Ondanks dat het echt warme weer nog even op zich laat wachten, gaat een lekker ijsje er nog wel in. Althans, bij mij. Schepijs is lekker en waterijs ook, maar vaak zijn hier nog zoveel suikers en andere ingrediënten aan toegevoegd en dat maakt het zo lekker. Gezond is het niet bepaald en dus vond ik het tijd om wat te experimenteren. Naar aanleiding van één van de vele kookprogramma’s op tv, heb ik zelf ijs gemaakt!

Wat heb je nodig?

 • 1/2 doos ingevroren fruit. Je kunt zelf kiezen wat je lekker vindt, ik ging hier voor zomerfruit
 • 250 ml magere yoghurt
 • klein beetje suiker
 • 4 eetlepels honing
 • evt. een blaadje munt

Zo in de zomer is er voldoende vers fruit verkrijgbaar, maar voor ons ijs maakt dat niet uit. Diepgevroren fruit, wat wij hier gebruiken, pureert minder snel waardoor het geen drap wordt. Bovendien is het ook erg lekker voor een smoothie! De halve doos die je aan fruit overhoudt kun je mengen met een beetje melk en twee eetlepels honing. Omdat het fruit bevroren is, wordt het drankje heerlijk koud!

Maargoed, over tot de orde van de dag, het ijs.

Het enige wat je nodig hebt is een blender of een keukenmachine. Doe de yoghurt, de honing, de munt, de suiker en het fruit in de blender en blend het tot het een lekker papje is. Het wordt geen ontzettend dun papje, maar dit is dan ook weer afhankelijk van de yoghurt die je neemt. Ga je voor de gezonde, magere yoghurt dan krijgt het ijs meer een slush puppy textuur. Ga je echter voor volle yoghurt, wordt het meer schepijs.

De suiker en de honing voeg je overigens toe om het zure uit het fruit te halen. Zoet ijs is natuurlijk veel lekkerder.

Wanneer je alles goed geblend heb stort je het mengsel in een cakevorm. Het zal er ongeveer uitzien zoals op bovenstaande foto, mits je natuurlijk magere yoghurt hebt gebruikt. Strijk de bovenkant een beetje glad met een spatel en zet het ijs zeker een paar uur in de diepvries.

Wanneer je het ijs wilt gaan eten is het aan te raden het voortijdig uit de vriezer te halen. Bevroren yoghurt wordt keihard en het duurt een kwartiertje voordat het snijdbaar is. Ik zeg snijdbaar omdat het ijs door de magere yoghurt niet schepbaar is. Je kunt er geen ijsbolletjes van maken.

Wanneer het ijs klaar is zal het er zo uit gaan zien. Zoals ik al eerder zei heeft het ijs een beetje de structuur van een slush puppy, maar dan in bevroren toestand. Je moet er wellicht even aan wennen maar het smaakt heerlijk! Het is niet te vullend maar het frist wel lekker op. Doordat je bovendien veelal gezonde ingrediënten hebt toegevoegd is het ijs dieetproef. Het is een heerlijke afkoeler voor op de warme zomerdagen en een heerlijk toetje bij de barbecue.

Serveer er voor de variatie nog wat vers fruit bij en smullen maar!

Over de auteur

30 jaar, oprichter van OhMyFoodness, staat fulltime in de keuken en reist anders de wereld over. Houdt van fotograferen, filmen. Gaat naar bed en staat op met (de gedachte aan) eten. Woont samen met vriend Tim, zoontjes Vic (maart 2017) en Cody (november 2019), hond Senna en katten Dino en Charlie in Apeldoorn. Auteur van het Guilty Pleasures Kookboek (2015), Reishonger (2017) en Cheesecake (2018). Sinds juni 2019 vind je de OMF Cheesecake Bakmixen in de schappen van verschillende supermarkten. Voor 2021 is de allereerste editie van de Ohmyfoodness Agenda nú te reserveren via de OMF Shop.

Gerelateerde berichten

4 reacties

 1. Jeske

  Ja dat doen wij ook wel eens, super lekker.
  Tip om geld te besparen trouwens. Het is zomer dus trek een keer naar de markt en zoek aanbiedingen. Ik had laatst bijv ergens 6 mango’s voor 1 euro. Die zijn wel super rijp, maar dan moet je ze gewoon thuis schoonmaken, in blokjes snijden en invriezen. Veel goedkoper als diepvriesfruit van bijv de AH.

  Beantwoorden
 2. Charissa

  Om het helemaal gezond te maken moet je het doen met: kokosmelk, ingevroren vruchten en een banaan, zonder suiker en andere troep: lekker puur. Heerlijk!

  Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.