als ik er weer eens ben zal ik heel goed zoeken in de grootste Aziatische toko in Nijmegen. Ja zoeken, want ze hebben daar zo ontzettend veel :-) En dit recept gaat in de map die ik voor jouw recepten maakte, het lijkt me zo heerlijk! En gezond met al die groene groenten. Ik moet bekennen dat ik nog nooit een salade met rijst maakte maar ik weet zeker dat dit nu gaat veranderen :D

    Beantwoorden
  2. Roxanne

    Hm, ik maak nooit salade met rijst. Misschien wel een goed idee om eens mee te experimenteren. Zeker ook om mee te nemen naar werk, gezien ik toch vaak rond etenstijd nog aan het werk ben….

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.